Северна Испания - Страната на баските, Билбао и околности

• 3 201
  • 106
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Предстои ми пътуване до Билбао ( 3 нощувки). Искаме да посетим Памплона. Моля ви за съвет, как да го организираме?! Искаме да ползваме обществен транспорт. Това, което намирам е много тегаво, около 3 часа в една посока?!
Няма начин да се стигне по-бързо с обществен транспорт.

# 16
  • София
Да споделя малко впечатления, след като се върнахме, може да е полезно за някого.
Имахме 4 пълни дни за разглеждане, тъй като пристигнахме късно в понеделник в Билбао и си тръгнахме в събота сутрин. Не ни стигнаха. Очарована съм от Баския - някак няма много общо с Испания /която също харесвам/ наистина - нито като климат, нито като атмосфера. Може да е странно, но понеже нямахме големи очаквания за Билбао, а повече за Сан Себастиян - влюбихме се в това Билбао - толкова чисто, зелено и подредено, хем спокойно, хем пълно с живот - очарователен стар център, прекрасен нов, да скиташ безцелно из него - голямо удоволствие. Аз очаквах някак по-индустриален град, не толкова туристически, но макар че има доста туристи, е много по-спокойно от големите градове. Прииска ми се да живея в него. Улучихме хубаво време, само един предиобед валя, първите два дни слънце/облаци и темп. около 25-28 гр. през деня.
Първи ден - Билбао - старият град, новият център, музей Гугенхайм отвън, църкви, пазара, паркове - много красиви и поддържани, разточителен обяд и пак скитане из града, с фуникулара не успяхме да се качим, оставихме го за друг път, обезателно ще отидем пак в този град, вероятно през лятото за разходки по планините.
Втори ден - Сан Себастиан - отидохме с автобус, 1,20 ч. отнема, доста бързо, пътят до там е много живописен, толкова нюанси на зеленото не бях виждала, каменни къщи и овце по поляните. Сан Себастиян беше изпълнен с живот, много по-туристически от Билбао, морски, красив, филмов - имаше екрани навсякъде и червени килими пред някои хотели заради фестивала, разходки по крайбрежната, стария град, катедрали, дълъг обяд пак /аз нали казах, че сме на кулинарен туризъм Joy - но кухнята е уникална там, с всички морски продукти, и не само/, пак разходки - пристигнахме в 12 по обяд и си тръгнахме в 20 - не ни стигнаха.
Трети ден - валеше от сутринта - няколко часа в музея Гугенхайм. След толкова изкуство - отново дълъг обяд, намерихме разкошно място с прясна морска храна и тяхното вино Чоколи и изчакахме времето да се оправи там. Blush, а после отново разходки из града.
Четвърти ден - наехме кола и през Vizcaya bridge /сам по себе си забележителност/ отидохме до San Juan de Gaztelugatxe - много красиво място, добре, че беше слънчево, защото на дъжд не знам как щяхме да се разходим, бях забравила колко е ветровито на океана. Има си ходене и изкачване доста, трябват удобни обувки и якета, дори в хубаво време. Оттам се разходихме до Бермео, рибарски град с красива марина и крепостни стени наблизо, бил е най-големият пристанищен град в Баския в миналото, а после отидохме да погледаме и сърфистите в Мундака - бяха излезли големи вълни заради вятъра и беше пълно със сърфисти.
На другия ден си хванахме полета наобратно, не ни се тръгваше, имам планове за по-дълга почивка там, която да съчетая с разходки в планините и малко плаж и разглеждане на още градчета/селца.

# 17
  • София
Напълно споделям впечатленията на Olive, очарована съм от страната на баските и от хората, а колко пинчоси изядох 😋😋
От години ми е мечта Билбао, радвам се че се осъществи, бих отишла пак.

# 18
  • Glasgow
И аз бих отишла отново, надявам се пролетта. Моят маршрут беше - полет до Сантандер и нощувки там, Билбао 3 нощувки, Сан Себастиан 2 и нощувка и полет от Биариц. При следващото пътуване ще планирам повече в Билбао.
( и аз съм вече пинчос addict, едно местенце в стария град открих чудно 🙈)

# 19
Здравейте Blush
Планираме пътуване до Билбао и Ла Риоха в началото на май. Ще имаме 6 нощувки и пет пълни дни. Интересуваме се от култура, история, храна и особено много - от вино.
Ще се придвижваме с рентакар. Планирам две нощувки в Билбао, една в Сан Себастиан, една в Памплона и две във винарна с хотел край Лагуардиа, знаменитата Ла Риоха. Моля пътувалите в района за коментари и съвети Blush Работната ми програма е следната:
1. Полет, пристигане в Билбао надвечер и нощувка.
2. Разглеждаме Билбао, вкл. музея Гугенхайм. Нощувка в Билбао.
3. Още малко от Билбао, San Juan de Gaztelugatxe и късно следобед пътуване до Сан Себастиан. Нощувка.
4. Разглеждаме Сан Себастиан и в късния следобед пътуваме до Памплона. Нощувка.
5. Разглеждаме Памплона и късно следобед пътуваме до Ла Риоха. Нощувка във винарна с хотел край Лагуардиа.
6. Разходки из района на Ла Риоха, винен тур. Нощувка.
7. Пътуване към Билбао и полет в ранния следобед.

Какво е "задължително" и какво мога да пропусна при първо посещение? Разполагаме само с ден и половина в Билбао и ще съм много благодарна да споделите забележителностите, които са Ви впечатлили най-много Blush

# 20
На мен ми харесаха и Билбао, и Сан Себастиан.  Нищо особено, на пръв поглед, но имат някак особен дух. Няма това струпване на туристи, можеш спокойно да се разминаваш с хората по улицата. Април месец бях в Севиля (голяма жега и пълно с туристи), май месец в Билбао... беше си хладно и много ми хареса. Зелено, планини наоколо, много напомня България, Босна, Черна Гора, РСМ... Но улиците много по-чисти. 3 нощувки в стария град, всичко е на удобно разстояние. Автогарата е на 2 км, които пеша се минават за 20-25 мин. И в единия от дните с автобус до Сан Себастиан. Крайбрежната е мн. красива, обходих я от-до. Централната част също.. Един прекрасен ден си беше. Подухваше вятър, не беше нито жега, нито студ, перфектно време.

Изпуснах ли нещо с този Гугенхайм? Само отвън снимах...Имам Press карта за влизане в музеите, без да плащам, ама ми се видя някакво "високо изкуство", дето едва ли ще оценя, твърде модернистично и не влязох.
Ако някой е правил снимки вътре в музея, може ли да шерне, плс?

Иначе полетът ми беше с Луфтханза от София през Мюнхен до Билбао. Летището е близо до града. В самия град човек идеално може да се оправи без градски транспорт.

# 21
  • София

Ето малко снимки, интересен музей, но аз имах малко по-големи очаквания. Има едни интересни огромни лабиринти тип “охлюви” от стомана, разни визуални ефекти. Все пак трябва да има зако да се върнеш. Simple Smile
Ветрена, интересен план, писала съм по-нагоре - предвидете хубави якета за Сан Хуан.., защото много духа, а ако вали, може да е доста неприятно, дано уцелите хубаво време. Ние просто се шляхме из Билбао и Сан Себастиан, те са много приятни за разходки.

# 22
Ако някой път пак отида в страната на Баските, искам да видя Сантандер и Витория-Гастеис. Че не можах при това ми ходене.

# 23
  • Русе
Бях командировка два месеца във Витория. Хубав, подреден град, чист но не му трябва много време за обиколка. Старият град, една катедрала и много заводи около него.

# 24
  • София
Още малко от Гугенхайм

И моята любимка

Мостът Bizkaia

Сан Себастиан

# 25
  • Glasgow
И от мен малко. В лабиринтите ми стана лошо, ако не ви понасят тесни пространства не препоръчвам

# 26
  • София
Разкошна снимка, Жокерче 😍😍😍

# 27
  • Glasgow
Ходих рано сутринта, иначе денем винаги имаше навалица🙈
"Maman". 🕷️ Нали така се казваше?

# 28
  • София
Странна ми е тази експозиция. Изглежда като че за норматив е трябвало да се събере нещо от мазета и тавани.
Виждам смисъл ако е с благотворителна цел и от хора с дефицити.

# 29
  • Glasgow
На мен ми хареса, доста време прекарах там, само една зала не ми хареса. А, и една кърмеща майка на пейка посред зала, мислех даже че е пърформанс първо, защото определено не е типичният музей😅🤣но си беше просто посетителка.

Общи условия

Активация на акаунт