ЕДИНАДЕСЕТИ клас - Тема 1

• 40 411
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
Нещо не ми стана ясно. Професионална или профилирана е паралелката? Важно е, защото при професионалната втората матура е по професията, а при профилираната - по някой от 3 или 4 профилни предмета. И сигурни ли сте, че добавеният профил е Информаткиа, а не ИТ? Разликата е наистина голяма, затова дайте повече подробности и спокойно, има варианти Simple Smile

# 361
  • Варна
Няма как да ви сложат нещо избираемо,  без да сте подписали заявление. Дори да е проформа и да е решено нещо за целия клас, пак би трябвало да подпишете заявление, че го избирате.

# 362
  • София
Нещо не ми стана ясно. Професионална или профилирана е паралелката? Важно е, защото при професионалната втората матура е по професията, а при профилираната - по някой от 3 или 4 профилни предмета. И сигурни ли сте, че добавеният профил е Информаткиа, а не ИТ? Разликата е наистина голяма, затова дайте повече подробности и спокойно, има варианти Simple Smile

Профилирана сме. Паралелка музика.
Профилиращи предмети:
1 модул - музика - тук има 4 подмодула - задължителни. 5ия подмодул тук , включва три Избираеми като муз театър, муз.литер и т.н.
2 модул - информационни технологии (да, моя е грешката, че го написах информатика) - там има 2 модула задължителни и 2 модула Избираеми (комп.музициране и нещо подобно)
3 модул - философия - 3 задължителни под модула и 1 от графа Избираеми.
Тоест няма значение кой от тези 3 предмета ще избереш за втора матура, посещаваш всички избираеми предмети? Защо тогава са избираеми... Няма бланки да напишеш какво избираш, просто това им е казано днес, присъства се във всички тези часове, вие сте профилирана паралелка и това ви е програмата за вашия профил.
Съжалявам за досадния ми пост, но се чувствам ужасно объркана в тази ситуация. Цяло лято търсих школа за подготовка за матура по английски. От тази година, от този месец от училището сменят този предмет за тяхната паралелка и слагат ИТ. И сега почвам да търся школа за подготовка за матура по музика. А то под път и над път. Изключвам ИТ и философия защото там шанс никакъв да се подготви.....
И пак извинете ме....

# 363
  • Варна
При нас по трите профила има по три модула/два задължителни и един "избираем"/. При вас основният проблем е как АЕ изчезва, няма достатъчно желаещи или друга е причината?

# 364
  • Варна
Няма защо да се извинявате, нормално е да сте объркани Simple Smile Би трябвало вторият профилиращ предмет да е определен още с приема. Във Вашия случай ИТ. Това трябва да го е пишело в заповедта за утвърждаване на план-приема на съответното РУО в годината, в която е прието детето. Ако училището е малко, може да няма опция за избор на трети и четвърти профил и ако са имали само възможност да предложат Философия, явно това са направили…
А относно задължителността на профилираните предмети - задължителни са за всички. Те си влизат като нормални предмети с тази разлика, че са разбити на модули, като част от тях се изучават по един срок само. Така наречените избираеми модули ги избира отново училището/учителят. Накрая годишната оценка по прифилния предмет е средноаритметично от оценките по профилите.
Ако не сте сигурни какво е било утвърдено, проверете в сайта на Дидева (ако имате нужда насреща съм за помощ за ориентирането).
Племеникът ми беше в паралелка с профил история и философия и част от съучениците му избраха философия за втори ДЗИ. Всички се справиха много добре. Защо изключвате тази възможност?

# 365
  • София
В случая на Mrs Jones са останали само 3 профилиращи предмета. Най-вероятно нямат достатъчно учители по АЕ и са го махнали като профил. Опитайте да говорите с ръководството, да ви възстановят 4 профилиращ АЕ. Или гответе матура по някой от другите 3 предмета…

# 366
Включвам се, за да разясня профилите.
Всяка профилирана паралелка в 11 и 12 клас има 3 или 4 профилиращи предмета. Първият и вторият профил се определят още при държавния план-прием след 7 клас. Според Наредба № 7 от 11 август 2016 г. профилираната подготовка в профил “Музика” първите два профилиращи предмета са Музика и Чужд език (изучаван в първи гимназиален) или Музика и Информационни технологии.
3 и 4 профилиращ предмет се избират в края на 10 клас, като имаше някакъв минимум за сформиране на група, върти ми се в главата 8 или 10...
Всеки профил се състои от Задължителни и избираеми модули. Задължителните са въз основа на единните държавни изисквания, а избираемите ги избира училището на педагогически съвет. За всеки профил има определена бройка модули (задължителни и избираеми), които сформират съответния хорариум часове. Всички те са задължителни за посещаване, а ДЗИ се държи само върху материалът от задължителните модули.

# 367
Дидева, 🤗💐!
Има ли нормативна възможност, ако първоначално училището е обявило, че чуждият език ще е втори профилиращ предмет, преди започване на втори гимназиален етап да го промени на ИТ без родителите да са уведомени (да заявят подобно желание)?

# 368
  • Пловдив
Dive, бихте ли обяснили разликата между ИТ и Информатика? Извинявам се за невежеството,но работя в съвсем друга сфера Blush Дъщеря ми иска да кандидатства някоя от тези специалности,но не сме много наясно коя какво дава като образование.

# 369
  • Варна
Най-простичко казано - информатиката е науката, въз основа, на която се пишат софтуерните програми, а ИТ е обучение за работа с различен (вече създаден) софтуер. Т.е. по информатика учат как да създават програмите (програмиране), а по ИТ - как да работят с някои от тях.

# 370
  • София
Включвам се само да ви кажа, че сте прекрасни!!!!!
 Милион благодарности към всички, които успокоихте пулса ми и внесохте ред в главата ми.

# 371
  • На морето!
Наистина е много странно (избягвам думата глупаво) да сменят чужд език с информатика, при това без възможност за избор. Има огромна разлика между специалностите и университетите, в които може да се кандидатсва с едното и с другото.

# 372
  • София
При вас събират ли капаро за абитуриентския бал? Оказва се, че училищата действат и Милениум и Хилтън са вече заети за датата на нашето училище. Сега и нашите събират по 120 лв. за Гранд хотела, да не изпуснат и него. Аз съм в потрес, та това са две години предварително. 🙄

# 373
  • Русе
И в нашия град събират почти 2 години предварително, защото най-вървежните ресторанти вече били заети.

# 374
  • Варна
Леле! Бал! От сега... При нас Интернационала ни е капариран за 24.05 за 100 години напред или поне така казват Simple Smile Дано не ни изненадат, но засега не съм чула нито дума за абитурентски страсти.
Започна учебната година и за моята девойка - трети ден на училище и вече закъсня веднъж, а сутринта се наложи да я возя, че пак щеше да закъснее. Иначе става в 5... Трудно се адаптира, казва, че не й се ходи на училище вече, искала в университет, където всички тихо слушат и си работят в часовете, а не се опитват да се правят на интересни. Надникнах в програмата по математика от любопитство и видях: матрици, детерминанти, канонично уравнение и признавам си, хич не й завиждам. За радост, тя си е над нещата и не се трогва особено. Дори снощи донесе удостоверението за завършен първи гимназиален етап - прегънато през снимката. Ко толкоз?

Общи условия

Активация на акаунт