Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 11

• 62 692
  • 747
  •   1
Отговори
# 420
Не знам колко е гарантиран профилът, но балът ни за тях рязко намалява
И моят син е в подобно положение, с очаквания за нисък резултат на НВО по БЕЛ. Но се надявам в тези паралелки балът като цяло да е по-приемлив (по-нисичък). Ще видим, може пък да ни изненадат.

# 421
  • София
Не е така, sanaka.
Изобщо не учат химия и биология в 11ти и 12ти клас. Учат френски, руски, история и БЕЛ.

# 422
  • София
Не е така, sanaka.
Изобщо не учат химия и биология в 11ти и 12ти клас. Учат френски, руски, история и БЕЛ.
Ми, не е вярно това. Или грешно са ти обяснили, или грешно си разбрала. Ето го учебният им план, публикуван на сайта на училището https://35sou.bg/wp-content/uploads/2011/07/%D0%A3%D0%A3%D0%9F-X … B%D0%B0%D1%81.pdf Паралелка Природни науки е с първи два профила биология и химия. Избор имат за другите два профила. И няма как да е иначе, така е по закон. Първите два профила се определят с ДПП и не могат да се променят. Освен ако не смениш паралелката/училището.

# 423
  • София
В 35 СЕУ паралелката с природни науки е с немски и руски език. Ако детето учи френски, значи не е в тази пралелка и съответно френски и руски за задължителни, а си е избрало история и БЕЛ.

# 424
"В 35то има профил биология/химия, а децата накрая си избраха каквото искат, включително и история."
моля да кажете-как и какви профили се избират?Остават ли езиците като задължителни-детето ми иска да учи биология и химия ,но не й вървят много езиците.

В 35то профил Природни науки в 8 клас учат немски с хорариум като на езикова гимназия. Идеята за този профил, е че гарантирано 11 и 12 клас първите им два профилни предмета ще са Биология и химия, а другите два ще си ги избират от възможните такива. За сравнение, езиковите паралелки 11 и 12 клас, задължително имат първи два профила двата езика и вторите си ги избират. Т.е. тази паралелка евентуално ще я "спаси" от ученето на езици чак в 11 и 12 клас Simple Smile

# 425
  • София
Ще ги учи и в 11-ти и 12-ти клас, дори и да не ги избере като профил, но само с по 2 часа седмичен хорариум, вместо с по 7. Пълно спасение от езиците няма. Joy Поне засега, де, че новият министър здраво се е заканил на чуждоезиковото обучение.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 15:51 от sanaka

# 426
  • София
Не знам догодина какво ще избираме, ама като гледам, че в 22ра гимназия няма никакви паралелки  "Чужди езици" и то ни останаха няколко паралелки само в две гимназии да пишем. Паралелката Математика в 18-то ще ни е резерва (ако тогава я има), защото информатика хич не му се учи на нашето.

# 427
  • София
Нещо ми говори, че въпреки че 22-ро си преобразуваха паралелките от Чужди езици на други профили, пак ще продължат да предлагат езиците като трети и четвърти профил за всички. А в първи гимназиален етап те пак се изучават интензивно, така че, ако изучаването на езика е приоритет, разлика в изучаването няма да има практически. Разликата е, че сега задължително си избираш другите два профилиращи предмети още с приема.

# 428
  • София
Нещо ми говори, че въпреки че 22-ро си преобразуваха паралелките от Чужди езици на други профили, пак ще продължат да предлагат езиците като трети и четвърти профил за всички. А в първи гимназиален етап те пак се изучават интензивно, така че, ако изучаването на езика е приоритет, разлика в изучаването няма да има практически. Разликата е, че сега задължително си избираш другите два профилиращи предмети още с приема.

Да, точно това с първите два профила ни е проблемът за 22ро, а не езиците. Хуманитарните профили не ги ще нашето, а химията е комплект с биология в паралелките Природни науки. Здраве да е, ще попълваме по-малко.

# 429
  • София
В момента 8 клас са природни науки с немски . Преди няколко години имаше и природни с френски.  Ако намеря време, ще изровя справочника от времето на втория ми син.

# 430
  • София
Бъркаш, Грете. Първият випуск с профил Природни науки в 35-то са сегашните 11-ти клас. Преди това всички паралелки на училището бяха с профил Чужди езици. До тази година профил Природни науки винаги е бил с немски. Природни науки с френски има за първи път в сега публикувания план-прием за следващата учебна година.

# 431

Понеже точно тези паралелки ни вълнуват нас, защото МАТ и природните научи (Б и Х) са мъка за моя младеж, ти предполагаш, че разлищата ще е в това, че сега избира като първи и втори профил БЕЛ/Фил. логично и ще могат да избират за 3 и 4 профил после езиците? Т.е. ролите на 1 и 2 профил от миналата година за сменени с 3 и 4 от тази!
Оффф май аз нещо пак се забълтах.

# 432
  • София
Дълги години всичките им паралелки бяха езикови. Имат учителите, имат опита, а и езикът продължава да се изучава интензивно. Така че, да, смятам, че ще продължат да предлагат езиците като профилиращи предмети във втори гимназиален етап.

# 433
Не съм минавала скоро, но дали го ремонтираха? /за 35/

# 434
  • София
То за 22ро аз може и да съм се объркала за предните години и там въобще да няма варианти за 3/4 профили МАТ, Физика, ИТ, а да са само хуманитарни и езикови всички профили + Х и Биол. Не съм проверявала досега.

Общи условия

Активация на акаунт