Помощ! Детето ми има голям проблем с изхождането

• 661
  • 3
  •   1
Отговори
Сърдечно моля всички, които са минали по този път за съвет, насока, помощ. Вече 1 година се борим с ада на изхождането и имаме минимален прогрес.
    Преди 1 год. детенцето ми (сега на 4.5г) се разболя от Салмонела. Цял месец бяхме в ужас, никой не знаеше какво му е , изписваха му грешни лекарства, той ставаше все по зле все по зле. Всички, които са виждали как жизненото им доскоро дете клюма и не може да си вдигне главата, не се храни,не пие вода, само иска да спи, ще ме разберат какво чувство на безпомощност , което усещаш. 4 седмици , 4-6 доктора, изследвания, грешни диагнози, лекарства, докато разберем какво му е и да се назначи правилното изследане и се подобри и пак стана жизненото дете.
      Проблемът. До този момент (тогава на 3 и малко) вече казваше когато иска да сяда на тоалетна , всичко беше нормално, общо взето вървяхме към махане на памперса. Докато беше болен обаче , беше толкова немощен и нямаше сили да мръдне, че не сме го мъчили да сяда, а го чистихме и слагахме памперс.Отделно се появи запек, заради неродовното хранене и лекарствата ( няколко дни ядеше само бисквити, нищо друго не поемаше). Лечението на саломонелата беше  също доста запичащо. Явно и започна да го боли при изхождане. И оттук всичко спря. Спря да казва че има пиш, или ако, спря да сяда на тоалетна, започна през ден-два да се изходжа в памперс, кашави, и разреди страхотния ритъм който имаше. Нормализирането на храненето, движенията - нищо не помогна.
      Какво всъщност е проблема: има изхождания, постоянно, ака в памперса, по малко, не са нормални за възрастта му. Не казва, че има пиш или ако, казва че не усеща. Според лекарите няма физиологичен проблем, а е е психологически. Чистя го и пак излиза ако по малко от ануса - на ден сумарно количеството е крайно недостатъчно за дете на 4 години.
        Пак тръгнахме по лекари, гастроентролози, изписаха разхлабителни, плюс клизми, казват че има запушвания и трябва да ги махнем. Диетата и храненето е точно каквато трябва да бъде- фибри, вода, 300гр зеленчуци, плодове, всичко в домашни условия готвено, без хляб, много движения, скачане на батут,. Но няма ефект. Продължава постоянно акане по малко през целия ден (не е диария), просто по малко постоянно. Сменям му памерса по 5-6-8 пъти на ден. слагам го на тоалетна след закуска , обяд, вечеря, преди лягане , само пиша понякога, пада някое топченце и това е. Продължава да  не казва че има, явно въобще не усеща че има напъни, или се стиска, незнам. Постоянно обясняваме, молим, говорим, подкупваме, не няма ефект.
        Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем моля  моял да ми даде съвет, четем книги, форуми, незнам вече как процедираме. Не може да го пуснем на детска градина така, твърдо отказаха, а и според тях ще е травма , защото другите деца ще му се смеят.

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 08:10 от TeodoraBulgari1

# 1
        Съжалявам за това, през което минавате, звучи травмиращо за детето, а и за вас като родители.
        Във форума има тема за махане на памперс и биберон, забравих как точно се казва, но я намерете - може да е полезна с идеи и подходи.

# 2
        Може би е добре да се обърнете към психолог. Стандартните подходи за премахване на пелените касаят доста по-малки деца, които в общия случай нямат травмиращи преживявания като това.
        Отказът на детската градина да Ви съдейства обаче не е правилен. И в тази посока можете да предприемете нещо след консултацията с психолог.

# 3
        Да, посъветваха ни за психолог. Но въобще не искаме. Съдейки нивото на лекарите, които го лекуваха от постоянно грешни болести най спокойно с думите" изчакакте, ще подейства" , добре че бяхме ние като родители , виждайки че не се подоброява не е това и тръгвахме да търсим друго "светило" , не ми се мисли за психолог, някой който е новак, или въобще не вникне в проблема и който да му създаде някакво допълнително усещане за вина и да има допълнителна травма. Двамата с баща му сме достатъчно интелигентни, изчетохме доста книги за подходи, и ги прилагаме методично, внимателно, за да не го травмираме допълнително с нашето нетърпение. Търся някой който е минавал през тоиз ад и се е справил, да даде кураж, да ми каже какво е помогнало при него, не е нужно да помогне и при нас, но все пак.

Общи условия

Активация на акаунт