Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 98

• 23 080
  • 774
  •   1
Отговори
# 645
И на мен ми казаха, че имам аномалия на матката и минах през хистероскопия. Надявам се следващата бременност да е успешна.
Но започнах да проучвам за инвитро.
Тези от вас които са на този етап, коя клиника избрахте и доволни ли сте?

# 646

Това са моите резултати на НОМА, някой ако знае как да ги вкарам в граница без хапчета ще е идеално . Знам за спорта но храненето нещо ми е мътна индия.

# 647
Калинка, в общи линии трябва да се ограничат въглехидратите, но не да се изключат напълно, че може повече да си навредиш така. Разгледай нисковъглехидратно, кето хранене или такова в "синята зона". Във форума има и тема за ИР, която ще ти бъде доста полезна: https://www.bg-mamma.com/?topic=1688401

# 648
  • София
И на мен ми казаха, че имам аномалия на матката и минах през хистероскопия. Надявам се следващата бременност да е успешна.
Но започнах да проучвам за инвитро.
Тези от вас които са на този етап, коя клиника избрахте и доволни ли сте?

И аз имам аномалия и ми предстои хистеро, но при мен голяма корекция не може да се направи.

Относно инвитрото, ние имаме проблем и със забременяването, никога не съм имала бременност, докато не започнахме инвитро. След лутане се спряхме на доктор Станулов ❤️ и съм много доволна от него, много добре си следи стимулациите и всеки трансфер ми е бил бременност, първи положителен тест след години мъки. Спасявал ме е многократно след грешки на колеги. Бременностите обаче не успявам да ги задържа дълго. 😔 Сега ще правим нов опит с голяма промяна на подхода, ще вадим малко яйцеклетки, пък дано да ни е на късмет, има обаче риск да не оцелее нито един ембрион. Ако не стане, финално ще пробваме сигурно и в чужбина заради по-високия клас техника в ембриологията, но д-р Станулов много ми е вдигнал критериите и ми е трудно да се откажа от него.

# 649
Аз ходя в Щерев. Няма да препоръчвам лекар. Правилният лекар, според мен, за един, не е правилния за друг. Например Станулов аз не го усетих като моя лекар и това няма нищо общо със знанията му, компетенциите и т.н. А има доста фенки. Ако не знаш какъв е проблема, е много трудно да го бориш. Харесай си няколко и отиди на преглед при тях и виж дали ще се чувстваш сигурна при някой. Защото това е много важно, да имаш доверие на лекаря и да се оставиш да те води.

# 650
  • София
Аз бих дала като съвет и да се даде малко време за повече от един преглед, те са много заети и понякога може да нямат много време, но следващия път да ти обърнат внимание. Или пък в предишната ми клиника, добър първи преглед, но после тотал щета - груби пропуски, добре, че не стигнахме до опит, а само ми загубиха времето.

# 651
За сега съм ходила в МЦАР Варна и КИРМ Плевен и знам, че това не са моите хора. Посещавам Калчев, но той дава само насоки и за сега ни акза да опитваме нормално. От Варна съм и се интересувам колко дни отнема около пункцията и трансфера?

# 652
Мини, в никакъв случай не искам да звучат думите ми -“ при мен се получи, хваля се и т.н”. Аз не съм стояла и чакала 12 години, минах през смяна на работа, смених град, борих се, лутах се в тромбофилии, фемина флор тестове, фертилити, НК клетки и всичко, за което се сетиш. Звучиш като човек, който се предава и исках да те побутна. Не се предавай, не се сломявай сама. При мен помогна психотерапевт точно от Стара Загора с онлайн консултации и вярата ми, че ще стане, посетих свещени места и в моя случай, това помогна много. Въпрос на светоусещане. Изобщо не искам да убеждавам никого в нищо, а да дам стимул, че и след толкова време и неяснота е възможно да се получи, но гаранция, уви няма.
Моя злощастен опит с медикаментозния и последвалия лош кюретаж с усложенията е именно в Щерев. След това открих доктор Вецев, имах неуспех, както казах, той ме насочи към доктор Станулов - именно той изкара 9 бр яйцеклетки, 5 бр с добро качество, 3 бр станаха ембриони, 1 бр беше 3-тата ми биохимична бременност и последните 2 броя със средно качество и единствена моя надежда - родените ми деца.
Ходила съм и в КИРМ Плевен при доц Конова още 2014-та, но не мога да помогна с друго, освен, че терапията с интралипид не беше подходяща за мен.

# 653
Lemon, изобщо не съм си помислила, че се хвалиш. Нито съм казала, че си стояла и чакала, както и аз не стоя да чакам. Мисълта ми беше, че аз нямам 12 години, чакайки мечтата ми да се сбъдне. Под чакайки, нямам предвид буквално чакайки. Не ме вдъхновяват или окриляват чужди истории за успехи, след като виждам, че аз нямам такъв. Опитвам да съм реалист. Не се влияя от стимулация, образувам кисти, яйцеклетките ми са некачествени. Имам три аборта от естествено забременяване, като две от бременостите ми са с различни тризомии. Още едно доказателство за некачествените ми яйцеклетки. Аз също ходя и съм ходила по лекари и изследвания. Не си стоя вкъщи надявайки се на чудо. Имам два кюретажа в Щерев и съм доволна и от работата на лекарите и от отношението. За това и казах, че за един един лекар е добър, за друг-друг. Не само звуча като такъв човек, аз се предавам. Не издържам нито психически, нито физически. Финансово също сме много натоварени. Но това го знае всеки със сходна на моята съдба. Нямам нужда от психотерапевт. Той не може да ми помогне за проблема, който имам.

# 654
  • Благоевград
Мини, разбирам те през какво преминаваш. На твоите години съм. С ПКЯ и ИР съм. Спонтанна овулация съм имала 5 пъти до сега. Цикъл винаги е предизвикван с хапчета. От 12 годишна съм на хормони.
Загубих бебето си в 24 г.с. и 5 години по късно ще имам нов аборт след така дълго чаканата бременност.
Знам колко е мрачно и студено там, където си. Знам, че има само тъмната, затворени врати и никаква надежда.
Точно тогава се появи моята психоложка и с нейна помощ се появи светлина и вратите една по една започнаха да се отварят.
Знам колко е страшно лицето на депресията. Не можех да спя, не можех да се храня, плачех неудържимо, проклинах се, обвинявах, загубих вярата си. Не можех да повярвам, че се прибирам вкъщи без дете.
Най-хубавото нещо, което ми се случи беше да открия моята психоложка.
Първите месеци плачех неудържимо на всяка терапия, а след нея спях с часове. С времето започнах да се чувствам по-добре. Ставаше ми по-леко. Проблемите ми тепърва започваха, но аз знаех, че тя е до мен и ще говорим и заедно ще намерим решенията.
Последните две години не съм правила опити. Дадох си почивка сред двата неуспешни опита. След тях отключих пак паник атаките. Беше наистина много болезнено и страшно.
2023 година беше една от най-щастливите ми откакто се борим за дете. Ежедневието ме не се ръководеше кога съм на преглед, кога трябва да правя изследвания, да стоя с вдигнати крака след секс макар са знам, че вероятността да забременея така е нищожна. Живеех щастливо, спокойно, неопределено. Събрах смелост да сбъдна и други мечти след като трябва да чакам за най-голямата. Обърнах внимание на себе си.
Бях щастлива. Точно до преди един месец, когато започна моя кошмар.
Подготвях се за този опит повече от половин година, дадох душата си за него. След няколко дни ми предстои аборт на кухо яйце. Този път поне няма бебе вътре, което някак притъпява болката.
Пак усещам тъмнина и студ. Не съм излизала от нас. Не съм се срещала с хора. Само съпругът ми, психологът и семейството ми. Общувам с 6 човека. Нямам дори желание да седна на любимата си тераса. Върнах се много близо до там, от където излязох преди години. Страшно е, на знам, че пак ще има слънце, пак ще има усмивки и надежда за щастливо бъдеще.
Психологът няма да реши проблемите ти, но ще направи пътят до тяхното разрешаване по-лек. В момента не мога да си представя как щях да съм без нея. С едно изречение успява да излекува за минути паник атака, да изкара цялата ми премълчана болка и да ми олекне.
Моля те, опитай се да намериш твоя човек. Знам, че това е поредният разход. Но за мен това са най-добре похарчените ми пари в тези години. Лишавам се ресторанти и забавления за сметка на консултациите с психолог.
Моля те, намери своя човек и тръгнете заедно по този път. Гарантирам ти, че е по-леко.

# 655
Благодаря, signora_tina. Съжалявам за лошото развитие. Аз не съм в депресия. Спя нормално, не плача постоянно, виждам се с хора, забавлявам се. Грижа се за себе си, за външния си вид. Съвсем скоро ще започна да уча нещо. Това не променя факта, че ми е тъжно, че може да нямам дете. Психолог няма да ми подобри качеството на яйцеклетките и няма да ми помогне да забременея. А това е единствената помощ, от която имам нужда. Колкото и хубав да е живота ми, няма нещо което да замени любовта и грижата към собственото дете.

# 656
Не давам съвети аз или препоръки, знам какво е да те яде времето и знам какво е да нямаш не 2 години, а две минути биологично време да нямаш.
 В момента кървя след 2ра черта на тест от днес. Това бяха 6 месеца подготовки, преди година аз също имам късна загуба в 20та седмица. Също ходя на психотерапевт, но по-скоро ровим във стари травми, за да търсим причини, от там решения на сегашните.

Та, да… тоя момент с буферното време, когато на някого му липсва физически, фактически и математически е доста тегаво да се дава изобщо като вариант или да се споменава като чуждо житейско преживяване и справяне. Малко като да кажеш на човек без ръце.. я, ми подай чашата там.

# 657
Като ви чета сега, при мен TSH е 2,75 след А. Сега се чудя дали е следствие или причина на А. Казват, че за забременване го искат под 2, много ме замисли това сега... Може ли да съм забременяла с това TSH и води ли до такъв резултат.

Направих си онлайн консултация с ендокринолог и ми изписа какво да пия, като ми каза да пускам и контрола. Нищо друго не спомена, само TSH коментира, предполагам другите са ок.

# 658
  • Замък сред облаците
Не, не е причина за аборт такова тсх. Виж ако беше 10 и нагоре, може. Но отново ТСХ няма връзка - нивото му е отражение на колко е фТ4. ФТ4 и фТ3 имат връзка с качеството на Я и дали ембрионът ще се развива добре неврологично.

Освен това след аборт припомням щитивидната се изследва най-малкото 6 седмици след прекратяване на бременността.

# 659
Като ви чета сега, при мен TSH е 2,75 след А. Сега се чудя дали е следствие или причина на А. Казват, че за забременване го искат под 2, много ме замисли това сега... Може ли да съм забременяла с това TSH и води ли до такъв резултат.

Направих си онлайн консултация с ендокринолог и ми изписа какво да пия, като ми каза да пускам и контрола. Нищо друго не спомена, само TSH коментира, предполагам другите са ок.
При мен разгледа всички изследвания и каза предвид историята ми от 2 аборта. Да пия еутирок за да предотвратим което е възможно. И моето 3 месеца след аборта беше около 2.7, а преди аборта беше 2.2

Общи условия

Активация на акаунт