Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 47

• 37 179
  • 764
  •   1
Отговори
# 750
  • Бургас
Не искам камък, защото има маса, столове и т.н. С импрегнант, ама исках изпробван. Мислех и за хидроизолация също, ама пак коя. Изобщо сега проучвам и чета. Реших и тук да се допитам за изпробвани продукти.

# 751
Изкуствена трева и декинг се чистят и поддържат трудно.
Обикновено слагаме гранитогрес, камък, бетон щампован/шлайфан, каменен килим и тн.

# 752
  • София
Камъните вън съм намазала с репеликон, за 6месеца съм доволна, по натам ще видим, пише, че става за бетон също

# 753
  • Бургас
Аз в момента мисля неща, които може сами да направим. Само като чуя майстор и ми настръхват косите. Затова чета и търся. Благодаря ви за съветите.

# 754
  • Варна
Здравейте, идвам темата с въпрос и се надявам някой да ми отговори дори и само с да/не. Харесахме парцел със стара къща. Имаме желание да я бутнем и на нейно място да сложим сглобяема във същия вид, но рязко ме осени въпроса, трябва ли да се занимавам с община, надзор и всякакви подобни при строежа й? Предполагам, че повечето се смеете четейки това, но повярвайте ми нямам никакво желание да се запознавам отблизо с бюрокрацията на общината, енерго и всякакви институции по веригата.
Ако бутате, трябва всичко, както вече ви отговориха. Колежка в момента строи сглобяема къща на мястото на стара монолитна, която събориха почти цялата. Направиха го като "реконструкция". Пак има документация, но е значително по-малко разправия и време в сравнение със строеж от нулата и  събаряне преди това, за което също трябва отделно разрешително. За реконструкция трябвало да се спазят границите на застроеното петно и да се остави поне една стена. И наличните партиди за ток и вода си остават. Попитайте вашия проектант дали можете да минете като "реконструкция".

А за къщите под 100 квадрата че не е задължително да се ползва строителен надзор и регистрирана троителна фирма, ми казаха, че от скоро това е отменено и вече се изисква всичко и за по-малки къщи. Някой чувал ли е такова нещо?

Аз супер много се офлянквам и още съм с гол парцел. Така де, не гол, а брутално обрасъл. Имам оферта 3500 лв за разчистване на 900 квадрата. Ще взема още 1 - 2 оферти, но май горе долу такива са цените в момента?

# 755
  • София
Регистрация в КС не гарантира качество, както и бригада без регистрация не гарантира ниска цена.
Когато събирахме оферти, три бригади просто ни "метнаха" цена 120-130-150 хил.лв. Какво включва - ами грубият строеж. Дайте разбивка по КС - ами ние не правим такава, но толкова ще излезе 😀
Трагедия беше.

# 756
Не мисля, че някъде съм прочела за изменение в нормативната уредба, касаеща изискванията за строеж на обекти от 5-та категория под 100 кв.м. , т.е. СН и фирма, регистрирана в Камарата на строителите само за къщи над 100 кв.м

# 757
Имам оферта 3500 лв за разчистване на 900 квадрата. Ще взема още 1 - 2 оферти, но май горе долу такива са цените в момента?
Да, такива са цените. Ние толкова дадохме за 550м2. Вярно, с доста дървета. Проверете дали цената включва и извозването, защото това е кажи речи половината от разходите.

# 758
Здравейте, дано съм в правилната тема, но искам да попитам за канализация с пръстени и отделно за малка постройка 3 кв. м. най-много с термопанели иска ли се разрешително? Доколкото търсих в нета за нито едно от тях е нужно, но искам да съм сигурна, че няма да наруша закона Simple Smile
Благодаря ви! Simple Smile

# 759
Здравейте, дано съм в правилната тема, но искам да попитам за канализация с пръстени и отделно за малка постройка 3 кв. м. най-много с термопанели иска ли се разрешително? Доколкото търсих в нета за нито едно от тях е нужно, но искам да съм сигурна, че няма да наруша закона Simple Smile
Благодаря ви! Simple Smile
Ако имаш предвид септична яма с пръстени, то такива ями отдава са забранени. Изгражда не изгребна яма от бетон, от която не изтича нищо в почвата. Сключва се договор за периодично изпразване на ямата.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 08:13 от Fatalina

# 760
  • София/Варна
За 3 кв.м. къщичка не трябва проект, ако е за градински инвентар. Фаталина е напълно права за ямата за отпадни води

# 761
Благодаря ви Simple Smile

# 762
  • София
Диди, а ще строите ли? Нашият беше доста обрасъл, но строителя рече да не пипаме, нямало смисъл, като дойдели с багера щели да си разчистят, каквото им е нужно, така и стана, остана около 1/3, която в последствие си изчистихме сами.  Нашето място е декър, ами 2-3им трябваха за къща и, за да влизат камиони и да слагат материали, барака строителна и тн, та общо взето наистина за нас остана малко. Накрая кайвото там изчистихме - нарязахме за разпалки, поизгорихме, малкото останал буклук наехме едно камионче да го натовари и да го закара на сметището.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 11:01 от Angel_Dust

# 763
За 3 кв.м. къщичка не трябва проект, ако е за градински инвентар. Фаталина е напълно права за ямата за отпадни води
То е за 2 кв. външна тоалетничка Grinning, предполагам, че не се изисква и за нея

# 764

Общи условия

Активация на акаунт