Отговори
Здравейте!
Предстои сключване на споразумение между двама собственици, притежаващи 1/2 част от къща с двор (неделим според закона).
Интересува ме - това споразумение (подписано при нотариус) важи ли след продажба на трети собственик?
Или след смъртта на един от двамата собственици?
Може ли законово да се строи на границата при разменено съгласие между двамата? И това строителство незаконно ли ще е при ситуация от горните два въпроса?
Може ли в споразумението да се включат други клаузи освен скица на имота с упоменато притежание (например: идеална част на собственик 1 е с по-ниска оценка от собственик 2 и съответно собственик 2 наплаща на собственик 1 разликата от ...лв)?
Ще съм благодарна, ако някой конкретизира или поне посочи наредба, с която да се запозная в подробности.

# 1
Защо направо не питаш адвокат, като му занесеш документи? Ето сега, ако сключите това споразумение, ще направите разходи, а не знаете какви ще са последствията. От тази гледна точка разходът за адвокат ще е смислен.

# 2
  • Пловдив
Важи и след прехвърляне на собственост или наследяване.
Границата на ползването вътре в имота не се превръща в граница между имоти, важат си общите правила за строенето.
Може всякакви неща да се споразумеят, вкл. единият да плати нещо на другия, само че не разбрах - идеалните им части нали били равни? Реалната част за ползване трудно ще има оценка сама по себе си, може да има малко по-малка площ.

# 3
Защо направо не питаш адвокат, като му занесеш документи? Ето сега, ако сключите това споразумение, ще направите разходи, а не знаете какви ще са последствията. От тази гледна точка разходът за адвокат ще е смислен.
Вече направиха първоначална среща с адвокат. Според него - тъй като не може имотът да се раздели на две УПИ  - съответно не влиза в законовата рамка. Препоръча да направят споразумение (доброволна делба).
Ще направят и следваща среща, след като договорят условията помежду си. Тук въпроса - до колко да се разпростират исканията помежду им? И има ли смисъл да се договарят подробности, които може да се изпарят за минути? Каквото и да си говорим - тези разговори са напрегнати.

Важи и след прехвърляне на собственост или наследяване.
Границата на ползването вътре в имота не се превръща в граница между имоти, важат си общите правила за строенето.
Може всякакви неща да се споразумеят, вкл. единият да плати нещо на другия, само че не разбрах - идеалните им части нали били равни? Реалната част за ползване трудно ще има оценка сама по себе си, може да има малко по-малка площ.
Какви са общите правила за строене? Границата искат изглежда като граница между две УПИ. Трябва ли да има пътеки, които да обикалят къщата за общ достъп?
Да, имат по 1/2 част, но условията за ползване изискват преустройства и реалните части не са с една и съща квадратура.

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 15:53 от Супичка

# 4
  • Пловдив
Няма "трябва" за пътеките, трябва да може да се влиза и да се ползва. Строежите са си според ПУП и правилата в наредбите, не ги знам наизуст, принципно няма пречка за строеж на "границата", защото това си е вътре в дворното място, не е граница.
Адвокатът ще ви обясни по-добре - с всички документи и всички съсобственици на място.

# 5
  • Далечният изток
Споразумението не е доброволна делба както сте го написала в скоби, а разпределяне само на ползването, както е в заглавието. Искания помежду им и всички подробности, само с адвоката. Аз не се наемам да давам съвети без да съм видяла документи. В крайна сметка затова имат адвокат. Въпросите към него.

# 6
Да, не знам какво ще делите, като дворното място е неделимо и има статут на обща част както е при етажната собственост.

За строеж - упито си е едно, независимо че ще разпределите ПОЛЗВАНЕТО, А НЕ СОБСТВЕНОСТТА на дворното място.
Къде и какво в двора може да се строи, ще ви каже главен архитект на общината.

В тези случаи обичайно се правят две врати, два входа на имота, от всеки си влиза всеки от двамата собствениците, и се разчертава на скица коя част от мястото се ползва от единия, и коя част от втория. Ползва. Тоест минава, стъпва по нея, коси си я и т.н.
За строеж на каквото и да било в имота ще е необходимо съгласието на другия под формата на нотариален акт /учредено право на строеж/, само ако е в хипотезата на чл.183, ал.4 от ЗУТ няма да се иска съгласие.
Скрит текст:
За издаване на разрешение за нов строеж, съответно за надстрояване или за пристрояване в съсобствен имот, предназначен за ниско жилищно или вилно застрояване, не се изисква съгласие от останалите съсобственици в случаите, когато те са реализирали, започнали са или имат права за съответното строителство в имота.

# 7
Споразумението не е доброволна делба както сте го написала в скоби, а разпределяне само на ползването, както е в заглавието. Искания помежду им и всички подробности, само с адвоката. Аз не се наемам да давам съвети без да съм видяла документи. В крайна сметка затова имат адвокат. Въпросите към него.

Благодаря за включването. Прочетох няколко решения на дела, свързани точно с разпределение за ползване и наистина са различни, въпреки че естеството е почти едно и също.

Да, не знам какво ще делите, като дворното място е неделимо и има статут на обща част както е при етажната собственост.

За строеж - упито си е едно, независимо че ще разпределите ПОЛЗВАНЕТО, А НЕ СОБСТВЕНОСТТА на дворното място.
Къде и какво в двора може да се строи, ще ви каже главен архитект на общината.

В тези случаи обичайно се правят две врати, два входа на имота, от всеки си влиза всеки от двамата собствениците, и се разчертава на скица коя част от мястото се ползва от единия, и коя част от втория. Ползва. Тоест минава, стъпва по нея, коси си я и т.н.
За строеж на каквото и да било в имота ще е необходимо съгласието на другия под формата на нотариален акт /учредено право на строеж/, само ако е в хипотезата на чл.183, ал.4 от ЗУТ няма да се иска съгласие.
Скрит текст:
За издаване на разрешение за нов строеж, съответно за надстрояване или за пристрояване в съсобствен имот, предназначен за ниско жилищно или вилно застрояване, не се изисква съгласие от останалите съсобственици в случаите, когато те са реализирали, започнали са или имат права за съответното строителство в имота.

До момента са се разбрали за два отделни входа. Застрояването на "границата" (която не е граница по смисъла на закона, а е граница в скица за разпределение на ползване) е възможно да искат да бъде зид (плътна ограда) и в този ред на мисли е моето питане за строеж. Защото покрай зида може да се направи козирка и т.н.

# 8
Виждала съм лека телена ограда от мрежа, която да отделя разделените места от двора, но плътна няма как  законно да се изгради, защото по закон, чл.48 ЗУТ, оградите се разполагат по регулационната границата, тоест по  външната граница на упи-то.
То и  на леката законно не й е мястото вътре в имота, но се затварят очи, а и двамата ако са ок с това, то няма кой да пусне и жалба евентуално.
Засадее си асми, нещо храстчета..от този вид може би, което да разделя частите на двора...

Козирка не знам - нещо като допълващо застрояване ще се води, но зависи какво точно ще е и как ще се квалифицира..но пак ще трябва съгласието на другия. И пак има изискване къде в имота да се разположи, някои постройки на допълващото не могат да се слагат пред къщата и уличната регулация, та зависи си....

# 9
Хубаво е да си имате подписано съгласие да се строи на калкан на вътрешната граница помежду ви. Ако въпросът е за другите граници - там се споразумявате със съседите, иначе бягате 3м от външните граници, откъм улицата 5 м.

Ако къщата е стара, имаш вариант строителство срещу обезщетение, губиш земята, но 'скъсваш' съсобствеността, имаш и по-голяма печалба, отколкото да продадеш земя. А идеалните части струват много,много по-малко.

Не разбрах, кой е правил оценките и защо са различни, денивелация ли има? Неравенството на дяловете се изравнява с пари или имот.
За да бъде делбата на къщата допустима,  трябва да се обособят дялове,  които да се могат да се ползват самостоятелно, пример: къщата има 2 входа, 2 санитарни възела... За делбата на парцел, има условия за минимум метри лице. В общината могат да ви предложат възможни схеми за разделяне.

# 10
  • Далечният изток
Аз доколкото разбирам имотът не отговаря на условията за делба, затова ще разпределят ползването.
Пак повтарям за авторката - колкото и да изглежда, че естеството е "почти еднакво", собствеността не се дели, само ползването.
И според мен не може да се вдигне зид на границата, която разделя ползването, тъй като тя не дели имотите на два отделни, а само определя кой от собствениците коя част от двора ще ползва.

# 11
  • Пловдив
Не може явно да се подели мястото реално, да.
Аз си признавам, че не съм особено наясно с подробностите на строителните норми, но при съгласие на всички съсобственици предполагам, че няма проблем да се вдигне и зид насред мястото, по границата на ползването. "Предполагам", защото допускам да има и норма, която не позволява, не ми се е налагало да търся.

# 12
Остава си общ имота, ссобствен. Такъв ще бъде и за главния архитект, който ще издава разрешенията за строеж, евентуално ако се поискат такива. Той вижда един урегулиран поземлен имот, със съответно предназначение, интензивност и плътност на застрояването в него, гледа документа за собственост и от него определя кой е възложител по смисъла на чл.161 от ЗУТ..и така. Накратко - един имот, едно УПИ имаме и нищо повече!
Дворът е като стълбището в един блок - общо, в случая се разделя кой къде ще стъпи  и минава, нищо повече.

За бъдещо строителство пак да кажа - важи си ЗУТ, нищо по-различно нямам тук, разделянето на ползването НЕ влияе и не оказва никакво влияние що се касае до разрешаване на строителство. Един имот с двама собственика. Това имаме.

Зид в смисъл на ограда вътре в имота не може. Евентуално като някакви градински и паркови елементи да се кръсти, но те са май в имоти с друго предназначение...обществено или публично, нещо такова. Ако ще прави зид, да го кръщават другояче, не ограда, защото нормата на чл.48 ЗУТ е императивна и не позволява огради вътре в имоте и не по регулационната линия.

# 13
Хубаво е да си имате подписано съгласие да се строи на калкан на вътрешната граница помежду ви. Ако въпросът е за другите граници - там се споразумявате със съседите, иначе бягате 3м от външните граници, откъм улицата 5 м.

Ако къщата е стара, имаш вариант строителство срещу обезщетение, губиш земята, но 'скъсваш' съсобствеността, имаш и по-голяма печалба, отколкото да продадеш земя. А идеалните части струват много,много по-малко.

Не разбрах, кой е правил оценките и защо са различни, денивелация ли има? Неравенството на дяловете се изравнява с пари или имот.
За да бъде делбата на къщата допустима,  трябва да се обособят дялове,  които да се могат да се ползват самостоятелно, пример: къщата има 2 входа, 2 санитарни възела... За делбата на парцел, има условия за минимум метри лице. В общината могат да ви предложат възможни схеми за разделяне.
Нямат минимум метри лице. Затова ще е споразумение.
Получава се неравенство на дяловете, защото къщата не е ситуирана в средата на имота.При разделяне на две равни половини с еднакви лица - в едната половина застроеното място (къщата) е повече от застроеното в другата половина на имота. От там възниква идеята за оценка - получаваш по-малко незастроена площ за сметка на някаква сума (наплащане).
Както и средствата за изграждане на втори вход, нова ограда и т.н. Сигурно се досещате "делбата" е инициирана от собствениците, които използват (и ще използват) наличния вход, както и по-голямата незастроена площ.

# 14
  • Далечният изток
Да разделят ползването само на незастроената площ, тя застроената ясно, те си я ползват според собствеността.
Отново бъркате - не "Затова ще е споразумение", а "Затова ще е разпределение на ползването". Иначе самото разпределение може да се направи със споразумение. но споразумение може да се направи и за още стотици неща.

Общи условия

Активация на акаунт