Работата - само място за доходи или място на което да ходиш с желание

• 4 137
  • 96
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
А аз вече одъртях и не ми се работи. Завиждам на пенсионерите, а имам 10 г до тогава. Не ми се "хвърля" в нови предизвикателства, харесвам си "зоната на комфорт"... Явен продукт на соца- искам на 55 да се свършва със "задължителното" работене. Работя за пари, но толкова  ми е омразно всичко и не е до колектив.

# 46
Аз съм на 36 и ме мързи да работя Joy ако имах начин да избирам, бих поработвала по 4 часа на сегашната ми работа за същите пари, колкото да не затъпея. Ама какво да се прави, пари трябват да се живее.

# 47
  • Варна
То всички сме така, има по приятни неща за правене винаги. Ама след 36 г. стаж вече ми омрази до смърт (айде до хапчета), отделно, че с годините има и някои болежки...

# 48
Няма ли програма за ранно пенсиониране? Може и за малко пари, но пък ако си се осигурила през тези 36 години по друг начин , може и да изкараш 10 с по-малко приход?

# 49
Има, но не кой знае колко по-рано и не излиза сметката, ако си на хубава работа с хубава заплата. А и веднъж като се пенсионираш рано с ниската пенсия, тя няма да се увеличи при достигане на стандартната възраст, остава си ниска.

# 50
  • Варна
Ранно пенсиониране е до 1г преди достигане на възрастта (да взема да проверя за  нещо друго ли) Аз имам 9 г дотогава. Не е речено да лежиш след пенсиониране, но това Трябва ме убива вече. Абе тя работата е хем сърби, хем боли. Не ща да работя, ама и не ща промяна в стандарта...

# 51
Мен не ме мързи да работя, работя със страст и ентусиазъм. На моята възраст майка ми е била пенсионерка. Не искам да се пенсионирам по- рано, ама то има време до определената ми възраст 67.

# 52
Аз си седя на една сладкарничка в София на една масичка и си пия бозата , а на масата до моята  две дами на възраст си разказват разни неща . Започна се с децата , внуците, правнуците ... смъртта на съпрузите, и т.н. докато се стигна до родителите им и бабите и дядовците им ... със вметката как като умерели на по 60 и нещо на тях им се виждало нормално, стари ... Пък сега хората на 60 били млади , млади ... и после продължиха с разни болести, болници и пр. и аз не издържах и оставих бозата и си взех шапката ...

# 53
Работя от около 10 години и това ми е трето работно място, първото, от което като цяло съм доволна. Харесвам си работата, но не работя за слава, а за пари. Иска ни се да увеличим семейството, така че смяна към момента не бих направила, не че има и безброй много опции къде да сменя.

Първото беше за по-висока заплата от сравними позиции, готини млади колеги, с които се събирахме след работа, но самата работа не просто не ме удовлетворяваше, ами направо я намразих. След като напуснах, с нито един от колегите не поддържаме връзка.

Второто беше за кажи речи същата заплата, която не мръдна 3 години, много разочароващо. Не бях изключение. Колегите - имаше всякакви, работата последно много ми харесваше, но заради преустройство щеше да се промени във времето и смених. С някои колеги продължаваме да поддържаме приятелски отношения.

Сега заплатата е добра, всяка година я вдигат с по нещо (може повече, но…), колегите и шефът са супер, атмосферата е приятна и спокойна, работата е доста, но е в голяма степен приятна и интересна. Засега не възнамерявам да сменям. Освен ако не ми предложат МНОГО повече пари, не мисля, че си заслужава.

Истината е, че и трите са важни, но кой кое как степенува зависи от личната ситуация. Със сигурност заплатата трябва да е такава, че да ми позволява да живея спокойно, то е ясно, че няма да забогатея от заплати. С една заплата ще се оправим, но много неща не бихме могли да си позволим. Ако атмосферата и екипът са токсични обаче ще напусна при всички положения, здравето ми е по-важно от тези неща.

Последна редакция: сб, 07 сеп 2024, 15:35 от Firebird26

# 54
А аз вече одъртях и не ми се работи. Завиждам на пенсионерите, а имам 10 г до тогава. Не ми се "хвърля" в нови предизвикателства, харесвам си "зоната на комфорт"... Явен продукт на соца- искам на 55 да се свършва със "задължителното" работене. Работя за пари, но толкова  ми е омразно всичко и не е до колектив.
И на мен не ми се работи вече, имам 9 години до пенсия. А на 50 смених професията кардинално, все още се утвърждавам и се налага да хвърлям много усилия в работата. Масово мои приятелки и съученички ми казват, че не им се работи вече, искат да са пенсионерки, а се оказва, че на повечето не им стига стажа, за да се пенсионират на 64 и ще трябва да чакат до 67. Аз си обичам работата, но понякога е много изцеждаща силите и стресова.

# 55
Моята работа е много стресова и отговорна. Изцежда ме. Ама няма да съм щастлива с малка пенсия вместо голяма заплата. Затова и не мечтая да се пенсионирам.

# 56
  • SF
И аз не мечтая да се пенсионирам, ако останалите ми познати не са пенсионирани. Дните ще минават бавно и сиво.
Другото спасение е да ходя в парка на токчета, да си търся пенсионерки и пенсионери за компания, щото нещо ще трябва да се прави, различно от разходки до магазина за по една вода или едно кисело мляко, колкото да се движим.

# 57
От моите колеги които се пенсионираха предварително много станаха преподаватели. Аз се чудя за нещо друго, но времената са на пестене, така че моята идея май трябва да преправя в друга идея.

# 58
  • SF
Бях няколко месеца без работа. Заета с разни странични задължения, всеки ден имах да правя по нещо извън дома. Време не минава. Всички са на работа и мога да се срещнем около 7 вечерта или събота и неделя. Какво е предимството, че не съм на работа - лесно се намират свободни часове за маникюр и педикюр преди и след обедната почивка на клиентите. Особено зимата настана голямата скука, когато денят е къс и студен. Свърших някаква полезна работа с документи из центъра. Но като цяло на мене ми е скучен този начин на живот.
Трябва да сме работници с работещите, студенти със студентите и пенсионери с пенсионерите. Иначе става доста непълноценно и разбалансирано.

# 59
От както работя никога не съм работила с желание. Имам вече може би към 20 години трудов стаж и съм физически и психически изтощена. В работата трудно се намират хора за приятни приказки и раздумка - обикновено всеки гледа да ти подлее вода. В никакъв случай не се виждам при физическото натоварване, което имам да работя до 63 или 67.

Общи условия

Активация на акаунт