Отговори
# 15
Аз пък така се надявах на морето да и дойде, заради смяната на климата, но уви....пак го няма. Дори тя самата искаше, защото с тези големи интервали и тя се изнервя.

Какво ви притеснява от интервалите? Има ПМС, нещо я боли или просто звщото не е редовно.

Наистина няма причина да се притеснявате. Абсолютно нормално е и факта че е ромално и интервалите са големи си е в неин плюс.
Просто защото не е редовен и за мен това са много големи интервали. Аз съм като швейцарски часовник от ден първи. Надявах се да е като мен. На приятелките и им идва редовно и нея това я притеснява и ми споделя. Нямаме избор освен да чакаме да дойде момента, в който хормоните да се наредят от само себе си.

# 16
Здравейте, дами Simple Smile Искам да ви попитам кога разказахте на дъщерите си какво представлява месечния цикъл? Моята дъщеря е на 10г., има схематични познания по темата. Умишлено не съм се задълбочавала, защото имах усещането, че ще я шокира и уплаши. Към момента не мисля, че цикъла е близо, няма окосмяване, няма признаци на заформяне на бюст. Виждам, че при много нейни приятелки тези белези са на лице, дори знам, че нейна съученичка е с цикъл от 2ри клас. Не искам да разбере прекалено късно, от опит, нито пък да се притесни от предстоящето. Смятам да поговоря с нея по-широко по темата. Просто търся сходен опит от минали по този път Simple Smile Благодаря.

# 17
  • София
На около 5-6 години разказах на дъщеря ми с прости думички какво се случва при момичетата и жените всеки месец. Разговорът тръгна от тампоните ми. На същата възраст вече знаеше, че има гейове - както мъже, така и жени.
Радева, дъщеря ти е на 10 г, възраст, на която вече доста деца имат менструация. По-шокиращо от това да й дойде, без да е подготвена, не мога да си представя.

# 18
Вкъщи имаме една любопитка точно на 10г. Когато видя как се променят някои нейни приятелки почна да разпитва. Нормално! Тогава се отвори темата. Сега и започна окосмяването тук-таме и вече тръпнем в очакване. А иначе има едно бяло течение още преди това, ходихме на доктор и казаха, че вероятно е от бушуващите хормони. Но тя сериозно се оплаква, не знам вече🥲

# 19
  • Бургас
Когато стана на 8, подарих книга за момичетата и казах ако има въпроси, да пита. После още една книга прочете. Там е много подробно обяснено. На 11 ще стане т.г. Не ме е питала повече специално за цикъла, за секса имаше повече въпроси Simple Smile. Окосмяване няма, но гърдите започват да се променят.

# 20
И аз смятам, че на 10г вече трябваше всичко да знае за цикъла. Все по-често им идва преди тази възраст, трябва да са подготвени и да приемат нормално фактите. Смятам също, че притесненията, неудобството и срамовете на майките се предават на дъщерите.
Успокойте се вие най- напред, защото това си е естественият ход в развитието на всяко момиче и говорете открито за всичко, което предстои.

# 21
С дъщеря ми говорим за абсолютно всичко свързано с половете и съзряването, секса и всичко от доста рано. Каквото е попитала съм и отговорила според възрастта. Тя е на 10, знае идеално какво е цикъл, превръзки и т.н. Знае че скоро може да и дойде и последния път като заговорих на тази тема ми каза " Да, да знам!" Поне на теория е подготвена и се надявам да не се стресне. Така че за мен сте закъсняла вече.

# 22
Реално и аз съм отговаряла досега според възрастта на въпросите й. Но мисля, че има още какво да поясня по темата. Знам, че доста деца са с цикъл на тази възраст, честно казано се надявам поне до 13-14г да няма нуждата да се съобразява и с цикъл, но ще видим. Помня, че доста от моите приятелки имаха цикъл от 5ти клас, моя се появи в 7ми и се чувствах много изостанала. Говорили сме как жените се развиват с различен темп, което не е нито странно, нито притеснително, все пак и тя вижда промените в приятелките си. Мисля, че към момента няма комплекси и притеснения по темата. Надявам се да продължим в този дух Simple Smile

# 23
Каквото такова, сега ясно че не може да върне детето на 5г, за да започне от тогава, колкото и да е ок за останалите.

Аз бих избегнала "големия разговор" , но може да провериш първо какво знае.
Може да и купиш книжка с която малко да се подготви и после да говориш с нея небрежно по въпроса без да го превръщаш в нещо неудобно.

Не забравяй че тези теми са неудобни за нас по начина по който са ни възпитали.
Децата са книга с бели страници и каквото го представиш такова ще е.

Може да я попиташ дали има съученичуи с цикъл вече? Ако каже не или че не знае какво е, имаш отворена врата, за да го обясниш.

# 24
Въобще не става въпрос за неудобство. По-скоро да не я затрупвам с излишна към момента информация. Реално, аз изкарах цяла бременност с нея. Сетра й се роди, когато тя беше на 7г. Заедно следихме всичко, знае етапите, беше с мен в началото на раждането, много пъти сме говорили за нейното раждане. От ден 1 сме се грижили за сестра й и от там много теми сме покрили, никога не съм се крила от нея. Просто разговорите ни не са били целенасочени по темата, а в общите ни разговори, някак не така конкретно, че това предстои и за нея.

# 25
Аз бях казала на Жаки всичко още на 8-9, но тя гледаше мен и кака си, знаеше къде са всички консумативи и хапчета за цикъл, не и беше странно или страшно.
Сега вика, мамо, ти нали обеща че 1-2 години няма да е редовно и я дойде, я не! А то няма пропуск бе! И защо кака на 14,  а аз на 11, не е честно 😅
МЦ, засега не се отрязва по никакъв начин на живота и, има леки болки понякога, но или си търпи или взима но шпа. Тича, скача, играе си както обикновено, само не се къпе в морето 4-5 дни. Записва си сама в приложението, знае кога ще и дойде, носи е себе си консумативи, да не я изненада. С хигиената се справя чудесно, мие ръцете преди да се смени, мие и себе си, на всяка смяна, ползва памучните на Олуейс и за леките дни Семпре на Лидл. Няма аварии с протичане. Само 1-2 пъти през нощта, но откакто слага върху бельото и гащите за цикъл всичко е точно.
Не се стеснява да говори за това, обяснява спокойно на приятелки, които още нямат, че няма нищо страшно или срамно. Няма драма, нормални неща са това. Но зависи и майката как ще го предстви, ако за нея е биг дийл, може и детето да очаква с тревога.

# 26
Като беше на 11 гледахме "Синьо лято"- интересно й беше сериалчето, особено се заинтригува от епизода, в който на Беатрис й дойде цикъла. Тя знаеше много добре какво ги очаква момичетата в тази възраст, но там е представено не като нещо неприято,а като специално събитие и някакъв различен етап от живота на девойката, с който да се гордееш.

# 27
Здравейте, дами Simple Smile Искам да ви попитам кога разказахте на дъщерите си какво представлява месечния цикъл? Моята дъщеря е на 10г., има схематични познания по темата. Умишлено не съм се задълбочавала, защото имах усещането, че ще я шокира и уплаши. Към момента не мисля, че цикъла е близо, няма окосмяване, няма признаци на заформяне на бюст. Виждам, че при много нейни приятелки тези белези са на лице, дори знам, че нейна съученичка е с цикъл от 2ри клас. Не искам да разбере прекалено късно, от опит, нито пък да се притесни от предстоящето. Смятам да поговоря с нея по-широко по темата. Просто търся сходен опит от минали по този път Simple Smile Благодаря.

Radeva-87, здравейте.
Учудвате ме Simple Smile)
Чела съм ваши постове по далеч по-сложни теми. Това да ви създава проблем, не трябва.
Моята като беше на около 4-5 години, веднъж в един супермаркет минавахме покрай рафтовете с превръзки. Хрумна ми, че е време да й заговоря на темата, взех едно пакетче (макар че не ми трябваха) и й казах: "Ето това трябва да си взема". Пита какво е, отговорих й, каза ама как, да не си малко бебе.. (понеже са близко до бебешките памперси).
Като взех да й обяснявам на път към касата, ей такива очи отвори 🙄 После веднага се усмихна, доволна от оказаното доверие и разговор "като за възрастни".
Каза ми дяволито, че "няма да казва на никого". "А, няма нужда казвам, всички жени го имат." После с годините допълвах по някой детайл, на 7 вече всичко знаеше.
Импровизирай. Днес много по-рано идва цикъла, на 10 години при някои.

# 28
Когато стана на 8, подарих книга за момичетата и казах ако има въпроси, да пита. После още една книга прочете. Там е много подробно обяснено. На 11 ще стане т.г. Не ме е питала повече специално за цикъла, за секса имаше повече въпроси Simple Smile. Окосмяване няма, но гърдите започват да се променят.
Кои са книжките? 🙃

# 29
За превръзки, тампони, как се слагат и т.н е наясно. Знае за съществуването на цикъл. Говорили сме по-схематично за жените като цяло. Не е на 10г без никаква информация по темата. Не мисля че сме дискутирали колко близко е вече тя до този момент, тук мисля да се насочим сега.

Общи условия

Активация на акаунт