Работата - само място за доходи или място на което да ходиш с желание

• 2 855
  • 96
  •   1
Отговори
Добро утро!
От една година търся отговор на въпроса - там където работим е мястото, където просто за дадена работа получаваме определената сума, или трябва да е място, където ходим с желание, получаваме удволетворение и градим знания и контакти./тоест не ходим само заради финансовите параметри/
Като човек, който не е работил на много места и се е задържал достатъчно дълго/говоря с години/ последната година смених работното си място два пъти - не го усещам като моето......нито хората, нито отношенията, нито работата.
Чувам обаче твърдения, че това е новото "модерно" - важно е да плащат добре, другите екстри за който говоря - колектив, удволетворение, надграждане  и усещане, че си на точното място - били отживелица.
Аз ли нещо не съм в час, или наистина вече се работи само за пари, рационално и без очаквания за нищо друго.
Моля за мненията ви, тъй като вече се чувствам уморена от смяната и търсенето!
И....."да", знам, че няма идеално работно място.
Не питам това и не го очаквам!

# 1
Мииии няма формула .. както го усещаш. Аз си сменям работата рядко. За 20+ години - 3 пъти.
Предната ми работа беше за кеф повече, настоящата е за пари...

# 2
Зависи от теб и избора ти на професия и после от работодателя . Идеално ще е и двете.

# 3
Както го усещаш така е.
Има хора на които много им трябват пари - те ходят на работа за пари.
Има такива, които не са зле финансово и те търсят други усещания.
Можеш да си обичаш професията , но средата да ти е отровна.
Можеш да не си обичаш професията, но средата да ти е страхотна.
Аз държа в моята работа да съм със свестни хора. Не е задължително да си ставаме близки, да ставаме първи приятели, може разбира се, но не е задължително. Важното е да се разбираме с половин дума или поглед, всичко да върви гладко, а ако за обяд или кафе са приятна компания и можем ад си говорим за всичко - супер.
Плащането в края на месеца също е важно. За някои хора най-важното. Нормално, малко са хората, които могат да си позволят да ходят на работа за забавление.

# 4
Ами.....усещам го като необходимост, която да е свързана с желанието да ходиш на работното си място не само за пари./важно е да имаш среда, развитие, разбиране , надграждане и положителна нагласа към това което вършиш/
Но всички познати твърдят, че такива места няма.
Работело се само за пари!
Просто нещата са се променили последните години, и поради факта, че аз не съм сменяла често работните си места, не съм разбрала!

# 5
Трябва да има добра работна атмосфера. Но парите са от първостепенно значение за мен.

# 6
Смятам, че има някакъв вариант на пирамидата на Маслоу и при работата - ако заплатата ти е ок, можеш да си позволиш да гледаш и другите неща.
Аз не очаквам работата да ме развива като личност - или се развивам сама, или явно нямам капацитет, ако чакам на службата. От работата очаквам да ми предложи условия да се развия професионално, а това става, като добивам опит в различни професионални ситуации. Като крайната цел е да имам капацитета да предложа повече, за да ми бъде платено повече - ако не тук, някъде другаде.
Това накратко може да се сведе до работене за пари, да. Работя за пари. Иначе щеше да ми е хоби и аз да давам парите, не на мен да ми дават.
Отношенията с колеги са дълга и широка тема. Не ги смятам за такива приятели, за каквито бих сметнала хора, с които не зависим един от друг. Истинско приятелство с колеги може да съществува след като престанат да бъдат колеги.

# 7
  • София
В работата има много компоненти. Ако повече от 2 липсват, по-добре да се мисли за смяна.
Моята работа като работа много ми харесва. Също така и колежките ми харесваха. Заплатата и работното време са зле. Смениха ми локацията. Уж ме повишиха, но останах сама. Чувствам се ужасно и вече въртя обявите.

# 8
Човек работи за пари, за да си покрива разходите и удоволствията. Ако беше голям кеф щяха да искат работниците да си плащат, а нямаше да има заплати Simple Smile
От там нататък вече варианти много - приятно, неприятно, колеги, среда, условия... И всеки може да си търси оптимизацията според индивидуалните му условия. Ако парите са над някакъв минимален праг играят другите условия, но ако има само една опция да достигнеш този праг, тогава вземаш каквото има, защото трябва да се яде. 
Иначе има късметлии, които работят и за супер пари, и им е приятно. Но, щом ги има тях, има и другата крайност - хем мизерни пари, хем отровна атмосфера. И странно, но хората седят и не бягат... Но повечето са някъде по средата - прилични пари и редуване на хубави и лоши моменти.

Един виц за седящите:

# 9
Работя на място с хубава среда, "развитие" и симпатични хора. С колегите се бъзикаме, че не работим за пари, HR-те също се бъзикат, в неформални разгори - строим, развиваме се и това е Simple Smile Може би на теб това ти е мечтата?

# 10
... и другата крайност - хем мизерни пари, хем отровна атмосфера. И странно, но хората седят и не бягат... Но повечето са някъде по средата - прилични пари и редуване на хубави и лоши моменти. ...
Ами ако си набълбукан с кредити или си с други ангажименти, като деца или болни родители или друго ,  и нямаш много място за маневри където живееш?

# 11
  • София
Пак има начин! Пускаш СВта, има онлайн интервюта и действаш.

# 12
ома , но понякога не може веднага. Т.е. известно време си трябва. Особено ако човек е пренатоварен с проблеми и не е готов в даден момент на допълнителни активности и промени .

# 13
  • София
За мен парите са важен компонент. И в най-прекрасния колектив да съм, ако не съм удовлетворена откъм заплащане и позиция, ще търся промяна. Смяната на работа не ми е самоцел, но и не я приемам драматично.

# 14
  • Melmak
При мен е комплексно, не мога само за едните пари да стоя. Тоест, зависима съм от заплатата си, защото се издържам от нея, но ако някъде не ми харесва ще изтърпя колкото докато намеря ново място.

За мен е важно фирмата да е добра, да има добра фирмена култура, да няма шменти-капели и да се чувствам добре на работното си място. Не обичам интриги и клюки, женските колективи не са ми любими.
И да, парите са важни. Но е важно и как се чувстваш. Примерно имам праг за каква сума бих започнала да ходя в офис всеки ден на другия край на града. Не бих си причинила това на този етап.

Средата, в която работя е динамична и промените стават от днес за утре. За мен това не е проблем, научих се с времето.

Като цяло в момента работата ми е малко скучна, но е спокойна и заплатата ме устройва. Фирмата е читава, мениджърът ми е прекрасен.

Тъпи и прости началници избягвам, не мога да седя някъде, където отношението към мен не е добро. Следователно ако взимам много пари и това в момента ми е важно ще стисна зъби за някакво време, но не бих търпяла дълго.

Общи условия

Активация на акаунт