ЕДИНАДЕСЕТИ клас - Тема 1

• 39 413
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
Може ли да споделите за коя школа в София се отнася, ако е удобно? Аз още не съм мислила в тази насока.

# 721
  • София
Сега погледнах две от школите в София, Междучасие и Регалия и виждам, че информацията е само за учебната 2024/2025. За следващата година няма обявени курсове. От опит знам, че в Междучасие (предполагам, че и в останалите школи е така) курсове се обявяват  около пролетната ваканция или Великден. В момента има един ускорен курс в Регалия, който започва на 25.01, но той е за настоящите 12 класници.
Ох, направо се стреснах, като прочетох, че вече местата са свършили.

# 722
Може ли моля, да споделите за кой учител или школа става въпрос и за къде свършват местата?
Притесних се и аз и искам да действам, но не знам добър учител, който записва от сега.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 17:21 от densi

# 723
Да, казвам веднага - за "Литера" става въпрос. Съжалявам, ако съм създала ранен стрес, но ми се стори удачно да споделя опит с вас.

# 724
  • София
Литера събират пари вече за следващата учебна година ли?

# 725
  • София
При Елмира Йонова/Литера/ е така от 2-3 години. Наборът беше при нея в 6-и и 7.клас и е много доволен. Казах му още преди празниците да помисли, но нищо не казва, явно вече и няма за кога да казва Joy Иначе той е на мнение, че Йонова го е подготвила достатъчно добре и може да кара със знанията си и до края на 12.клас/в частта с българския/ Joy Но подходът й не е за всеки, затова и "малките" изобщо не се подготвяха при нея

# 726
Литера събират пари вече за следващата учебна година ли?
Не, не събират такса все още..Само записват. На сайта пишеше, че май от април ще се превежда първата вноска, но не съм сигурна.

# 727
Дайте моля и други добри школи.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 11:42 от densi

# 728
Когато Малчо беше 5 клас, към март-април се обадих на Литера за уроци за 6 клас и едва не ми се изсмяха как мога да си помисля да звъня толкова късно, когато местата са отдавна заети и ми казаха, че може януари месец следващата година да се обадя, за да се яви на изпит, от който да преценят дали могат да го запишат при тях.

# 729
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Имаме нужда

Hug

# 730
  • София
Нуждата направо става належаща Joy Еййй, тъкмо отдъхнахме малко от уроци и хайде пак - на черешата Joy

# 731
От опит-за матурата по БЕЛ тестовете от БГ учебник са много добри и напълно достатъчни. Съвършено познаване на произведенията по литература в детайли. Не се подвеждайте по "гледал е филма", "слушал го е в стори-тел". Не е същото! Както и много упражнения върху граматиката, тук пак препоръчвам бг учебник.
Уроци по БЕЛ са нужни, ако се гони между 5,75 и 6,00(важно е за някои специалности), иначе  спокойно с посочените упражнения от 11 и 12 клас, при усърдие могат да се справят сами с висока оценка.

И още-увличат се масово да пишат есета. Да, може в училище да са харесвани, оценявани. Но есето е вид художествено произведение, иска се талант, който не винаги се оценява еднозначно. ЛИС е схема, вид "алгоритъм", лесно и предвидимо. Странно е, че малко пишат ЛИС, но от познати деца, вкл моя не особено амбициозен син, едно не зная да е зле оценено. Но пак подчертавам, иска се съвършено познаване на произведението.Съвършено и в цялост(вкл. извън христоматията)
Пиша всичко това не като специалист, а като майка минала през НВО и матури и съм си направила изводите.

# 732
  • София
На моят младеж му трябваше много висок резултат и учителката му в школата беше препоръчала да пише ЛИС. Научи всичките 28 произведения (мисля, че толкова бяха) почти на изуст и всяка седмица пише по едно две ЛИС. Учителката му ги проверяваше и коментираха кое как би било по-добре да се направи. Положи много старание и труд. От февруари до май прекрати купоните, излизанията и всякакви такива мероприятия и след училище се прибираше и учеше здраво. На ДЗИ изкара 96 точки, като две от грешките му бяха на теста.
Така, че на децата, на които им са им необходими високи резултати е по - добре да пишат ЛИС и много добре да научат произведения.

# 733
  • София
При набора няма ясна цел за след 12.клас. Нямам си на идея дали ще му трябва висока оценка по ДЗИ БЕЛ. Напрягам се напоследък много заради неясните планове, направо се шашкам. А и като гледам и как не се напъва грам в училище  - иде ми да вия. Надявам се все пак * да си знае работата.
Минавам към наздравиците Wine Glass

# 734
  • България, София
Добри, силно стиснати палци от мен и пожелания за успехи!

Да споделя и при голямата за матурата по БЕЛ.
Каката избра да пише ЛИС, защото никога не си е падала по есетата. Учителката, при която допълнително ходеше на уроци я подкрепи за това й решение и съответно насочиха повече усилията в тази посока.
В крайна сметка резултатът беше 5, 80.

Наборката от тази година тръгна на уроци.
Преценихме, че така ще бъде по - добре и тя е доволна.
Ходи при учителката, която я готвеше в 7 клас и подготвяше и каката за матура.

Общи условия

Активация на акаунт