Седмокласна 24.07-31.07 - ТРЕТО класиране - късмет на смелите!

• 75 501
  • 1 335
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Темата за квотите стана също толкова неприятна както преди за близнаците и за децата с ТЕЛК. Едва ли не родителите на момчетата трябва да се чувстват виновни, че са приети на желаните от тях места.
Тази година от семейството кандидатства младеж, след 5 години - девойка. Ще бъдем и в двете ситуации. Сега сме в  позицията на "облагодетелстваните", след време ще бъдем от другата страна.
Порових из Интернет по повод спора. Въпросът за квотите е поставян още 2005/2006 г. и тогава се е чакало някакво решение на КЗД. Не го намерих, но открих такова от 2019 г, с което се постановява, че квотният принцип не представлява дискриминация по признак „пол“.

https://kzd.bg/layout/images/stories/2015/%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0% … 4_19_PR351_18.pdf

П.П. Преди години  синът ми имаше възможност да влезе в по-добра паралелка, щеше да бъде единствено момче. Категорично отказа.

# 181
  • София
Аз също подкрепям, да няма квоти, познавам доста момичета дето са учили цяла година две и се разминават на 0,5 1т от желаната гимназия, разочаровани са от сега едва на 13 14г че живота е не честен и момчетата с много по нисък бал са на техните места, ми да като искат ЕГ да учат както другите момчета които изкарват по 95 100т на матурите. Такива момчета ще влязат и в езикова.
Аз на времето бях МГ и бяхме в клас само с 7,8 момчета, другото момичета , ми не е имало никакво напрежение , беше си супер готоно , не е било змиярник , достатъчно си бяха на брой момчетата да разнообразим дето се вика с тях разговори и други. Така че що пък да са по равно. Който успее по бал той влезе. Който е учил повече той заслужава. Не е едни да ритат топка и после хоп вътре без много зор.
До кога ще ги дондуркаме тия мъже като бебенца цял живот. На равно с нас от малки.

# 182
  • София
Рали, и мен ме плашеха момичешките класове, преди да попадна в такъв. Дори при записването ми в гимназията доста се чудех дали да не се откажа. Но после видях, че няма нищо страшно. Сега момчешките класове ме плашат . И 1-2 момчета в момичешки клас ми звучи страшно.

# 183
Защо смятате, че правилото с квотите ощетява момичетата.. приемете го от друг ъгъл, кандидатствайки вие знаете, че квотата за дадена паралелка е 13 момичета.. просто игнорирайте другите 13 които са момчета.. с тях не се състезавате😀..

# 184
Но тук обсъждаме езикови и математически гимназии и аз разбрах, че в СМГ са някакви богове в математиката, които не искат жени да им развалят концентрацията, нещо като духовната семинария

Уффф, и откъде точно го разбра? Аз понеже не видях някой да го е написал. Моето момиче беше в СМГ и съвсем не беше сама в класа. Може би бяха 60:40 процента, може и 2:1, не знам, ама си имаше доста момичета.

Аз съм против квотите. На дъщеря ми не и стигат 1,5 т за да е в желаната паралелка, в която са момчета с 20т по-малко от нея.

Точно както писах - няма универсална справедливост и ти си против, защото си потърпевша. Ако беше за нещо, което ти е то полза, нямаше да си против. Нормално е.
Май само аз съм момичешка майка, която защитава квотите.
Не ги защитаваш. За СМГси против квотите, защото момчетата били по-умни и момичетата щели да им вземат местата, докато в НЕГ нямало проблем момче да заеме място на момиче

# 185
  • София
В предходната тема вече се завъртяха отново дискусиите за близнаците и децата със СОП. В тази е ред на квотите, очаквам пак да се подхване трудността на НВО. Simple Smile
Ето, това е най-доброто систематизирано представяне на темите, ангажиращи клавиатурите ни между класиранията Joy

Тюх, аз съм с близнаци, момче и момиче. Вслючих се в разискването на темата за близнаците, за квотите и трудността на НВО ще си трая Hug Не поставиха нито една паралелка без квоти в желанията си моите, баткото направи същото навремето. И двамата с ММ сме доволни от този факт. Големият ни син има в компанията си девойки от 22-ро, страхотни деца. Но въпреки това не го включиха в подредбата.

# 186
Абе, Рали, то отдавна се знае, че има квоти, ама какво да направиш, като детето иска само профили, в които има такива?! Ще пишете и други желания, само за да ги избегнете ли!?! Не. Надявате се това да не е пречка, но чак когато се опариш лично, много боли, повярвай.

А, вие сте, знам, в друг град...  В подобен приятелско дете влезе в топ езиковата гимназия на града с по-нисък бал от моето момиче, само защото там няма квоти и като споделих на майката, тя втрещено ме попита "какво са това квоти"

П.П. Преди години  синът ми имаше възможност да влезе в по-добра паралелка, щеше да бъде единствено момче. Категорично отказа.
Нормално, щом не са се справили други момчета... и това е правилното, според мен.

# 187
14г че живота е не честен и момчетата с много по нисък бал са на техните места, ми да като искат ЕГ да учат както другите момчета които изкарват по 95 100т на матурите. Такива момчета ще влязат и в езикова.

Не са на техните места! На местата, които са определени за момчета са!

# 188
Виви, 7-8 момчета си е абс.ок откъм процент, не са 1-2-3.

Ахони, да, аз говоря и за двата варианта  - предимно момичешки/момчешки. Може би си имала късмет да е добра средата при теб, но като цяло атмосферата при двата варианта е различна и аз просто споделям, че предпочитам тази в смесените паралелки.
Нищо лошо не виждам в дискусията, говорим си и споделяме гледни точки. Даже бих предложила на Лютиен, ако ѝ се занимава, в следващата тема да сложи анкета относно това Laughing

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 16:48 от Pали

# 189
14г че живота е не честен и момчетата с много по нисък бал са на техните места, ми да като искат ЕГ да учат както другите момчета които изкарват по 95 100т на матурите. Такива момчета ще влязат и в езикова.

Не са на техните места! На местата, които са определени за момчета са!
Да префразираме, определянето на местата не е справедливо. Иначе и твоята гледна точка е правилна, ако няма места за момичета, няма проблем, не кандидатствайте там., но е доста арогантна.
Иначе за мен ако ще има квоти, то нека има навсякъде, ако няма, да няма навсякъде.
Ако някъде няма желаещи момичета, или те са с примерно 20 т по нисък бал, да им прехвърлят местата на момчетата и обратно.
Сегашната ситуация е очевидно дискриминационна към момичетата и не може да се отрече това

# 190
Дрийм, нали не очакваш сега да седна да ви жаля колко сте онеправдани в София-та Laughing Да, влиза се в топ-училища с по-нисък от вашия бал. И? А това, че твоята позната не знае що е квота ми прозвуча като че  всички отвъд златната ви София не знаят  Laughing 
Всеки си е направил изборите в живота. Квотите са даденост, ако толкова ви бъркат в здравето - направете инициативен комитет и действайте да ги премахнат. Ама ми се струва, че мнозинството няма да е съгласно.

# 191
Напрежението и драмите са в София. От любопитство отворих сайта на Дидева  за мин.бал на 2 класиране в страната. В областни градове,  не малки градчета, приемат в езикови и математически гимназии с бал под 300. В някои чак се чудех  дали 500 е максималния бал, защото имаше и балове 190... И повечето са без квоти. Но проблемите при такива големи разлики са други.
Темата не е само са София. Прекалява се с това хленчене за квоти.

# 192
Минахме квотите, да почваме с провинцията.

# 193
Тук ние нямаме 500 БАЛ, но доста деца има в диапазона 480-490+. Просто пресата не е така жестока. Аз например бях наясно, че с всичко над 430 т моето момиче влиза във всяка една паралелка, която пожелае. Така се и случи - бал-ът е 441 и то защото има 5-ца по БЕЛ - просто не искаше да се бори за повече, защото знаеше, че рзликата няма да е фактор. Щастлива съм, че имаме комфорта да не зависим от точка и половина и частни уроци. Същевременно училището не е компромисно - дава доста добри състезатели в точните науки, а и отвъд това - и за редовите ученици  реализацията на децата после е чудесна. Това ми е по-важно от БАЛ 500.

# 194
И аз нямам момче, но това не ми пречи да гледам обективно на ситуацията. Убедена съм, че ползата от разнообразната и г/д изравнена по пол среда в един клас превишава минусът от ощетвването на момичетата. С ръка на сърцето -колко от вас биха били щастливи децата им да учат в девически клас? Брр, направо не искам и да си го помисля. Точно тези години са важните в общуването между половете, разбира се -и извън училище има живот, но те са там един с друг почти по цял работен ден, т.е повече време, откллкото прекарват с всеки друг извън училище. Та в това отношение за мен квотите имат своя смисъл.
А, най-добре ще е, да се върне старата система с девически и мъжки гимназии и ще има мир и тишина за вси...
Колко би било хубаво:
- 1-ва мъжка математическа. 2-ра ......;
-1-ва девическа математическа, 2-ра....;
както и всички видове езикови гимназии разделени на двата пола по две...
тогава ще има справедливост и прием от най-умни до по-малко умно от един пол и
всички тия страници с дискусии ще са минало.

Общи условия

Активация на акаунт