Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 11

• 62 778
  • 747
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Вариант е езиков профил без фиксирани трети и четвърти, след което да бъдат заявени желаните химия и математика във втори гимназиален етап.Но това при положение че се допуска интензивно  изучаване на езици

# 256
  • София
Не във всички ЕГ може да стане това обаче. Във 2 АЕГ прфилите са по двойки, има доста комбинации, но мат и химия няма. В 1АЕГ пък предметите са разделени - можеш да избираш от няколко за трети профил и от другите - четвърти. Не помня как точно баха разпределени, но ако мат и химия са в една група, пак не може да стане. В Испанската и ФЕГ се избират свободно, така че там може. За немските не знам как е. В СУ-тата пък изборът на трети/четвърти профил масово е по-ограничен.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 10:47 от sanaka

# 257
  • София
И при положение че училището предлага такива профили самостоятелни (т.е. не са по предефинирани двойки).

# 258
  • София
Точно това имах предвид.ФЕГ и 18 СУ предлага избор на профили ,които не са фиксирани с приема, и  обучението по химия например е на много добро ниво по отзиви.Та по тази логика  предлагах да се проучват училища

# 259
  • София
Трети и четвърти профил никъде не са фиксирани с приема. ДПП определя само първите два профила. Въпросът е как се избират трети и четвърти профил в 10-ти клас - какви профили предлага съответното училище и в какви варианти ги предлага. Те могат да бъдат много различни. И на практика комбинацията химия/математика на малко места може да се получи. Най-вероятните варианти са да се избере паралелка с профил "математически" и после в 10-ти клас се избере трети профилиращ предмет химия или да се избере паралелка "Природни науки", а като трети профилиращ предмет - математика. Но трябва внимателно да се провери какви профили предлага училището в 10-ти клас.

# 260
  • София
Каквото и да се проверява, профилите могат да се променят всяка година според наличните преподаватели.
Да не говорим, че има гимназии, които предлагат само трети, но не и четвърти профил.

# 261
  • София
Могат да се променят, да, но все пак, ако няколко поредни години са предлагани едни и същи профили, по-вероятно е да продължат да се предлагат и занапред. Да, не е сигурно, но по-сигурен ориентир просто няма.

# 262
  • София
Предполагам, че в 18то, ако открият мат. паралелка тази година, ще може деца, които искат МАТ плюс Химия, да изберат химията като трети профил. Там балът сигурно няма да е много висок.

ПС. В Първа АЕГ не може Мат.плюс Химия като трети и четвърти профил. В една група за избор са.

# 263
Търся ЕГ в София с интензивно изучаване на първи език - АЕ или ИЕ или ИтЕ , която да бъде едносменна.Моля за предложения,има ли такова животно? Simple Smile

# 264
  • София
23 СУ - първи език италиански, едносменно обучение

# 265
  • София
EГ или паралелка с профил "Чужди езици"? Защото единствената ЕГ на едносменен режим е ФЕГ.

# 266
В 138-мо една паралелка с математика, в 31-во са две паралелки, тази година очаквам и 1 паралелка с математика в 18-то за първа година.
В 125-то споменатата паралелка е ту математическа, ту природни науки - тази години се пада да е природни науки с профилирщаи предмети биология и физика.
Миналата година беше една математическата паралелка в 31-во. На 100% съм сигурна. Може някога да са били две, а може и следващата година също да пуснат повече.

В 31-во математическите паралелки са 2.

# 267
Може ли да ни кажете и мнението си за тях. Колко математика учат, стават ли учителите, средата как е

# 268
  • София
Здравейте, следя последните две теми. Имам шестокласник, но от доста време говорим накъде ще се насочва след 7-ми клас. За момента младежът клони към училищата с Информационни технологии. Живеем в източната част на София и ще се бори за прием в Джон Атанасов или Техникумът по телекомуникации. За ТУЕС не съм сигурна, че ще се пребори - умен, но мързелив младеж.
В крайна сметка каза: 'Мамо, ако не вляза в у-ще за програмист, ще стана готвач, това ми е второто желание!" 😀😂😀
Грийни, браво на младежът, толкова рано ориентиран към химия и математика! Замислих се, че по мое време с тези два предмета се кандидатстваше само в УХТ - Пловдив (Хранителни технологии).

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 21:08 от sofyia

# 269
Дцон Атанасов ПГ по електроника ли е?

Общи условия

Активация на акаунт