Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 11

• 62 654
  • 747
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Едно дете от ЕГ, избрало профил математика, има същият хорариум като дете от СМГ.

# 451
  • София
Едно дете от ЕГ, избрало профил математика, има същият хорариум като дете от СМГ.
Нещо в грешка сте

# 452
Е не е в грешка. В СМГ в първи гимназиален етап имат часове ИУЧ и ФУЧ по математика и това е разликата в часовете с нематематическите. Във втори етап имат профил математика и часовете са точно толкова, колкото в профил математика в ЕГ и във всяка гимназия с този профил.

# 453
  • София
Аз визирам общите, традиционни паралелки. Децата пак си кандидатстват в чужбина дори със стандартен хорариум. За мен е важно да си изясня този въпрос, защото сина ми държи на професионална гимназия- с нелоши доводи се мотивира защо не иска в езикова и тн производни и съм фрапирана ако това е грешен избор (разбира се нещата и министрите се променят и няма как да гадаем как ще е)

# 454
Личното ми мнение е, че децата трябва да учат, каквото желаят в момента, а не нещо с мисъл за след 5-6 години какво би било, ако....

# 455
  • София
Нещо в грешка сте
Ами прнципно не ми се случва да съм в грешка по образователни теми, ама щом казвате. Joy

СМГ хорариум по математика втори гимназиален етап - 2ч ООП + 5ч. ПП

ЕГ хорариум за профил математика втори гимназиален етап - 2ч ООП + 5ч. ПП

Погледнете учебните планове на сайтовете на училищата.

Няма такова нещо като "общи традиционни паралелки". Всички учат профили във втори гимназиален етап. И профил математика е един и същ и в МГ, и в ЕГ. В професионалните гимназии не учат профили, а предмети от професията.

Ограниченията за професионалните гимназии в много от академичните университети в чужбина не са само от хорариума, а основно от това, че дипломата им не е academic stream. Подробно го обсъждахме това по-напред в темата - какви точно са ограниченията, какви са възможностите за преодоляване, там където ги има и т.н.

# 456
  • София
Аз визирам общите, традиционни паралелки. Децата пак си кандидатстват в чужбина дори със стандартен хорариум. За мен е важно да си изясня този въпрос, защото сина ми държи на професионална гимназия- с нелоши доводи се мотивира защо не иска в езикова и тн производни и съм фрапирана ако това е грешен избор (разбира се нещата и министрите се променят и няма как да гадаем как ще е)
Какво значи грешен избор? Ами, слушайте детето си, щом това му е на сърце, послушайте го. Все пак, следването в чужбина не е задължително.

# 457
В България засега няма значение за университет какъв профил или средно училище си бил, но за чужбина има значение и от професионалните гимназии не може ей така да се следва инженерство в чужбина, Санака подробно го обясни и линкове даде. В Западна Европа има академични и приложни университети, в академичните трябва да си бил с академично средно по принцип, което значи профилирана, а не професионална паралелка, иначе трябва да доучваш и да загубиш 1-2 години за това, това от Санака го знам, ако съм разбрал правилно. Не в невъзможно, но е много по-трудно, ако си бил в професионална паралелка.
За уни в България засега няма този проблем. В чужбина политехниките са академични, а не приложни университети и искат диплома за средно academic stream.

# 458
  • София
Какво значи грешен избор? Ами, слушайте детето си, щом това му е на сърце, послушайте го. Все пак, следването в чужбина не е задължително.
Да. И според мене не е много разумно да се превръща в най-важния довод при избора на училище. Ще има и други пътища до чужбина.
Винаги с приоритет следва да са интересите на детето. Освен това - и особено когато си говорим за "неелитни" училища - има случаи, в които общото ниво в дадени професионални гимназии е значително по-добро от кореспондиращи по бал профилирани гимназии. Имам познати, чието дете поради някакви причини хич, ама хич не се представи добре на НВО. Те се отказаха от Ломоносов точно заради евентуални ограничения за последващо учене в чужбина (а имаше специалност, която беше в сферата на интереси на хлапето). И сега съвсем не е добре работата в някаква там енска гимназия - и откъм среда, и от към (не)учене. А точно за Ломоносов аз имам много приятни отзиви от доста хора. Та всичко е относително.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 22:45 от Red

# 459
  • София
Ама разбира се, че не е задължително следването в чужбина. И двете ми по-големи деца следваха/следват в България. Едното завърши специалност, която трябва да се учи там, където ще се работи и чужбина изобщо не е опция, а другото учи кпециалност, която, по личното ни мнение, няма никакъв смисъл да се учи в чужбина. Но това са индивидуални избори и на който му е важно, следва да има предвид изискванията на чуждите университети. Беше повдигнато като въпрос, дадох информация, която да се има предвид. А вече всеки трябва да си направи собственото проучване според интересите и плановете.

# 460
  • София
Разбира се, Санака.
Реших да внеса уточнение, защото ми се струва, че има хора, които неправилно стигат до заключение, че професионална гимназия = грешен избор. А то не е така.

# 461
  • София
Грешни избори са само неинформираните такива.

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 08:28 от bubanka

# 462
След поредните пробни нещата у нас са още по-мрачни. Продължавам да издирвам училище в диапазона 200-250 точки бал, по възможност профилирани паралелки, което да не е тотално трагично в гимназиален етап. Вече ми се струва мисия невъзможна. 

# 463
Дами, темата за пореден път се отклонява. Моля да се продържате към първоначалния й замисъл.

# 464
След поредните пробни нещата у нас са още по-мрачни. Продължавам да издирвам училище в диапазона 200-250 точки бал, по възможност профилирани паралелки, което да не е тотално трагично в гимназиален етап. Вече ми се струва мисия невъзможна. 
Все пак какви са интересите на детето?

Общи условия

Активация на акаунт