ЕДИНАДЕСЕТИ клас - Тема 1

• 40 395
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
Ние имахме този казус миналата година. Наложи се дъщеря ми да отсъства 6 учебни дни. Оказа се, че няма как да я освободя - казаха ми да пусна заявление за 5, а за 6-ия да взема бележка от лекар. Т.е. в прав текст да излъжа, че детето ми е болно, нищо че беше на екскурзия в чужбина.

# 451
  • София
Тълкуването е различно явно. Аз все си мисля, че може и да стане - наистина се обезсмисля подаването на 2 бележки по начина, по който написах. Но смисъл в МОН-ските измишльотини - ниц :joy:The Invisible, класната какво казва, може и да стане. Стискам палци Flowers Four Leaf Clover

# 452
При нас беше спуснаха нова заповед която касае и отсъствия.
Текстът не е  на бланка, винаги се упоменава ясната причина за отсъствията ( аз винаги пиша каква независимо че е по семейни причини). Подава се до класната като хартия, и се обяснява защо и какво на лично съобщение пак на нея в школо. Забранени са отсъствията по незначителни семейни причини в месеците когато се оформят бележките ( явно им писна на ежегодния ни изпит по  рисуване да са само десетина човека) . Не може да се вземат накуп, но сега не мога да кажа колко беше максимума - по 3 ли беше, нещо такова.

# 453
  • София
При нас са до пет накуп. До 8/7 на срок. Препоръчват да не ги ползваме. Напомнят, че не се полагат, а са възможност. Аз като цяло не ползвам. Разбиранията ми са крайни по този въпрос - за почивка има ваканции, тези дни са за извънредни случаи.С каката за 12 години съм ползвала два (местихме се в друг град и за погребение). С набора - един, защото го заключихме в къщи без ключ, един защото той се оспа ( и му го изкарах през носа, че да не си помисля пак) и два за почивка тази година (ако не беше служебно мероприятие, а аз нова на работа вероятно нямаше да отида, защото е в учебно време). За малката - тези два дни тази година - за почивка и два миналата защото беше с тежък конюнктивит.
Възможно е да не съм права, но аз така ги разбирам нещата.

# 454
  • София
Дните не "не се полагат, а са възможност" Joy
Баткото преди няколко години се беше затръшкал как само той бе ги бил ползвал.
Девойката вече е с 3 дни напред от втория ден на училище. Ходихме на семейна ваканция.
На сайта на училището са старите бланки,предполагам на РС сигурно ще има нов Правилник
Според прочетеното в нета - тълкувания, няма упоменато изискване как да се заявят което означава че има вариант и през системата. Девойката предупреди класната, а аз пусна "официално" заявление през Около - съобщение свободен текст, не прикачен лист с подпис.
Прие се за достатъчно.

# 455
  • София
И ние за цялото обучение и на двамата не сме се възползвали от тези дни. И те мрънкаха, че другите си ги ползват за щяло и нещяло, но аз бях категорична. Ако ще ходим някъде го правим през ваканциите, ако са болни - при лекарката. Тази година, в миналият петък, обаче девойката използва един ден, въпреки моето несъгласие и е предупредена, че това ще й е до края на първия срок, а може и до края на годината.

# 456
  • София

За дните по семейни причини - още от 1-ви клас така става, че в края на май има общо няколко учебни дни, но разпръснати тук там - поради празниците и разните матури, ние сме в провинцията и 3-те пръснати дни се вземат като семейни.

# 457
Като знам какво нищоправене е в училище, изобщо нямам скрупули да ги ползвам
И винаги когато имаме възможност си "крадем " време за трупане на спомени Grinning

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 21:58 от The Invisible

# 458
  • Русе
Налага се понякога детето да отиде на зъболекар или на преглед в учебно време. Пускам от тези дни по семейни причини. Каква бележка да ми пише професор, за когото едва съм взела час преди два месеца. Освен това ваканциите винаги са в началото на месеца, когато аз не мога да изляза отпуска. ММ и той трябва да си съобразява отпуските с работни ангажименти, така че семейните почивки се правят в учебно време и се използват точно тези дни. Не ми е съвестно.

# 459
  • София
Аз просто приемам,.че както яз не лога да почивам в определени интервали от работния ми цикъл, така и децата не могат. Щом аз не мога да ползвам по отпуск през ваканцията (особено пролетната), как решавам, че детето трябва да почива в моята отпуска щом неговият "работодател" през това време го е ангажирал? Аз така си разсъждавам.

# 460
  • София
Magi, напълно съм съгласна, че трябва да има правила и тези дни са по изключение, но понякога е трудно да се напасне всичко и тези дни са облекчение за някои родители.
При нас лятото никога не се знае как е с таткото.
Миналата година за първи път пътувахме без да вземе работата със себе си - 11 дни без компютър и без служебна поща (този септември отново се получи макар и за по-малко дни). Традиционно "почиваме" на вилата, докато той работи - до обяд на плаж с нас и след това се затваря да работи до късно. Поне последните години не са част от багажа ни кашони с негови служебни джаджи.
За "онези дни" майка ми ми взимаше мед.бележка, сега и при девойката е подобно (в първите години не бе така). Миналата година, въпреки непоносимата болка се бе замъкнала на училище... не знам как бе стигнала, беше решила, че може да си помисли учителката, че скатава изпитване. Е, не й се получи и таткото го игра линейка (поне не се наложи да стигне до истинска). От тогава твърдо остава вкъщи, ако боли, звъня на Джи Пито и тя като може отива за бележка - "през улицата" е буквално. Миналата година се възползва от 1-2 от 3те дни по тази причина. Сега като са по 7-8 на срок ще стигнат.
При баткото съм пускала преди изпити/състезания/олимпиади. Поиска да го освободя в 10клас преди НВО, и тъй като бяха повече от 3 пуснах до директора - отказа ми, не било основателна причина, та се наложи да са 3 дните. Предвид случката, в 12 клас за предварителни изпити младежът си поиска от "колега" болнични - да се наспи,  да чете без да се притеснява че има и други задължения, дори просто задължението да е в час.

# 461
Около коледно-новогодишните празници винаги вземаме по два дена - един преди и един след. Традиционно празнуваме семейно , някъде в чужбина, и е по-удобно да не отиваме в последния момент на 24.12 и да не се връщаме недоспали на 01.01. Мисля че няма какво да бъде загубено в нито един от двата дена. Правилникът ми дава право и аз си се възползвам.

# 462
Монската коледна ваканция наистина е много тъпо направена. Или почва от 23ти, или свършва на 2ри.
Тазгодишният учебен петък е креатура на някой голям мозък.
Отсъствията на мен са ми драма. При нас са само 48, което не разбрах в дни или в часове се смята. Ако е в дни, е около 6 дена. Всъщност най-вероятно са дни, защото това били част от тези 15 за година, разрешени по дом.причини.
 Не се признават болести и мед бележки, което е страшно малоумие. Само тежко заболяване и влизане в болница. Грип и ковид още не се знаело как ще се водят.
Не знам другите родители как го приемат това за нормално.
Моята като е с мигрена или пък да хване някой вирус и ще ги навърти. То е ясно, че ще се разправям, ако се стигне до превишаване, ама ми образуват излишен стрес.
Онзи ден имахме час за лекар, взех я от последния час. Оказа се, че лекарят си тръгнал и така профукахме едно отсъствие.

За пръв път досега попадаме на кофти учител. По превод е и правили контролно върху критериите за оценяване на преводите.

# 463
  • София
Много странно е да не признават отсъствие по болест, ясно, че в тази държава всеки лесно взима такива бележки, ама покрай сухото гори и мокрото. Ако е болен ученика, какво точно да прави…? А пък и вашето училище е с мотивирани деца и родители, не мисля, че някой просто бяга от час…

# 464
  • София
Много странно е да не признават отсъствие по болест, ясно, че в тази държава всеки лесно взима такива бележки, ама покрай сухото гори и мокрото. Ако е болен ученика, какво точно да прави…? А пък и вашето училище е с мотивирани деца и родители, не мисля, че някой просто бяга от час…

В АК действат правилата в САЩ - има определен брой дни, които са разрешени - отсъствието е с обаждане / бележка от родител. За болест, за не-болест, за... както си прецени родителят. Над тях - само при наистина драматични ситуации (общо взето хоспитализиране). При тях така е и при работодателите - болестта не е извинение, от друга страна такива "хаотични" дни "по болест" могат да се вземат по собствена преценка. Не е нужно потвърждаване от лекар, мисля, че са (е, или поне бяха през '80-те) 5 на брой.

Общи условия

Активация на акаунт