Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 11

• 62 672
  • 747
  •   1
Отговори
# 435
Не съм минавала скоро, но дали го ремонтираха? /за 35/
И аз така си мислех, но не, не са. Доста скандално изглежда отвън, минавам с колата и мятам поглед отдалеч, но пак се забелязва окаяното му състояние. Не съм влизала в двора да го разгледам по-подробно, но ми се стори, че има стени с дупки в тях, все едно са демонтирали дограма, но не са запушили напълно прозорците. Ще го огледам тези дни, че ми стана интересно. Жалко, дано го ремонтират скоро, защото е хубава сграда

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 18:56 от Априлски душ

# 436
  • София
За 18 СУ

# 437
По мое мнение наличието на толкова много нови профили е, за да заковат децата с тях още при приема, когато няма къде да мърдат. Защото ако ги избират преди 11 клас няма да могат да се разпределят равномерно. Всички училища с традиция в езиците би трябвало да могат да ги предложат като 3ти и 4ти профил сега.

# 438
Децата, на които им трябва език на високо ниво, се.сертифицират още края на 10-ти - 11-ти клас. Та този профил закован във втори гимназиален етап..

# 439
  • София
sanaka, може би бъркам. Не ми рови сега.

Тия профили да ми трън в т***. Не случихме със второто ми дете, сега пак ще го играем.

# 440
  • София
Децата, на които им трябва език на високо ниво, се.сертифицират още края на 10-ти - 11-ти клас. Та този профил закован във втори гимназиален етап..
Ако е нов език го учиш в 8 клас 20 часа седмично и стигаш ниво Б1, след това 9 и 10 са по 2 до 4 часа, което е нищо. Едва в 11 и 12 клас с профил по езика отново се учи сериозно и дава възможност за сериозно надграждане.
Аз пък винаги съм се чудела що за глупост е след интензивно изучаване в 8 клас да няма профил по този език. За мен си е една година хвърлена на вятъра така.

# 441
Силно се надявам да има профил ЧЕ от избираемите, както е в 35то, паралелката с биология и химия.

# 442
Не съм минавала скоро, но дали го ремонтираха? /за 35/

Не е ремонтирано отвън все още. Чуваше се, че ще започват и че дори ще местят децата временно в друга сграда, но до момента няма нищо.

Сградата отвън изглежда зле, но вътре стаите са съвсем стандартни, тоалетните ги ремонтираха.

Другото ми дете е в 1АЕГ и впечатлението ми от стаите там е по-лошо , отколкото в 35то. А доколкото разбирам от детето, тоалетните са потресаващи.

# 443
Ако е нов език го учиш в 8 клас 20 часа седмично и стигаш ниво Б1, след това 9 и 10 са по 2 до 4 часа, което е нищо. Едва в 11 и 12 клас с профил по езика отново се учи сериозно и дава възможност за сериозно надграждане.
Аз пък винаги съм се чудела що за глупост е след интензивно изучаване в 8 клас да няма профил по този език. За мен си е една година хвърлена на вятъра така.
Реално, всички амбициозни деца си учат паралелно, 10-11 клас с1 и после си гледат профилите, които им трябват за прием в Уни.
И в този случай 5 часа седмично, могат да бъдат ползвани за нещо, което детето харесва. Ако е Японски/неучен, и ФУЧ, и ИуЧ и профил.
За мен децата трябва да имат избор

# 444
  • София
Това с С1 в 10 клас важи само за английския, който е учен и до гимназията. За останалите - не. И, не, реално амбициозните деца от ЕГ, не учат езика паралелно в масовия случай. Учат си го в училище. Дъщеря ми изкара С1 по испански след 12-ти клас изцяло с училищна подготовка.

# 445
  • София
Университетите "на запад" са академични и приложни. Политехниките като цяло са приложени университети и поне в Германия приемат деца от професионални гимназии ако специалността се припокрива със средното образование. Т.е. ако си учил в СГСАГ не би трябвало да има проблем да учиш за строителен инженер, стига да знаеш съответния език. Виж, ако искаш да следваш приложен софтуер примерно,  няма да стане толкова лесно.
Благодаря от сърце! За сега твоето мнение е доза успокоение!

# 446
Аз пък откровено не разбирам манията за строително инженерство след СГСАГ в чужбина... Завършилите професионални гимназии по строителство ги приемат донякъде с предимство в УАСГ (поне преди имаше квота за тях). В УАСГ си има Еразъм и кой знае - вероятно вече допълнителни възможности. При достатъчно желание и стабилно учене, всеки може да се прехвърли от УАСГ след 1-2 курс, където му пожелае душичката.

# 447
Е, не всеки има желание да губи 1-2 години.

# 448
Е, не всеки има желание да губи 1-2 години.
И как се губят? Няма такова нещо. Има си  академична справка, има си агенции за легализирани преводи. Има си приравнявания, признаване на дисциплини. Единствено трябва да се съобрази специализацията, ако сте стигнали до там (3-ти курс). Тогава е възможно да има проблем, тъй като в УАСГ са по-тясно специализирани. В 1-2 курс, обаче, всички учат едно и също (подчертавам - за УАСГ, за чужбина е редно да погледнете плановете).

# 449
  • София
И пак съм в чуденка относно кандидатстване в чужбина- едно дете от езикова гимназия повярвайте ми няма голям хорариум по математика например и пак си кандидатстват и ги приемат. Едно дете от професионална гимназия с по- различен статус ли ще е?( говоря за инженерни, архитектурни, компютърни специалности примерно?)

Общи условия

Активация на акаунт