Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 98

• 23 056
  • 774
  •   1
Отговори
# 750
И аз не мисля, че инвитрото е вашия път на този етап и на база споделеното, Miya. Това са две късни и една ранна загуба и за това, според мен трябва да посетите специалист, който да задълбае и да прегледа цялата документация, с която разполагате. Може би Калчев? Всъщност за подходящ лекар, мисля че Дели и АА могат да дадат имена.

# 751
Пренатал + DHA
И Aleract + утрогестан, когато шийката ми рязко се скъси. Обаче успяхме да я запазим на 3 см на 29 гс

Не мисля. Ти освен клейсан и батаспин друго приемаше ли?

# 752
  • Замък сред облаците
Фетален специалист й трябва, не АГ за зачеване. Проф. Марков , д-р Дяволов…

# 753
  • На изток от Ада
Брей тромбофилия при мъжа и от това да е.

# 754
  • Замък сред облаците
Рядко, но може да е кофактор. Имам спомен че съм чела за подобни случаи.
Edit: ето един пример https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24977289/

# 755
  • На изток от Ада
При тромбофилия трябва терапия преди и по време на опити нали?
За ФМ специалист преди опити ли?

# 756
  • Замък сред облаците
За ФМ специалист да коментира потенциални причини за последната напреднала загуба.

# 757
nasito8988, на мен за тромбофилията хематолог и 2 АГ ми казаха да започна терапия след + тест. Ангиолог ми каза 2 дни след О да започнам аспирин до МЦ. Мисля да слушам хематолога.

# 758
  • На изток от Ада
nasito8988, на мен за тромбофилията хематолог и 2 АГ ми казаха да започна терапия след + тест. Ангиолог ми каза 2 дни след О да започнам аспирин до МЦ. Мисля да слушам хематолога.
не за мъжа при случая на Мия

# 759
  • Благоевград
Момичета, вчера бях на преглед да ме види Чапанова. Каза, че още има лигавица, която трябва да се изчисти. Каза ми на следващ цикъл да дойда пак да ме види, но нали нямам такъв и трябва да го предизвикаме. Изписа ми да започна регулон за 21 дни, който да помогне и вече като дойде цикъла от него, да се изчисти още по-хубаво и да сме спокойни. Чудя се дали да го почвам сега този регулон. Тя каза, че ще зацапвам и лигавица ще излиза и по време на приема му. Някой като мен с липсващ цикъл да е пил ОК след аборт?

# 760
  • На изток от Ада
Браво на Чапанова!
Мен от регулон и цената ми обърка МЦ. Мн време прицапвах. Трябвали по време на МЦ да ме види. И хормони не пусна ....

# 761
  • София
Какво означава липсващ?
При мен след първия аборт не ми дойде около 60 дни, но ми казаха, че най-добре е тялото само да се справи и си чаках.

Иначе съм пила Регулон за предизвикване на цикъл, но не след аборт, тогава беше по друга схема и не съм имала проблеми.

# 762
  • София
Тина, аз от Регулон винаги прицапвам, затова ми го смениха с по-силни ОК.

Нала, АП в ранна бременност може да помогне за кръвотока, но може и да разрехави плацентата.

Мия, вие доколкото разбирам, нямате проблем със забременяването, а с износването. Затова репродуктивен АГ не ви върши работа. Проблеми в спермограмата биха дали отражение като ранни спонтанни аборти, а вашите са късни.

За скъсяването на шийката - това не би дало отражение като инфаркт на плацентата. Аз бях с двуплодна бременност, в 29гс шийката беше под см, лежах до 33гс, когато ми изтекоха водите. Бебетата, макар и недоносени, бяха само 8-9 дни в кувьоз и не са имали сериозни проблеми.

При теб в тази късна седмица, освен че е имало инфаркт на плацентата, вероятно е имало и нещо друго. Феталният АГ и следящият АГ е трябвало да забележат проблем. Освен това бебета след 23-24гс на теория и практика оцеляват, макар и с дълъг престой в болница. Та съветът ми е да събереш всички възможни документи, снимки от фетални прегледи (обикновено се пазят на самия апарат, само трябва някой да ги извади оттам) и да се консултираш със специалист рискова бременност - един, двама, колкото успееш да намериш.

За тромбофилията - да, не изглеждат сериозни мутациите ти, а и казваш че си била на терапия с НМХ. Аз на твое място бих пуснала VEGFA и TAFI, защото те могат да причинят проблеми с плацентата. Както е посъветвала АА, може да пуснете и изследване за тромбофилия при ТМ, защото е възможно при хетерозигот при теб и хетерозигот при ТМ, бебето и плацентата да имат хомозигот от този фактор и това допълнително да усили проблема.

При кой фетален АГ си ходила? Кога ти е бил последния преглед? Виждали ли са се бели петна по плацентата? Степен на зрялост да са ти казали? Кръвно вдигала ли си?

Извинявай, че те връщам назад, сигурно не ти е леко. При първата бременност каква беше причината за загубата?

За следваща бременност задължително потърси предварително специалист рискова бременност, който да те следи с повишено внимание. Аз редувах двама АГ - фетален и рискова бременност - с прегледи на 2 седмици, за да съм спокойна. Не знаеха един за друг.

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 12:59 от delisardeli

# 763
Няма за какво да се извиняваш, помагате ми със съвети определенно.

Първата Б на втория скрининг (19 гс) АГ-то ми казах, че няма сърдечна дейност, в епикризата нищо няма.

Тази Б бях при специалист за рискова бременост, при д-р Желязкова (от Варна съм). Бях на 3 скрининг на 7.10 , внимателно всичко гледаше и всичко беше ок. А на 10-ти вече нямаше движения и сърдечна дейност. За плацентата нищо не ми казала.

Edit: за забременяване- преди първата Б правили сме опити около 2 години и нищо не става. После имаше неуспешна инсеминация и след това случайно станаха само по себе си. Втората Б настъпиха доста бързо, след 2-ия цикъл имах зелена светлина и така и станаха от раз. Обаче в 8-ма гс загубих го.
И след това пак 1,5 години чакане, вече пак беше записан час за инсеминация, обаче както дойдох доктор казах че фоликул вече е спукнат буквално преди малко време, и да действаме сами. И се е получило.

Тина, аз от Регулон винаги прицапвам, затова ми го смениха с по-силни ОК.

Мия, вие доколкото разбирам, нямате проблем със забременяването, а с износването. Затова репродуктивен АГ не ви върши работа. Проблеми в спермограмата биха дали отражение като ранни спонтанни аборти, а вашите са късни.

За скъсяването на шийката - това не би дало отражение като инфаркт на плацентата. Аз бях с двуплодна бременност, в 29гс шийката беше под см, лежах до 33гс, когато ми изтекоха водите. Бебетата, макар и недоносени, бяха само 8-9 дни в кувьоз и не са имали сериозни проблеми.

При теб в тази късна седмица, освен че е имало инфаркт на плацентата, вероятно е имало и нещо друго. Феталният АГ и следящият АГ е трябвало да забележат проблем. Освен това бебета след 23-24гс на теория и практика оцеляват, макар и с дълъг престой в болница. Та съветът ми е да събереш всички възможни документи, снимки от фетални прегледи (обикновено се пазят на самия апарат, само трябва някой да ги извади оттам) и да се консултираш със специалист рискова бременност - един, двама, колкото успееш да намериш.

За тромбофилията - да, не изглеждат сериозни мутациите ти, а и казваш че си била на терапия с НМХ. Аз на твое място бих пуснала VEGFA и TAFI, защото те могат да причинят проблеми с плацентата.

При кой фетален АГ си ходила? Кога ти е бил последния преглед? Виждали ли са се бели петна по плацентата? Степен на зрялост да са ти казали?

Извинявай, че те връщам назад, сигурно не ти е леко. При първата бременност каква беше причината за загубата?

# 764
  • София
Във Варна имаше добри коментари за един генетик, който се занимава и с тромбофилия - д-р Константинова, потърси я. За АГ не мога да помогна, само оплаквания съм чела.

За забременяването - щом ви отнема дълго време, може да потърсите репродуктивен. Но имай предвид, че с напредване на възрастта на жената просто не всички яйцеклетки могат да станат на здраво бебе. Млада здрава жена обикновено има шанс за забременяване 30%, на 40г шанса пада до 2%. Ако имате и проблем в спермограмата, това допълнително забавя забременяването.

Много от препатилите бременни при следваща бременност се следят в София. Добри центрове за ФМ са Оскар Клиник, Фемина, Марковс, в тях правят и проследяване. Аз се следих при Вецев (рискова бременност) и Чучумишев (фетален АГ), тях мога да препоръчам с две ръце. При Стратиева също съм ходила на първата ФМ, защото я препоръчват като специалист за близнаци, но някак не я почувствах като моя лекар. Моя близка приятелка с рискова бременност пътуваше по 400км, за да се следи и роди при нея, беше доволна.

Общи условия

Активация на акаунт