Наследници

• 2 337
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
Доколкото разбирам вие с малкия брат сте се отказали от дяловете си в къщата, а големият брат се е отказал от дела си в апартамента след което апартамента е оформен като собственост на вас и малкия брат и имате нотариален акт за него, а големият брат има нотариален акт че къщата е негова. Обаче имате ли документ с подписи на адвокати и/или нотариус кой от какви наследствени дялове се е отказал за да се оформи по този начин собствеността? Юристи трябва да кажат, ако вече веднъж има подписан отказ от наследствен дял в даден имот може ли на по-късен етап да се претендира за такъв щом наследодателя е друг. Може ли след като се консултирате с адвокат да споделите какво ви е посъветвал, тъй като казусът ви е много интересен.

# 31
Направили ли сте договор за доброволна делба? Наистина е належаща консултация с адвокат. Ако не ви затруднява, бихте ли споделили за консултацията каквото намерите за добре. Такава е реалността е доста български семейства.

# 32
  • Пловдив
Така както пише, не е делба, а дялове са се прехвърляли с отделни сделки. Делбата не в единственият начин да са си уредили отношенията.

Цитат
Юристи трябва да кажат, ако вече веднъж има подписан отказ от наследствен дял в даден имот може ли на по-късен етап да се претендира за такъв щом наследодателя е друг.
Може, разбира се, но тук авторката не може да обясни със сигурност какво е направено, така че една консултация при адвокат със самите документи е най-доброто.

# 33
След като си имаш приятел, естественият ред на нещата е да се очаква развитие като дете / деца. Тогава то и бъдещият ти съпруг ще те наследят, не братята. Докато за малкия брат нещата явно не са така и каквато и собственост да има, дали част от този апартамент или нещо друго, ще си се дели между теб и другия брат. Примири се с този факт. Ако по-големият брат има право на нещо, съвсем естествено е да го поиска, ако му се полага по закон и наистина, това не го прави лош човек. Нямаш основание да му се сърдиш за това, но, разбира се, си си в правото да му нямаш доверие.
Все пак е много желателно един адвокат да прецени реално какви са ви имуществените отношения, като прегледа документите.

# 34
  • София
По-малкият брат, щом не е под запрещение и при положение, че е сигурно, че няма да сключи брак и да има деца, заради заболяването си, може да ти продаде неговата част от жилището с право на ползване.
Но първо трябва да си изясните напълно кой какво реално притежава.

# 35
Доколкото разбирам вие с малкия брат сте се отказали от дяловете си в къщата, а големият брат се е отказал от дела си в апартамента след което апартамента е оформен като собственост на вас и малкия брат и имате нотариален акт за него, а големият брат има нотариален акт че къщата е негова. Обаче имате ли документ с подписи на адвокати и/или нотариус кой от какви наследствени дялове се е отказал за да се оформи по този начин собствеността? Юристи трябва да кажат, ако вече веднъж има подписан отказ от наследствен дял в даден имот може ли на по-късен етап да се претендира за такъв щом наследодателя е друг. Може ли след като се консултирате с адвокат да споделите какво ви е посъветвал, тъй като казусът ви е много интересен.
Точно за това става въпрос, щом си се отказал, дали пак имаш право. Според мен ДА, тъй като и той е наследник. Но, не знам истината. Много бързо искаха да се прехвърли всичко още след погребението се почна. Ама веднага да се ходи при нотариус. И така и почти стана. Аз се грижех за баща ми и брат ми. Той все ламтеше за къщата и за апартамента. Татко, беше много разочарован от алчността му.

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 23:28 от darina pavlova

# 36
Има условия, при които сделката е нищожна. Брат ви също ли се  е подписал прu нотариуса? Наистина  е трябвало да се консултирате с адвокат преди това. Без да видят документи, дори и опитни юристи не биха се произнесли.

"Например в разпоредбата на чл.75, ал.2 от Закона за наследството /ЗН/, законодателят прогласява делбата на наследство без участието на някои от сънаследниците като изцяло нищожна"

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 01:34 от Dimana12

# 37
Да, заедно бяхме при нотариуса. И този закон го прочетах 20 пъти и пак не го разбирам. Какво значи сделката е нищожна? Татко не е оставил завещание или поне не знам да има такова. Защото, майка като почина тя ми остави нейната част чрез дарение. Преди над 10 години. И нотариуса ми каза, че може да се успорва в рамките на 5 години. Те минаха. По-големият ми брат сега е разбрал, че притежавам част от апартамента и сега е бесен, а снахата чака. И да, притежавам повече от 50 процента. Малко не казах истината в началото, защото не мислех, че е толкова сложно. Наивна съм, явно. Ако, нещо се случи с мен, не знам какво ще стане с малкия ни брат. Имам си основание да се притеснявам и това ме притеснява.  Ако имате информация, вярно ли е че не може да се продаде имот в рамките на 3 години, ако е от наследство.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 02:09 от darina pavlova

# 38
  • Пловдив
С документите - при адвокат, явно сама не можете да се ориентирате добре, което е нормално, не е укор.
За накърнена с дарение запазена част срокът да се иска нейното възстановяване е 5 години от смъртта на дарителя, няма значение братът кога е разбрал. Неговата ЗЧ и без това явно не е накърнена.
При завещание е от обявяване на завещанието.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 09:59 от Магдена

# 39
  • Melmak
Не е вярно, че не можеш да продаваш наследство 3 години. Можеш.

# 40
  • София
Така и не разбрах дали бащата е имал съсобственост с майката или не, защото е от съществено значение, след като е починал след делбата.
Отивай при адвокат с всички документи и му дай цялата информация, независимо дали мислиш, че е важна или не е.
Иначе наследството можеш да го продаваш, когато решиш, стига да са ти "чисти" документите.

# 41
Ако авторката се притеснява, че при евентуална нейна смърт големият й брат ще стане съсобственик с по-малкия на общия им апартамент, нека направи едно завещание в полза на по-малкия си брат. Братята и сестрите нямат запазени части от наследството и така по-големият брат няма да я наследи. Разбира се, ако тя междувременно се сдобие с дете и/или съпруг, те вече ще имат запазени части от нейното наследство.

Общи условия

Активация на акаунт