Северна Испания - Страната на баските, Билбао и околности

• 3 212
  • 106
  •   1
Отговори
# 45
С коя авиокомпания е удачно и по-евтино да се стигне Сан Себастиян с полет от София?

# 46
  • София
Луфтханза имат полети, понякога не са безобразно скъпи, ако се вземат по-рано.
Може до Мадрид и оттам с влак.
Сигурно има и комбинации с нискотарифни и самостоятелни прекачвания, но всичко зависи от дати и възможности за полети.

# 47
С Луфтханза не е скъпо, наистина. Аз взех София-Билбао-София за 290 лв двупосочен. А не беше в промоция (прекачването е в Мюнхен).

# 48
  • София
Това скоро ли е било, чак толкова ниски не съм срещала.
Най-ниската е около 330 лв, само с ръчен багаж. И то ако изобщо има места за подобна цена.

# 49
И аз не успях да намеря билети на толкова ниски цени.
Нашите са за началото на май, с Луфтханза, София - Билбао с прекачване в Мюнхен. Двупосочен излезе 720 лв. на човек с чекиран куфар 23 кг.

# 50
  • София
Нашите бяха също с Луфтханза, началото на юли, купени около 3 месеца по-рано - около 600 лв, само с ръчен (тоест както са на Vetrena). Като изпуснах от мотане за ден-два по-евтини с по около 80-90 лв./билет.

# 51
  • София
Около 300 лв. бяха и нашите за края на септ миналата година, само с ръчен багаж /който при Луфтханза обаче е куфарче на колелца/, купувани юли или август.

# 52
  • София
Не знам дали има евтин начин, нискотарифните които летят до Билбао (Volotea например) не летят до България. Най-удобно и кратко за мен е с Луфтханза до Билбао с прекачване в Германия, някой път според сезона и часовете може и да е сравнително евтино. Хубавото също е че има много варианти за през деня, билета е комбиниран и ако имаш багаж, си го вземаш директно в Билбао.
Друг вариант (удобен, но не много евтин) е с Иберия през Мадрид  до летището на Сан Себастиан (Honadaribia или Fuenterabia се нарича). За този обаче комбинациите са малко, и не винаги има евтини, да не кажа че почти винагиса над 300-400 евро.  Хубавото е че може да се вземе комбиниран билет от София до Сан Себастиан, и пак багажа го чекираш в София и си го взимаш в Сан Себастиан.
Ако си за туризъм, сигурно багажа не е чак толкова важен, но тези ползвам предимно аз. Ползвала съм също някои години полет на  Brussels airlines през Брюксел (София-Билбао), но това беше преди пандемията и от тогава не съм намирала на приемлива цена.
Нискотарифни от София летят до Мадрид (от там до Сан Себастиан е поне 5 часа с влак който е средбо 60-80 евро е едната посока, с кола е мунимум 4 часа и половина, с автобус - зависи 5-7 часа) или Барселона, която също е на 5-6 часа с влак (също Валенсия, но от там е 9-10 часа с влак). Ако ти излезе много евтино самолетния билет, имаш много време за да осъществиваш пътуването, или пък комбинираш за да посетиш Мадрид сигурно има смисъл, но аз съм го правила само един-два пъти и видях, че няма много смисъл, бавно и изморително е, не е по-евтино и е неудобно ако си с багаж, дете, възръстен човек и т.н.
Малко офтопик, но точно сега пиша от летището в Мюнхен, за да осъществява въпросното пътуване с Луфтханза 😁, самолета от София закъсня и ме пренасочиха автоматично за по-късен полет. За това това Луфтханза е добра опция, защото ако стане нещо такова реагират сравнително бързо, имат по-късни полети за Билбао (мисля, че са 3 на ден), на които могат да те качат, дават ваучър за храна, това все пак е някаква сигурност в пътуването.

# 53
  • София
Значи да чакаме директно включване от Билбао? Лек път!
Сега погледнах - 124 лв двупосочно има полети Мадрид-Билбао с Еър Европа (само с ръчен багаж). При подходящи полети, като цена, от София и евентуално престой в Мадрид също е вариант. Самият полет е 1 час. Макар че като се сложи и времето преди полета, не знам дали 4 часа с влак не са по-приемливи. Цените за март почват от 16 евро, но са 2 влака на ден.

Моля, ако някой засече пак по 300 лв полети - казвайте! Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 14:59 от Lana

# 54
  • София
При ранна резервация, Ренфе дават добри цени от Мадрид до Сан Себастиан. Ако се напасне с ранен полет от София, то често може да падне и под 100 евро в посока с 10кг багаж.

# 55
При ранна резервация, Ренфе дават добри цени от Мадрид до Сан Себастиан. Ако се напасне с ранен полет от София, то често може да падне и под 100 евро в посока с 10кг багаж.

И с автобуси на Алса може да се отиде от автогарата на летище Мадрид. Пътува се 5часа и петнадесет минути. И автобусите нямат нищо общо с тези в България,така че въобще не е некомфортно.

# 56
  • София
Гледам за март, за да сравня горе долу с това което гледах с Air Europa, но за Билбао, не Сан Себастиан - автобусите са около 72 евро, полетите около 64.

ПП Гледам и полети до Билбао, като по-голямо летище (това за Versace_Dreamer), оттам до Сан Себастиан има опции.
Иначе до самия Сан Себастиян летят Иберия от Мадрид и Вуелинг от Барселона.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 15:29 от Lana

# 57
  • София
Сега погледнах - 124 лв двупосочно има полети Мадрид-Билбао с Еър Европа (само с ръчен багаж). При подходящи полети, като цена, от София и евентуално престой в Мадрид също е вариант. Самият полет е 1 час.
Виж също Иберия, те някой път имат много евтини полети Мадрид- Сан Себастиан

И с автобуси на Алса може да се отиде от автогарата на летище Мадрид. Пътува се 5часа и петнадесет минути. И автобусите нямат нищо общо с тези в България,така че въобще не е некомфортно.
Разбира се, възможно е, но моя опит не беше добър в двата случая, в които съм правила комбинация влак/автобус през Мадрид.  Единия път закъсня самолета с час и нещо, при което докато изляза от терминала, изпуснах автобуса (който тръгваше от летището и ми се струваше много удобна опция, беше бърз също, около 5 часа), след което трябваше да се кача на някакъв няколко часа по-късен и по-бавен, който пътува точно 7 часа и 10 минути, иначе към автобуса нямам забележки, комфортен си беше.
Втория път беше в посока България, след огромно закъснение на Райънеър се оказахме във Варна в 4 часа през нощта без ясна перспектива какво ще се случва с нас (даже и по вестниците писаха за този  полет през лятото на 2017). В крайна сметка както казах зависи от времето с което разполагате, дали има подходящи часове за комбинация (желателно за отиване и връщане),  до колко планът който имате може да поеме евентуални закъснения, и време за трансфери... и да не ви плашат приключенията😃. За мен вече казах, коя е най-удобната и сигурна опция на база на моя опит, но разбира се за друг човек,  предпочитания вариант за пътуване може да е друг.

За Ренфе, изглежда наистина са евтини билетите, признавам си, последния път ги купих само седмица по-рано и най-евтините бяха около 60, но ако ако се вземат с месеци предварително явно са по-евтини. Само имайте предвид, че влакът тръгва от гара Chamartin, който е на минимум 30 мин с метро от летището. Най-бързия е за около 5 часа, но има някои по-бавни за около 7 часа.

# 58
Биариц е близо до Сан Себастиян и е по-хубаво, според мен. Но не знам има ли полети от София.

# 59
Биариц е близо до Сан Себастиян и е по-хубаво, според мен. Но не знам има ли полети от София.
Луфтханза имат .

Общи условия

Активация на акаунт