Северна Испания - Страната на баските, Билбао и околности

• 3 199
  • 106
  •   1
Отговори
# 30
Само да спомена, че Северна Испания е предимно Астурия, Галисия и Кантабрия. Другите са Баските. Баските като хора са супер, имала съм няколко близки приятели. От Северна Испания аз познавам само Кантабрия, но достатъчно да се чувствам там у дома си. Сега чакам с нетърпение всякакви отпуски, за да поемам натам. Зелено, морско, планинско, камино, храна, лежерно и без много туристи. Не е за poshos, но на мен ми влезе под кожата 😊.

Последна редакция: пн, 30 дек 2024, 22:14 от ierldan

# 31
  • София
Страната на Баските също е северна Испания, не разбрах защо е изключвана🤔региона е в северната част на Испания.

Последна редакция: вт, 31 дек 2024, 08:17 от pimpinela

# 32
Да, от снимките в Гугенхайм, вече разбирам, че добре съм направил, че не съм влязъл вътре. Това за мен не може да се нарече изкуство. Отвън съм снимал и аз, и музея, и огромния паяк отзад, разбира се.

В Малага, с кеф влязох в музея на Пикасо, изчаках си дългата опашка, но си струваше. Обаче тези арт инсталации в Гугенхайм... нещо не ми допадат, поне на снимките. А като знам какви суперлативи съм чел за този Гугенхайм, мале, мале. 
Скрит текст:
Същата история и в Центъра на Хейдар Алиев в Баку... Суперлативи, лукс, ново, лъскаво.. а вътре.. тотал щета. Нищо интересно.
Хората сме различни, това е... Wink

# 33
  • Glasgow
Има и галерии с класическо изкуство, не са само арт инсталации, картини не съм снимала, просто разглеждах.
Лана, написа ли желание на дървото на Йоко Оно? На мен ако не ми беше прилошало нямаше и да го видя, излязох на една тераса да взема въздух и беше там

# 34
Колко струваше билетът за Гугенхайм?

# 35
  • Glasgow
По малко от 20€, не помня точно. Между 15 и 20

# 36
  • София
От 6,50 до 15 евро.

# 37
  • София
Има и галерии с класическо изкуство, не са само арт инсталации, картини не съм снимала, просто разглеждах.
Лана, написа ли желание на дървото на Йоко Оно? На мен ако не ми беше прилошало нямаше и да го видя, излязох на една тераса да взема въздух и беше там
Не, дори нямам спомен дали го видях.
Но пък потичах из лабиринтите 🤣

Музеят все пак е за модерно изкуство, имаше и интересни неща, но си е модерно 🤣.

Но сградата е много красива, а съм любител на по-класическа архитектура.
На мен основна цел ми беше Маман.

Иначе хубав музей е на изящните изкуства, мисля че даже беше и безплатен https://bilbaomuseoa.eus/

# 38
Кефи ме как домейнът е ЕUS, демек от Euskadi (Баски). Имам познат испанец, който живее в София, още не говори български. Той е от Толедо и като се ходя до Испания все му разказвам и му нося нещо. А като се върнах от Билбао, той каза "много прилича на България, с тази природа, с горите и планините наоколо, по нормални и модерни сгради, няма я тази стара архитектура, типична за Андалусия и други части на Испания". И вика "много е студено там"... казах, че си е ПЕРФЕКТНО. Средата на май беше 15-20 градуса. Месец по-рано бях в Севиля и 36 градуса (12-15 април), мерси! Grinning

# 39
  • София
Ние бяхме началото на юли - беше перфектно време, вечер ставаше даже хладновато (към зиморничав тип клоня), но през деня топло, без да е жега. Предполагам цялото лято е така приятно.
Да, и ние това си коментирахме - че прилича на България, зелено, планини.

# 40
  • Glasgow
Аз бях месец май, през деня стигаше до 32°С, вечер беше приятно. Единият ден на пешеходен градски тур аз и други британски туристи се разсъблякохме, по топове, други навиха ръкави, нашият гид баск- с риза и пуловер 🥵🫣
Беше много приятен тур, гидът много забавен, аз когато ходя някъде преглеждам дали има пешеходни турове, в повечето случаи са безплатни и типваш накрая, показа интересни места, из стария град също, препоръки за места за хранене, които като погледнах после из социалките не бяха типичният туристически капан. В България, Турция, гидовете имат комисионни от определени места да препоръчват и обикновено са туристически капани, по скъпи.

# 41
В България, Турция, гидовете имат комисионни от определени места да препоръчват и обикновено са туристически капани, по скъпи.
Е затова с гидове никога не се занимавам по никакъв повод. Цялата информация за даденото място е достъпна в интернет. Стига човек да иска, рови се, намира локацията на всяко нещо... Аз си набелязвам какво искам да видя, после го търся в Google Maps и отивам дотам. А в сайтове като Магеланци има всичко за всяка държава, разказано от хора, които са се върнали оттам. И много полезна информация.

# 42
  • Glasgow
Аз затова обичам тези уж безплатните дето гидът зависи от бакшиш. Винаги разказват интересни истории. Дори в града, в който живея и знам добре съм ходила на различни тематични турове, "графитите на Глазгоу", "тъмната история на Глазгоу" и т.н. Като сме обсъждали това в туристически групи са споделяли, че и в София има няколко и са много интересни и гидовете добри

# 43
Аз не виждам прилика с България, нито като климат - няма температурни амплитуди, ветровито и много свежо е, заради Атлантическия океан, много зелено е, заради изобилните дъждове. Природата също е по-различна, комбинация от море и планини, обикновено в едно. Ако има общо, то е с островни държави като Ирландия, но с малко по-приемлив климат, по-разчупен пейзаж (заради планинските масиви), иначе животът е лежерен, като в Ирландия с местния craic, но вместо култ към кръчмата, имат култ към тапас. Зеленината си е същата, такава няма почти никъде другаде 😉.

Единственото, което ми напомня за България е, че има някакъв 1980те вайб без лудешки международен туризъм. Говоря за Северна Испания, не за автономната баска част.

# 44
  • София
Говоря за Северна Испания, не за автономната баска част.
Автомононата Баска част също е северна Испания, а Галисия, Астурия, и Кантабрия също са автономни "части". Всички региони в Испания са автономни. Мисля, че се създава някакво объркване с такова делене.Баските са Северна Испания, както и Навара, та даже и Каталуния и Арагон.
На мен също не ми напомня по нищо на България този регион - изразен атлантически климат, нищо общо с нашия континентален. Там времето е много променливо, има разни климатичнин явления на  брега на океана, в горещите дни например изведнъж идва една гъста мъгла и вятър и температурите падат с 15-20 градуса. Релефа може и да прилича на някои региони от България, може би Родопи, но не съм сигурна...но само това. Растителността не не е точно същата, в страната на Баските има доста дъб, бук и кестени, евкалипт но колкото по-изток отиваш (Галисия), започва да има повече евкалиптови дървета, които са съвсем различни като визия и цвят...можеби към Витория има зони, които напомнят на България, равнина с планина в далечината.

Общи условия

Активация на акаунт