Седмокласна 24.07-31.07 - ТРЕТО класиране - късмет на смелите!

• 75 634
  • 1 335
  •   1
Отговори
# 870
Винаги и навсякъде може да се появи някой с връзки или по-нисък резултат и да изпревари друго дете. Това изобщо не го мисля, по никакъв повод. Самата аз бях втора резерва навремето в Английската гимназия с оценки почти пълно 6 по по литература и около 4,50 по математика. Не влязох, но влезе моя съученичка с две тройки, защото баща й или дядо й бил активен борец. Е това поне си беше официално, макар и не кой знае колко справедливо Simple Smile
Животът е странна съвкупност от обстоятелства и връзките са винаги до време. Човекът, неговите качества и късмет са за цял живот.
В този смисъл - не очаквам да няма подбутнато дете някъде, но за собствените си деца не бих ползвала никога такъв метод. Не само, че не си струва, ами и не вярвам за нещо да им помогне, по-скоро би могло да навреди. А решенията на други родители да постъпят така са си техни, както и последствията.

# 871
Аз не ги разбирам такива родители. В нашия клас в математическата имахме един съученик с медицинско, с 3,25 на изпита. (Всички останали бяхме влезли с отлични оценки на изпита, естествено). Нищо му нямаше, така че с огромна вероятност е било фалшиво медицинско. Еми самият той не се чувстваше добре през цялото време, последен в класа по всичко, единственият с четворки за годината по алгебра и геометрия, единственият не-отличник. В друго училище той щеше да е отличник. После се оказа и единственият от класа, неприет да следва. Сигурно му е повлияло и на самочувствието, че винаги е бил последен и много назад от другите, а в друго училище нямаше да е така. Тоест, с това фалшиво медицинско родителите са прецакали собственото си дете според мен.

# 872
Didia, разделителната линия е дали всяко дете може да мине по този път и да си избере, което училище пожелае.
Ако не, значи е нередно.
Сега чудесно, ако детето си има данните, но нещата не стават по-морални от цялата работа.
Спуснатият с парашут в СМГ син на Горанов се е справил чудесно в СМГ от 5-7 клас по думи на майка на съученичка тук, ама не става по-редно направеното.

# 873
  • София
Здравейте, аз бях писала относно възможността за връщане в редовна форма на обучение след 1 година СФО. И не става въпрос за застрашен от отпадане ученик - много умно дете е. Причините бяха други - момичето работеше  и прецени, че СФО ще е най подходяща форма за нея. Тази година ще е в 12 клас и иска да се върне в редовна форма, да е заедно със сучениците си и да се подготви по-добре за ДЗИ, защото видя, че на учениците СФО се гледа наистина като на застрашени от отпадане/ слаби ученици.
Позната учителка я посъветва да подаде заявление до министъра на образованието (след като получи отказ от нейното училище за връщане в редовна форма), защото по нейно мнение, това си е нейното място и би следвало да може да се върне към редовна форма без проблем. Та, още не е ясно дали това място им се пази или се обявява за свободно и се запълва от друг ученик.
Не знам дали има отговор от министъра. Като разбера, ще споделя.

Наскоро в една от темите потребителка писа с проблем, че е била в СФО, иска да се върне в дневна форма и от училището са ѝ казали, че мястото ѝ вече е заето и не е възможно връщане. Въпросът ѝ беше дали това е редно, но не получи отговор.
За СФО училищата получават бюджет. Не съм наясно за останалите ученици как става изплащането, но съм чувала нещо от сорта, че за СФО-то е в края на годината. Този бюджет е за училището, не е нито за консултациите, нито за комисията и квесторите.
В досегашното ми училище СФО за дете под 16г. е възможна, ако има здравословни проблеми. За ученици над 16г. е възможно преминаване в СФО по тяхно желание, като наказание и т.н. Като цяло големите, които са в СФО, са най-често такива, които са застрашени от отпадане. Та в тоя ред на мисли, в изброените училища едва ли има чак пък по 10-15-22 деца в СФО.

# 874
  • София
Didia, нормативно сигурно е пипнато, щом министър разрешава, ама морално е по ръба според мен. ......

Защо да е по ръба и защо да е неморално?  Едно от децата прието по този начин е родено в Париж. Там работиха родителите му. Върнаха се точно за 8 клас. Детето е пълен отличник, говори 4 езика - френски /защото там е роден и е учил във френско у-ще, в семейството има от поне три поколения  преводачи от ФЕ и АЕ/ Баща му от бебе му говори само на АЕ, майка му на български , а той  сам е учил японски. Когато го видях за първи път беше на 3 години и с мен говореше на български ,с баба си на френски , а с дядо си на английски. Така го учеха от бебе.  И какво да го пратят в Бузема ли?  Между другото сега учи висше в Япония. С двойно гражданство е и за разлика от нашата страна Франция му осигури бонус при кандидатстването му в Япония въпреки ,че е завършил  в Бг.
                Другите деца , за които знам , също са отличници и владеят по два езика + български.
                И когато се иска разрешение от министъра се представя и превод на удостоверения за завършен клас и диплом.  Така , че се получава разрешение за конкретно у-ще на база успех и качества.
Горкото дете, тъжно ми става направо като чета... като чуя как мама и тате му говорят "само" на различни езици и зле ми става... то преводачи, то японски , то чудо... Накрая до място в наша гимназия ли са се докарали?  Има такива съдби, ама те вероятно могат и в частно училище да го запишат и в Япония и в Корея  Grinning.... абе пак надпланово,  ако може,  и в топ училище в София задължително
Прекомерно напъване на едно дете винаги си е риск и то сериозен... Head Band

Последна редакция: пн, 29 юли 2024, 13:16 от Cabo San Lucas 40

# 875
На теб ти е жал за някой, който има предимство пред теб? Интересно.
Нали някъде трябва да учи това дете?

# 876

Горкото дете, тъжно ми става направо като чета... като чуя как мама и тате му говорят "само" на различни езици и зле ми става... то преводачи, то японски , то чудо... Накрая до място в наша гимназия ли са се докарали?  Има такива събди, ама те вероятно могат и в частно училище да го запишат и в Япония и в Корея  Grinning.... абе пак надпланово,  ако може,  и в топ училище с София задължително
Прекомерно напъване на едно дете винаги си е риск и то сериозен... Head Band
               Сарказмът ти е излишен. Защото вероятно ползваш и ти литература, преведена от членове на семейството и речници съставени от тях.
               Явно някой тук търсят под вола теле и е излишно да се обяснява ,че и това дете има права, като всички останали. Никой не може да каже в кой момент къде ще живее и децата не са виновни за това.

# 877
Здравейте,

Във връзка с проблема с подаването на заявление за помощта за 8 клас онлайн през eforms на egov, говорих с поддръжката на egov.bg и те казаха да си изтегля заявлението, да го попълня и да го изпратя към Дирекция Социално подпомагане чрез системата за сигурно електронно връчване.
Така и направих 👍

# 878
  • Отвъд алеята зад шкафа
Когато дете от чужбина, учило в друга система, иска да учи в гимназиален етап в България, следва да държи изпити по всички предмети, по които няма съвпадение с дипломата му от другата държава, а дори да има съвпадение, примерно химия - комисия разглежда съдържанието на учебния план и преценява дали съвпада или трябва да се държи изпит. Разбира се изпитите са на български. Кандидатства в училища, в които има свободно място.

Местата на деца, обучаващи се в самостоятелна форма на обучение се обявяват за свободни и могат да се заемат от други деца.

# 879
Didia,
даже не изчетох информацията за детето, защото не това е важното.
Русалка, писа по-рано за завърнало се дете от чужбина, завършило някъде, без да му откриват място в топ училище. След като не са създали някакви форми на изпити, според класа за тези случаи, се оказва, че едното е при едни условия, другото при други. Няма гаранция, че онова, на което родителите не са писали речници, не би се справило по добре на някакви тестове по БЕЛ и МАТ.

Не ми се е налагало да знам, но дококото съм чула. ако дете от Горно Нанаделнище, което е учило профил френски, да речем, се наложи да заживее в София от 10 клас, ще му открият място в някоя от немалкото паралелки с френски в София, за която му е стигал балът, ако със своето НВО е кандидатствало навремето в София, т.е. няма да го пратят автоматично във френската и там ще отиде, ако е с родители с привилегии да си пишат с министъра.

От чужбина пак ще да е така и не ми обяснявайте, че е редно и не завивайте в посока, нали трябва да учи някъде това дете.

# 880
Нали мантрата на темата е, че "когато едно дете учи, ще учи навсякъде , дори и в кварталното", с две думи - защо да се борим за елитните.
Не мисля, че дори и гениите трябва да ползват преференции. Щом е толкова добро и знаещо, нека учи в някое квартално, тъкмо ще докаже, че горното е вярно.

# 881
  • София
На теб ти е жал за някой, който има предимство пред теб? Интересно.
Нали някъде трябва да учи това дете?

жал ми е за напъна върху детето и какво се причинява на  дете от съвсем бебешка възраст  ... от амбиции
за никакви предимства не става дума.... пък и то "предимството" се коментира в дългосрочен план... особено за едно малко дете

# 882
В бебешка възраст това е естествен процес. И да не го учиш, достатъчно е да е изложено на езика.
Дългосрочно е предимство, да мине през бг системата може да е предизвикателство. Личният ми опит е такъв.

# 883
Публикуват на сайта на училището свободните бройки и сроковете за кандидатстване. След това публикуват и баловете на кандидатствалите и кой заема свободното място. Поне в по-търсените гимназии е така по мои наблюдения от миналата година.
Скрит текст:

# 884
  • European Union
Миналата година имахме един случай със семейство, завърнало се от чужбина. Голямото дете беше за 9 клас и го приехме без проблеми, но малкото беше за осми, съответно кандидатстваше с две нули от НВО и не успя да се класира в нашето училище. После отписаха и голямото, за да ги запишат в едно училище, в което малкото беше прието. Детето беше с отличен успех, отлично владеене на езика, но го приеха в училище, в което имаше свободни места.

Общи условия

Активация на акаунт