Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 98

• 23 039
  • 774
  •   1
Отговори
# 765
Благодаря ти много! 🙏🏻

Във Варна имаше добри коментари за един генетик, който се занимава и с тромбофилия - д-р Константинова, потърси я. За АГ не мога да помогна, само оплаквания съм чела.

За забременяването - щом ви отнема дълго време, може да потърсите репродуктивен. Но имай предвид, че с напредване на възрастта на жената просто не всички яйцеклетки могат да станат на здраво бебе. Млада здрава жена обикновено има шанс за забременяване 30%, на 40г шанса пада до 2%. Ако имате и проблем в спермограмата, това допълнително забавя забременяването.

Много от препатилите бременни при следваща бременност се следят в София. Добри центрове за ФМ са Оскар Клиник, Фемина, Марковс, в тях правят и проследяване. Аз се следих при Вецев (рискова бременност) и Чучумишев (фетален АГ), тях мога да препоръчам с две ръце. При Стратиева също съм ходила на първата ФМ, защото я препоръчват като специалист за близнаци, но някак не я почувствах като моя лекар. Моя близка приятелка с рискова бременност пътуваше по 400км, за да се следи и роди при нея, беше доволна.

# 766
Здравейте!
Излезнаха ми изследванията за тромбофилия, но съм много боса по темата. Има ли нещо допълнително, което трябва да пусна и липсва тук? Предполагам трябва консултация с хематолог, но не съм запозната в Пловдив кой работи с бременни и е добър. Всякаква информация ще ми е полезна

# 767
  • Благоевград
За липсващ цикъл- ами нямам такъв. Аз нямам овулация и просто с дуфастон по схема предизвикваме кървене след 35 ден, за да не се задържа лигавица и да образува полипи. Аз съм с ИР и ПКЯ. Когато имам доминантен фоликул, той се пука само с 10 000 хориомон, 5000 единици не ми действат. Чакала съм и до 78 ден, не ми е идвал цикъл.
Когато намаля инсулина под 10, случва се да имам спонтанен цикъл, но миналото лято нещо се объркаха хормоните и от тогава не ми е идвал самостоятелно.

# 768
  • Замък сред облаците
Тина, с такъв висок инсулин трудно ще образуваш качествени яйцеклетки и да забременееш успешно. Колкото и да те цедят в Надежда, такава е ситуацията… Виж се с добър ендокринолог, който ще вземе под внимание това, Яначкова примерно. Хедер и Начев въобще не са адекватни за висок инсулин.

# 769
  • София
Те добре са ти го обяснили в коментарите. Хомозиготната мутация в интегрина компрометира фибринолизата - процеса на разграждане на тромбчета. Мутациите в MTHFR и MTRR са свързани с усвояването на синтетични витамини от група Б. Премери нивата на Вит Б9, Б12 и хомоцистеин. При ниски нива на витамините, освен проблеми за теб и за бебето, може да се повиши хомоцистеина, което е рисков фактор за сърдечно-съдови инциденти. Потърси темата за тромбофилия, прочети първата страница, можеш да се консултираш с хематолог и онлайн, няма нужда да те преглежда Flowers Four Leaf Clover

Допълвам - при ниски нива на витамините се приемат САМО метилирани форми на Б9 и Б12 - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12, защото синтетичните не се усвояват и запушват клетъчните рецептори. Внимавай с комбинираните витамини, защото 95% са със синтетични форми.

Здравейте!
Излезнаха ми изследванията за тромбофилия, но съм много боса по темата. Има ли нещо допълнително, което трябва да пусна и липсва тук? Предполагам трябва консултация с хематолог, но не съм запозната в Пловдив кой работи с бременни и е добър. Всякаква информация ще ми е полезна

# 770
Тина, а приемаш ли нещо за ИР? Някакъв режим? И колко е висок инсулинът по принцип? С терапия би трябвало да можеш да го смъкнеш под 10 без проблем. Репродуктивните също обръщат внимание, на мен те ми препоръчаха добавки и ме пратиха на ендокринолог, който пък ме прати за ОГТТ.

# 771
  • Благоевград
От 2009 г. съм установен ИР. Големи дози метформин никога не са ми действали добре. Най-много съм вдигала до 750 мг от Глюкофаж.
Не съм пила от няколко години. През 2016 г
 правих ОГТТ, инсулинът тогава на гладно беше около 25, на втория час над 300. Да, над 300, като машината нямало реактив да измери точната стойност. Тогава се запознах и с НВ ВМХ. За 2 месеца стриктно кето, инсулинът падна на 9, но започна да ми пада и косата. Оказа се, че съм вдигнала ТСХ на 3 и нещо. Включих малко повече въглехидрати и нещата се нормализираха.
За съжаление отключих непоносимост към яйца, праблеми с червата и спазването на НВ ВМХ си е цяло приключение, когато можеш да ядеш 6 неща общо.
Миналото лято с режим и движение успях да сваля инсулина около 10.
Сега лятото беше 28, след 2 седмици 26, и месец по-късно 18. При положение, че е висок на гладно, не мисля, че има смисъл от ОГТТ. Какмо ще покаже, само ще потвърди ИР.
Този месец съм с тотално сбъркано хранене, ту ям, ту не ям, в някаква дупка съм. Налетях на сладкото отново. Тази ситуация и строенето в къщи ме извадиха от ритъм. Но тези дни се чувствам малко по-добре психически и физически и започнах пак да готвя здравословно. Предполагам, че пак до месец ще спадне и без лекарства, защото ще започна пак с вечерното движение.
Пих Инозитол на Солгар от декември до август, 3 месеца по 1 таблетка, после увеличих на 2 х500 и нищо. Нито намали поликистозата, нито доминантен фоликул, нито пък намали ИРИ. Денис от другата тема ми каза, че трябва да е общо 4 грама при ИР и поликистоза, това са по 8 хапчета само от него, не съм виждала Инозитол от 1000 мг. Ако намеря, ще си поръчам.
Иначе за Яначкова - тя е мой лекар от 2017 г. И последно като се чухме искаше да ми изпише нещо. Аз упорито отказвам заради бъбреците, защото метформиновите препарати ги товарят, а аз имам хроничен пиелонефрит и камъни.

# 772
Инозитол има на прах, разтворим. Та горе долу лесно ще си дозираш по два грама.

На прах е много по-изгодно и лесно за прием.

# 773
Благодаря много! Б9 и Б12 бях пуснала преди бременността на моя глава, защото брат ми е със спина бифида.  Определено не бяха на горна граница, за Б9 си пиех металирана фолиева, Б12 не ми беше предписан. Ще пусна отново и ще си закупя и Б12.

Те добре са ти го обяснили в коментарите. Хомозиготната мутация в интегрина компрометира фибринолизата - процеса на разграждане на тромбчета. Мутациите в MTHFR и MTRR са свързани с усвояването на синтетични витамини от група Б. Премери нивата на Вит Б9, Б12 и хомоцистеин. При ниски нива на витамините, освен проблеми за теб и за бебето, може да се повиши хомоцистеина, което е рисков фактор за сърдечно-съдови инциденти. Потърси темата за тромбофилия, прочети първата страница, можеш да се консултираш с хематолог и онлайн, няма нужда да те преглежда Flowers Four Leaf Clover

Допълвам - при ниски нива на витамините се приемат САМО метилирани форми на Б9 и Б12 - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12, защото синтетичните не се усвояват и запушват клетъчните рецептори. Внимавай с комбинираните витамини, защото 95% са със синтетични форми.

Здравейте!

# 774
  • Замък сред облаците
Инозитол има на прах, разтворим. Та горе долу лесно ще си дозираш по два грама.
Скрит текст:

На прах е много по-изгодно и лесно за прием.

Мини, с толкова напреднала ИР даже и 4 грама се препоръчва. И едва след 3-6 месечен прием могат да се видят бегли резултати, но ако не се вземат други мерки, няма да е достатъчен.

Извинявам се, имаш дълъг опит с ИР, Тина, но ми се струва че очакваш бързи резултати, като тук трябва системност. Ако близо 1 година не си била с нисък инсулин то ще ти трябва поне половин година строг режим на храненето, спорт и прием на добавки (ако не взимаш метформин/глюкофажа е пак метформин/) преди да видиш съществени резултати в цикъла си. Със сигурност не ти е лесно с ИР и всичко друго съпътстващо, но тези неща доста усложняват забременяването и износването, особено с такава дългогодишна давност за здравето. И ако лекарите не са ти го обяснили, но пък нямат проблем да те тъпчат с хормони.... редно е да си наясно, струва ми се.

НОВА ТЕМА: https://www.bg-mamma.com/?topic=1701239

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 07:10 от АА

Общи условия

Активация на акаунт