◯‍◯‍◯‍◯‍◯ * XXXIII ЛОИ - Париж 2024 (26.07 - 11.08) * - Светът е олимпиада 🥇 🥈 🥉

• 118 749
  • 3 697
  •   1
Отговори
# 3 570
Съпоставки между двата финала няма как да правим. Реално в Токио Боряна на квалификациите игра нервно и остана 9та, малко на ръба на класирането, което беше изненада, след второто и място на ЕП по-рано същата година.

8-ма е според Wikipedia. Пак ако махнем двете руските, щеше да е дори 6-та, за мен е доста по-малък срив, отколкото 11-то място на Стили, въпреки че наистина две различни състезания е трудно да се сравняват.

Изводът за мен е, че щаба за пореден път се проваля с психологическата подготовка на състезателките индивидуално и фактът, че Боряна се справи, се дължи на нея самата, а не на екипа.

Не знам дали щабът е виновен, грешки стават и в най-добрите щабове. София Рафаели, която ми става удобна за примери явно, също нацвъка доста грешки, можеше и четвърта да я оставят. Пак щабът ли е виновен? Нека не плюем само нашите организации, а другите само да ги изтъкваме, щом вече трета поредна Олимпиада правим достойни представяния и в ансамблите, и в индивидуалното, все нещо правим правилно. Simple Smile

# 3 571
# 3 572
Значи грешно съм запомнила 9то, а е било 8мо.
Рускините не трябва да се изключват. Аз съм убедена, че ако си играеха те, Дария Варфоломеев никога нямаше да стане звезда. Да не говорим, че тогава конкуренцията не беше по-голяма, просто други бяха участниците.
Иначе да, сривът на Буба не беше като този на Стили, но за мен категорично и в двата случая е виновен щаба. Не може все при нас да се пренавиват и да са свръх емоционални.

# 3 573
# 3 574
Аз си мисля, че ако Стили беше влязла на финала можеше да измести Бубето от второто място....
Пред Стиляна има време за медали, а при Боряна това е последната Олимпиада, така, че всичко е станало както трябва.

# 3 575
  • Бургас
Ооо, да, две българки с медали нямаше да стане, освен ако другите осем не се скъсаха от големи грешки, Боряна наистина хвана последния влак, от нея нищо не очакваха този път ни Раева, ни треньорите

# 3 576
Гледах снимките от закриването, аз не виждам Карлос, да не би да не е присъствал?🤔

# 3 577
Иначе да, сривът на Буба не беше като този на Стили, но за мен категорично и в двата случая е виновен щаба. Не може все при нас да се пренавиват и да са свръх емоционални.

Е, не само нашите се пренавиват, всички са нервни и пренавити. Просто при нашите си проличава, тъй като им нашиват съчетания с много трудности с предмет, българскота школа няма толкова традиции в трудностите с тяло, а и като по-слаба федерация се налага да рискуваме повече с предмет, няма как. Те нали оценката за трудност я делят на трудност с тяло и трудност с предмет, та рускините примерно в голяма част от случаите си набавяха такава с тяло, където общо взето всичко е машинално и няма много какво да се обърка.

Чак в последните години вече като взеха да въвеждат по-обективни критерии за оценяване, започнаха да излизат Аверини, Кудрявцева, Мамун, които имаха и с предмет рискове, иначе рускините си караха на едната гъвкавост и балет + престиж. И веднага си проличаха нервите им и на тях - Кудри сбърка на изхвърляне в Рио, Арина Аверина омота лентата в Токио, Дина пък си спести бая голяма част от заложените рискове в Токио, с което даде шанс на съдиите да сложат Линой Ашрам преди нея. Не сме само ние така нервни и пренавити Simple Smile А Кудрявцева съм я чувала да се оплаква, че в отбора е нямало диетолог - по принцип тя нямала проблем с теглото, но било странно на професионално ниво да работят без диетолог и да ги оставят сами да се оправят с диетите.

# 3 578
Това не е вярно за сегашния правилник. Всички имат висока трудност и то в компонента трудност с тяло, където са включени рисковете. На тези елементи Стили сгреши на бухалки и затова оценката и пострада много - скъпи са като точки. За сравнение на обръч изпусна на елемент от трудност с уред за 0.4т

# 3 579
Ами няма да ровя сега да гледам конкретни разбивки, защото само разводнявам темата. Просто съм дочувала в разбори например, че Дина Аверина имала повече трудности с предмет, а Линой Ашрам - с тяло и така наваксвала (Дина Аверина наистина имаше контузия в гърба, която не позволяваше доста от упражненията с тяло). Сега в темата се каза, че Варфоломеева правела няколко скока поред, които носят доста точки, а Боряна заради контузия не можела да прави същите. От там си правя извода, че някои състезателки се налага да наваксват с по-сложни изхвърляния и не е просто така всички да имат еднакви по брой и сложност рискове. А оттам нататък сами се сещате колко често виждаме грешки на пируети и сложности с тяло и колко често - на изхвърляния на предмет.

За мен ние като федерация и организация не работим чак толкова зле, колкото се изкарва в темата и всъщност имаме доста престиж. В Русия ако питате феновете - Ирина Винер им мачка момичетата, в Украйна смятат, че Дерюгина ги мачка. От фенска гледна точка собствената федерация винаги е най-зле, не подкрепя момичетата, проваля ги и т.н. Колко сълзи проляха руснаците за Солдатова, че била мачкана психически и колко скандали и драми има всеки ден там...Добре сме си ние, колкото и несправедливости да е имало, момичетата в общи линии запазват добри отношения с Илиана Раева и няма открити скандали.

# 3 580
  • софия
Гледах снимките от закриването, аз не виждам Карлос, да не би да не е присъствал?🤔
Беше в делегацията.

# 3 581
Гледах Уикипедия профила на една възрастна вече лекоатлетка и попаднах на интересна страница:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sex_verification_in_sports

Описва се кога са започнали всъщност тези проверки на хромозомите и за кои лекоатлетки през годините е имало съмнение, че са всъщност мъже. Най-интересен беше случаят от Олипиадата през 1936 г, когато сребърната медалистка на бягането на 100 м - Stanisława Walasiewicz недоволства от второто си място и за победителктата Helen Stephens има съмнение, че е мъж. За Хелън явно нищо не се доказва категорично, но пък за сметка на това Станислава е убита през 1980 и при аутопсията се установява, че е интерсексуална:
https://en.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82awa_Walasiewicz

"An autopsy after Walsh's death showed that she was intersex, although her precise condition was not made clear. According to reports, she had a male reproductive system including a non-functioning underdeveloped penis, an abnormal urethra, small testes, and a small prostate. She lacked female sex organs, such as a vagina, uterus, or ovaries. Walsh also reportedly had genetic mosaicism. Most of her cells contained XY chromosomes, but some contained a single X0 chromosome."

Та така, явно първите две са били интерсексуални, но това се разяснява след много години и като цяло голяма полза няма.

# 3 582
Аз гледах и репортажи по темата за БГ спортисти, много назад във времето. Имало го е винаги. Проблемът в така нашумелия казус е донякъде специфичен, защото костната структура при човек с XY хромозоми се развива по различен начин от тази на човек с ХХ. Това от части е ефект от тестостерона, който стимулира растежа на костите и значително увеличава тяхната плътност. Затова и казват, че бие като мъж, може би ако беше в друга дисциплина нямаше да възникне чак такъв проблем.

# 3 583
Така е, имало ги е винаги, имах предвид, че в повечето случаи където е имало съмнение се доказва във времето, че има и основание. Само дето битият си е бит, медалът е раздаден и нещата не се променят особено, което е тъжно. Имане също си взе медала и сега си живее прекрасно, четох, че даже се хвали как Мбапе й писал "стотици съобщения":
https://sportal.bg/news-2024081310111934558

# 3 584
Това официално ли е? Аз единият спорт дори не съм го чувала. Flag football?! 😀 Кои спортове отпадат за сметка на това? И всъщност защо не участват винаги всички, а се изключват. Представяте ли си да се готвиш 5 години и накрая да изключат спорта ти от олимпийските. Гледам сега, че за  competitive cheerleading много настояват. То в кои държави има мажоретки?! 🤷🏻♀

Общи условия

Активация на акаунт