Седмокласна 24.07-31.07 - ТРЕТО класиране - късмет на смелите!

• 75 683
  • 1 335
  •   1
Отговори
# 810
  • у дома...
Нали и четвърто вече е през системата? С редене на нови желания от свободните места? И ще обявят минимални балове след класирането?

# 811
Ми в класа на моето дете има дете влязло по нереден начин. Ще се радвам, ако сме уникален прецедент за образованието в България. Grinning
Става нечестно, ако училището се направят на разсеяни за определено детр и му приемат копие от диплома, например.
А че директорите са светци, стожери на справедливостта, и не им звънят и на тях от по-нагоре е наистина новост.
Винаги е имало и ще има такива деца.

# 812
Нали и четвърто вече е през системата? С редене на нови желания от свободните места? И ще обявят минимални балове след класирането?
Да, от миналата година. След това на място в училище се запълват останали свободни места. Това вече е пето/ директорско класиране. Кандидатства се на място като се оставя оригиналното свидетелство за основно образование, т.е може да се подаде само в едно училище.

# 813
  • София
Може в колкото си искаш училища, стига да не съвпадат сроковете им. След класирането веднага ти връщат оригинала, ако детето не е прието и можеш да подадеш в следващото училище.

# 814
Скрит текст:
А извън иронията, да попитам: ако например на 4то класиране за 1 място са заявили участие 5 деца и е прието едно от тях с по-нисък от бал от този на друго, това нали има как да се проследи?
Ами, другото би трябвало да вдигне скандал до небесата. Joy Има как да се проследи, разбира се.
То има, но ако въобще някой се захване с това... ако не му замажат очите предварително.

И вярно ли в СМГ е имало връзкарство и са влезли деца по втория начин!?! Rolling EyesThinking

# 815
  • София
aDream, миналата година бях със седмокласник и си играх да направя една таблица, която съдържа данни за планирания прием 2018 година и явилите са на ДЗИ 2023 т.е. същия випуск. Съзнателно добавих и 35-то. Става ясно, че на който му се е налагало да се мести с немски език, някакси само в 1-ва и 2-ра немска е намерил място. Ето я:

У-ще План-прием 2018  ДЗИ 2023
91 НЕГ          182                   192
73 СУ            130                   145  
164                156                   169
СМГ               156                  166
1 АЕГ             182                  204
2 АЕГ             182                  199
35 СУ             130                  131
9 ФЕГ             182                  193
22 СУ              156                  170
133                   104                 102

# 816
И вярно ли в СМГ е имало връзкарство и са влезли деца по втория начин!?! Rolling EyesThinking

Имаше някога, направо спуснати от РИО. Най-известният за мен пример е синът на Владислав Горанов, когато последният беше министър. Но май беше след 4 клас.

# 817
Може в колкото си искаш училища, стига да не съвпадат сроковете им. След класирането веднага ти връщат оригинала, ако детето не е прието и можеш да подадеш в следващото училище.
Да, така е. Не може едновременно в две училища

# 818
aDream, миналата година бях със седмокласник и си играх да направя една таблица, която съдържа данни за планирания прием 2018 година и явилите са на ДЗИ 2023 т.е. същия випуск. Съзнателно добавих и 35-то. Става ясно, че на който му се е налагало да се мести с немски език, някакси само в 1-ва и 2-ра немска е намерил място. Ето я:

У-ще План-прием 2018  ДЗИ 2023
91 НЕГ          182                   192
73 СУ            130                   145  
164                156                   169
СМГ               156                  166
1 АЕГ             182                  204
2 АЕГ             182                  199
35 СУ             130                  131
9 ФЕГ             182                  193
22 СУ              156                  170
133                   104                 102
Уау, то остави НЕГ, в 1 АЕГ завършващите са били с 22 повече, че това си е цяла паралелка Anguished
Това може ли да има някакво друго, по-тривиално обяснение...?

# 819

Уау, то остави НЕГ, в 1 АЕГ завършващите са били с 22 повече, че това си е цяла паралелка Anguished
Това може ли да има някакво друго, по-тривиално обяснение...?
                      Може - частни ученици!

# 820
  • София
И какви са тези частни ученици?
Бройките над план-приема според мен са от надпланово приети близнаци, тризнаци, рявни по бал последни приети,  дошли от чужбина ученици и уредили се през РУО в  най-желаното училище със съответния език  (полувръзкари да ги наречем) и  пълни връзкари.

Някога  съществуваше възможността да учиш в НЕГ примерно, а да държиш приравнителни като частен ученик за  5-те учебни години в  1 АЕГ по английски и да имаш удостоверение, че си я  "завършил" и нея. Много хора го правеха. Съмнявам се днес да я има тази опция, понеже тя не носи вече никакъв бонус във време, когато езиковите знания/умения се доказват със сертификати. Но и да я  има случайно,  завършилите по този начин АЕГ няма да са така или иначе в бройката за ДЗИ там, те ще се явят на матурите само като ученици на НЕГ.

Ако пък под частен ученик се има предвид този, който е в самостоятелна форма на обучение и  си взима изпити по предметите  в края на годината, то такъв не влиза ли  в  бройката по план-приема?  В класа на голямата ми дъщеря имаше национал по футбол (тогавашен  играч май на Славия), беше канен дори на проби в Манчестър - той така учеше последните две години, но преди това си беше съвсем редовен ученик в класа. Тоест такива като него не водят до промяна в  броя на учениците.

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 14:02 от пенсионирана русалка

# 821
  • София
Преди 6-7 години гръмна голям скандал с четвъртокласния прием в СМГ, където деца бяха записване със заповед от РУО въз основа на мотивирани писма от родителите. "Мотивите" бяха от типа - детето ми много обича математиката и за него е много важно да учи в СМГ. Една журналистка беше изискала писмата и ги беше публикувала. След това направиха законодателна промяна и този прием се ограничи и в гимназиите. Преди това в елитните гимназии, от 26-27 деца в паралелка, приети по списък на първо и второ класиране, на 15 септември паралелките се оказваха с до по 32 деца /дъщеря ми беше в такава паралелка във 2АЕГ/, без да има по 3 двойки близнаци или по 6 деца с еднакъв бал за последното място. Joy

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 22:12 от sanaka

# 822
  • София
В СМГ имаше  и друга заигравка преди време, не знам дали се направи проверка.. По-скоро не, иначе щеше да се чуе. На 4-то класиране се твърдеше, че е имало  бивши техни ученици  в периода 5-7 клас, не успели да се класират в   СМГ на предните 3 класирания,  с нарочно ламинирани, много качествено направени цветни копия на  удостоверението за завършен 7 клас.

# 823
То това е трудно за хващане, защото има супер ксерокси. Когато баща ми почина в една банка се направиха на интересни и поискаха оригинал на смъртния акт за да му закрият сметката. Аз небрежно им дадох едно такова копие, мадамата го огледа, но мина. И печатът, и подписът с химикал си бяха съвсем като истински. Та такава фалшификация може и да не е със съучастие на чиновниците.

# 824
               Моята дъщеря беше първият випуск на 35 у-ще с обучение на НЕ. Не и стигнаха няколко стотни за НЕГ.  Реших да я запиша , като частен ученик там и се явяваше на изпити по НЕ. 6- ците от 35-то се потвърдиха и в НЕГ. Тогава реших ,че е безсмислено да тормозя детето да се явява на допълнителни изпити само за да каже ,че има диплом  от НЕГ. В 10 клас я отписах. Ако не бях го направила щеше да излезе над утвърдената бройка при звършване.

Общи условия

Активация на акаунт