Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 47

• 39 460
  • 764
  •   1
Отговори
# 120
  • София
mona77, според мен е по-добре да си сложите соларни улични лампи, но да са инсталирани в имотите ви. Ако ги сложите на стълбовете на улицата, винаги има опасност някое дружество да ги откачи. То нали в нашата държава е забранено да правиш сам това, което е задължение на Общината в случая.
Може да се закрепят на оградата с допълнителен профил и с желана височина, може на отделна конструкция.
Ние ползваме вече втора година една подобна, само че двойна https://www.lampite.bg/led-solaren-prozhektor-ss-senzor-street-3 … p65-distancionno/
Осветява доста добре около 50-60 м2, сложили сме я насочена към двора. Издържа цялата нощ, поне през лятото. За зимата не мога да кажа точно колко. Ще снимам довечера, за да придобиеш представа колко й е силата. Но все пак при нас не е пълна тъмнина, улично осветление има по всички улици и даже наскоро подмениха на цялото село лампите с LED.

# 121
  • София
Бихте ли споделили от коя фирма поръчахте парапета?

Малко да раздвижа темата. Сложихме най-накрая парапет на стълбището, но само на едната част. Фирмата където го поставя, твърдеше че няма нужда на второто, но жена ми иска да сложим за да се хващат децата (4г и едно бебе на 3м). Според съшата фирма така или иначе те за стената ще се подпирата и просто накрая ще я боядисаме, като пораснат. Иначе опция е само ръкохватка, но така или иначе тя малко ще седи странно според мен.

# 122
  • тук-там
Аз вече си имам прозорци и врата!  Smile

# 123
Значи можеш вече да влизаш и излизаш, когато и откъдето си искаш  Simple Smile
Успешно завършване пожелавам!

# 124
  • Варна
Здравейте мами. Следя темата от години, много неща научих от нея и е много полезна. Купихме си къща скоро на село . Но се оказа , че покрива е много проблемен. Разбрахме го след покупката , разбира се. Къщата е с основен ремонт преди 8 години, сменен покрив и са сложили някакви пасъчни керемиди ( по-леки) . ММ реши да се качи на покрива и те се чупят, даже ако се натиснат с ръка. Абсолютно невъзможно е да се ходи по покрива. Покрива е голям над 160кв.м , двускатен. Т.е. изненада , трябва да сменяме покрива. Селото е между Варна и Добрич, дали може някой да дойде и да каже какви керемиди може да сложим. Препоръка за фирма, майстор.  Има много измами с ремонти на покриви, така че не може да викаме кой да е. Или конструктор да извикаме за мнение.

# 125
Вижте дали гредите са импрегнирани или не и дали са проядени. Керемиди може да си сложите каквито решите в зависимост от бюджета ви. Дано гредите са наред, иначе 160кв покрив ще глътне към 50 бона.

# 126
  • Варна
Би трябвало да не са проядени гредите.  Конструкцията е изцяло нова, на 8 години. Но на предишния собственик са му казали, че покрива е много голям и затова по леки керемиди трябва.

# 127
Зависи как е направена дървената конструкция. 160кв не е баш от най-големите покриви, но си е средно голям. Трябва специалист да я види, така на сляпо как да се каже? Дано къщата не е на два етажа, че това си е палат на село. Трудно се поддържа и ще ви струва много пари.

# 128
wild_rabbit благородно ти завиждам, аз нямам търпение вече да стартираме. Много се проточиха при нас нещата докато чакаме разрешителното за строеж. Навлизаме в дъждовните месеци и се притеснявам дали това ще пречи от гледна точка на съхнене на строеж и мазилка? Някъде бях чела подобна информация, има ли някой опит ако е строил в такова време?

# 129
Всяко време е подходящо стига тампературите да не паднат под 5 градуса и разбира се теренът да не е покрит с купища сняг.  Строителите си знаят кои операции кога могат да извършват. Ние за сега финиширахме с измазване и лепене на облицовъчен камък по цялата ограда. Напълно готова е. Покрихме площадките в целия двор и пътеките с неформен камък и направихме тротоар със същият камък пред имота ни. Изградихме три навеса, пред входните врати на къщите, над външата чешма и над входа за колите. За сега спираме, че два месеца само с майстори се разправяме, разнасяме стърготини и прахоляци и много ни писна. Ако времето позволява през късна есен и майсторите, които ползвахме се освободат от ангажименти ще продължим с изграждането на барака за градински пособия, ако не на пролет ще се занимаваме. На морето съм, но като се прибера ще снимам и ще кача малко снимки от готовите обекти. Доволни сме от резултатът.

# 130
Fatalina благодаря, много се надявам до зимата да приключим с грубия строеж и после на спокойствие да си правим довършителните работи. Ще ми е интересно да видя този камък за градината, още не сме стигнали да мислим, но и при нас ще трябва да се направят пътеки, а аз искам и някаква площадка с настилка до къщата

# 131
  • София
be-lla, желая успешен старт и всичко да върви по план!
Фараона е обяснила, аз да добавя, че в зимният период все пак не може да се строи толкова бързо и грубият строеж ще отнеме 3-4 месеца.
След това се поставя дограмата, но е хубаво строежът малко да "улегне". После следва Ел.инсралация, ВиК, така че до мазилка ще се затопли. ✌️

# 132
Ще ви изпратя на лично, фирмата е от Червен бряг. При нас дойдоха до село на 30 км от Сф. Но знам че и по София правят обекти.

Бихте ли споделили от коя фирма поръчахте парапета?

Малко да раздвижа темата. Сложихме най-накрая парапет на стълбището, но само на едната част. Фирмата където го поставя, твърдеше че няма нужда на второто, но жена ми иска да сложим за да се хващат децата (4г и едно бебе на 3м). Според съшата фирма така или иначе те за стената ще се подпирата и просто накрая ще я боядисаме, като пораснат. Иначе опция е само ръкохватка, но така или иначе тя малко ще седи странно според мен.

# 133
  • Plovdiv
Здравейте. Отдавна не съм писала в темата, защото при нас нещата вървят по-бавно, но все пак следващото, което ще правим, е дограма. Имаме една веранда, която мислихме да е с плъзгаща врата, но чух мнение, че ако е плъзгаща, по-добре работят алуминиевите. Някой има ли плъзгаща ПВЦ дограма? Изобщо споделете опит. Ако сложим на верандата алуминиева, за да са еднакви цветове, трябва цялата къща да е с алуминиева, пък аз мисля, че ПВЦ е по-добре. Изобщо каква е разликата между алуминиева и ПВЦ като плюсове и минуси?

# 134

Общи условия

Активация на акаунт