Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 98

• 23 135
  • 774
  •   1
Отговори
# 225
Добро утро.  Вклювам се да дам отчет какво се случва с мен и отделно да задам още един въпрос.  Та от тази сутрин тръгна кървене, хем изпитвам облекчение, хем ми е гадно, защото колкото и да знаех, че бременността няма да я има, някъде дълбко в себе си таях някаква надежда, но както и да е. Миналата година, когато се случи спонтания аборт и сега оплождането става със сперматозоиди на 5 дни,  т.е сега секс на 30.07 и овулация на 04.08. Знам, че сперматозоидите могат да живеят до 5 дни, но възможно ли е просто вече да са повредени предвид многото дни? При успешната ми бременност правихме секс да кажем в неделя и на следващия ден ми беше овулацията. Извинявам се за глупавия въпрос, скоро ще коментирам и с АГ.

Последна редакция: вт, 27 авг 2024, 07:22 от Потребител11

# 226
  • Замък сред облаците
Не са повредени. От миионите сперматозоиди в едно изпразване едва някакъв процент са годни за качествено оплождане. Въпрос на късмет е този който е пробил яйцеклетката да е такъв. Принципно ако оплоди по-бавно подвижен има по-голям шанс да е дефектен. А и не опложда първия стигнал до яйцеклетката (популярен мит).
С две думи, ако при мъжа морфологията не е топ, избягвайте секс 5 дни преди О, а се целете в 2-3 дни макс.

# 227
А какво мислите за инсеминацияте след премахване на очевидно дефектните сперматозоиди? Дали пак може да е някой дефектен или в такъв случай се подозира яйцеклетката?

# 228
  • София
Няма начин да се премахнат дефектните сперматозоиди.

Има техника/изследване, с която преценяват колко са % с днк фрагментации, но това се прави само като изследване и е фатално за сперматозоидите. Има и друго изследване/статистически методи, според които преценяват % увредени морфологично (при морфология по Крюгер броят 200 сперматозоида произволни и ги гледат под микроскоп), но този метод не дава оценка на днк фрагментациите.

Та при инсеминация единственият бонус е, че ще пуснат сперматозоидите в правилното за яйцеклетката време.

# 229
Всъщност има метод, чрез който могат да се отделят читавите от другите и да се ползват за инсеминация. Не знам с какъв успех и дали се прилага тук, но има.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35681488/

# 230
  • София
Да, правилно, MACS е това.
С него се махат предимно сперматозоиди, които са с високи фрагментации и в апоптоза (клетъчна смърт). Но пак няма гаранция, че остават само читавите.

Всъщност има метод, чрез който могат да се отделят читавите от другите и да се ползват за инсеминация. Не знам с какъв успех и дали се прилага тук, но има.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35681488/

# 231
Благодаря за отговора, АА. Докторът ми ги изписа тези да ги пия и изобщо не съм се зачитала какви са по народност. С бърз поглед на сайта им не става ясно. Сигурно трябва по-дълбоко да се разрови човек Grinning

# 232
  • Замък сред облаците
Мини 😊

И аз за macs се замислих по другия въпрос, но както каза Дели няма при инсеминация прецизен метод за да останат само читавите. Има методи като macs, махащи най-некачествените, но това само увеличава леко шансовете за добро оплождане. Дори при инвитро при imsi или icsi методите за селекция са механични и на “око” според преценката на ембриолога и са най-вече на външен вид. А каква ДНК информация носи сперматозоидът е въпрос на късмет.

Последна редакция: вт, 27 авг 2024, 11:34 от АА

# 233
Някой клиника имат и ChipBABY, насочена точно към ДНК фрагментацията, но няма техника, която да даде на 100% гаранция за оплождане или развитие на здрави ембриони с висока фрагментация, за съжаление.

# 234
  • София
Освен читавата ДНК информация на яйцеклетката и сперматозоида, при всяко оплождане има един процес, в който никой не може да се намесва - това от всяка клетка да се изхвърлят точно 23 хромозоми и да се формират правилно 46-те хромозоми на ембриона. Ако това по някаква причина не се случи, стават монозомии и тризомии.

# 235
Здравейте, момичета! Преди няколко месеца с мъжа ми започнахме опити за бебче, което е много силно желано. На първия месец от опитите видяхме двете чертички, оказа се БХ и бременността приключи в 5г.с. Ходих при няколко доктори, всички твърдят, че съм в страхотно състояние (перфектна лигавица, яйчници) и няма защо да се притеснявам, предвид и годините ни щяло да се получи много бързо и лесно. Но почти половин година по-късно все още нямаме + тест. Да, знам, че времето не е никак много, но изчетох многобройни мнения и статии, че след спонтанен аборт забременяването е изключително лесно… Отделно четох, че под 30г. и здрави организми, това с “нормално е до година да няма бременност” - не важи, което също ме притесни. Гледам да не обръщам внимание, да съм спокойна и да мисля позитивно, но някак си вечерта все стигам до мисли свързани с това. Обмислях по-обстойни изследвания, но 3-ма лекари ми казаха, че няма нужда, защото всичко е наред. Какво ще ме посъветвате? ❤

# 236
  • Замък сред облаците
Да си направиш изследванията Simple Smile

# 237
Отпуснете се и нещата ще се получат. Не го мислете, ще стане, когато трябва! Важно е да мислите, че ще се случи, просто трябва да настъпи подходящият момент. Няма да се отчайвайте, вашето бебе ще се появи!
Препоръчвам на всички в такъв момент да слушат Аделина - има канал в Ютуб - Осъзнато творене. Снощи след като прочетох сума ти гадни неща за задържани фоликули и се наревах, днес слушам нейни видеа и ми светна. Много е важна настройката и мисленето.
Аз реших да посетя друг доктор за второ мнение. Много добри отзиви получих за доктор Яница Раева. Някоя от вас, която е в Стара Загора, да е ходила при нея?
Отделно от това имам близка, която лекува с билки. В събота ще я посетя и ще видим какво ще каже.

# 238
  • На изток от Ада
Ами важи до 1г за хора до 35г.
Писнете изследвания от първата страница.
Arwen88 всъщност не се знае..Имам позната с един аборт и не забременя повече естествено. Над 1г опити..
За Яница Раева се чудя . При търсене в Гугъл има и кофти коментари за нея.. Пък аз не харесвам мн от док тук .... С моят случай никой не помогна за жалост /разбира се не съм била при всички АГ, при 8 док съм била /

Последна редакция: вт, 27 авг 2024, 12:25 от nasito8988

# 239
Да не отваряме темата за "не го мислете" Grinning Това е най-безумният съвет от разни инфлуенсъри, влогъри, майки и роднини. Да не се вманиачаваш да, да не се фокусираш само върху това да, но няма как да не го мислиш, ако ще и за час на ден. Просто е там, виси си, тежи си!

Общи условия

Активация на акаунт