Отговори
# 675
  • София
И аз съм с IPL фотоепилация отпреди 15+ години. Нямаше болка. Леко парване за под половин секунда.

Явно е много индивидуално.

Мисля моята да почне с мишници, защото те са ѝ най-неприятни за обезкосмяване и най-много там я дразнят космите, пък ще видим какъв вид точно епилация.

# 676
  • София
Момичета, извинете, че влизам с въпрос в друга посока, но ми е актуален
 Знам, че част от Вас още преди да се раздели темата бяха писали, че са ваксинирали дъщерите си срещу HPV. Моята дилема вече не е дали искам да ваксинирам дъщеря ми ( 11 г). Реших, че го искам. Проблемът е, че тя има страх от игли. Всяко вземане на кръв, всяка задължителна,ваксинация е ад за нея. Съответно казва, че не иска ваксината и причината да не иска е само иглата.
Въпросът ми е на мое място бихте ли уважили желанието на детето си да не бъде бодено? Дори докато го изпиша този въпрос веднага всичко в мен крещи, че някой ден, не дай Боже, но може да рева от яд, че не съм я ваксинирала. И все пак се прокрадва и глас, който ми казва да се съобразя с желанието на детето , за да уважа правото ѝ да решава сама за своето тяло.

# 677
  • Mediterraneo
Ммм, сигурно ще ти прозвучи непопулярно, но не бих правила компромис с взето от мен решение. Казваш, че задължителните ваксини са ад, приеми го обаче като задължителна ваксина и, щом си решила да я ваксинираш, заведи я. Подхранването на страха от игли не е в полза на никого, съжалявам, знам, че говоря от позицията на човек, който не се е сблъсквал с такъв страх. Но представи си, че в даден етап от живота си това дете( вече като възрастен, да речем) се сблъска наложително с много игли. Няма ли да е късно тогава да се отработва този страх. Не знам, само си разсъждавам.

# 678
Аз съвет няма да дам, но ще помоля за всичките ЗА, които са те довели до това решение да ваксинираш детето.
Моята дилема е голяма и засега не предприемам нищо.

# 679
  • Бургас
Не, не бих се съобразила с това желание.

# 680
  • София
Аз също не бих се съобразила с такъв страх. Дори напротив - бих направила всичко възможно, за да разбере детето, че има моменти, в които е наложително и трябва да предодолее страховете си.
Ние сме в позицията да вземаме решения за децата си и отговорността за това после е наша. Тяхното мнение се сменя толкова бързо...

# 681
Не бих прескочила ваксина заради страх от игли. По-скоро бих търсила начин да преборим страха, или да го намалим някак. Нещо с плацебо ефект, например. Хапченце мента, глог, валериана еднократно, или хомеопатично леко успокоително или просто вит.С дадено като уж успокояващо средство. Да седне в теб и да я гушнеш, докато я боцкат, ако ще помогне. Няма нищо лошо да се опиташ да облекчиш страха. Ползите от конкретно тази ваксина многократно надвишават вредите от стреса при убождането. В бъдеще ще я бодат и за други важни неща, винаги ли ще се отказва заради страха. Отказ сега, създава вреден за нея модел на поведение.

Дъщеря ни имаше жесток страх от зъболекар като съвсем малка. Ирационален, тежък страх, до истерясване. Не съм спряла да я водя на зъболекар, просто търсих начин да е по-щадящо за нея. Сменяхме зъболекари, специално детски кабинети, внимателно отношение, уговорки, посещения с полза и без полза, манипулации с пълна упойка. Постепенно страхът го преборихме и дойде моментът да ходи сама на зъболекар без страх и кандърми. Ако се бях отказала тогава, за да не я стресирам, сега в устата и щеше да е ужас.

Последна редакция: нд, 10 ное 2024, 13:30 от Mößbauer-Effekt

# 682
страхът от игли ще я гони винаги, трябва да се работи върху него
ще бременее един ден- дори само заради този период от живота, трябва да го бори

за ваксината- тя едва ли има рационални причини да я отказва
но, аз не бих я сложила

# 683
Аз съвет няма да дам, но ще помоля за всичките ЗА, които са те довели до това решение да ваксинираш детето.
Моята дилема е голяма и засега не предприемам нищо.
Все още следя и тази тема, докато не почне новата.
Ваксината аз ще я сложа на моите, дъщерята утре има годишен преглед и ще се разберем с доктора кога да е. На сина след 2-3г.
При нас ги препоръчват между 9 и 14, за мен 11-12 е оптимално.
Рак на шийката на матката често се образува от ЧПВ и ваксината предпазва от повечето щамове. При момчетата има рак на тестисите, пениса и ануса.
На мен дори само това ми е достатъчно за да сложа без да мисля.

# 684
  • Пловдив
Ще се обърне на другата страна за 2 секунди. Ще си затвори очите. И ще я боднат. За мен ползите са повече от негативите. В страни с високо ваксинационно покритие, процентът на случаи с рак на маточната шийка е силно намален. При мъжете този вид карцином е още по-неприятен. Лечението при установен HPV е дълго, скъпо и не съвсем ефективно. Една конизация, преди да е раждала жената, после силно увеличава рисковете при износване на бременност. А установяването на находка ин ситу, по време на бременност е още по-голям проблем. За тривалентната ваксина се замислях, но при деветвалентната поставих.

# 685
И аз не бих правила компромис с това. Цял живот ще има да я бодат.

Просто мисля че трябва да работите над това и тя да знае, че е просто нещо което трябва да направи и няма измъкване.
Мм води голямата ми дъщера за първата ваксина за Ковид и 4 човека са я държали докато са и я слагали... за втората отидох аз с нея.
По пътя я убеждавах, че е само за малко, че ще се справи, че се е справяла с дълече по страшни ситуации...
Когато стигнахме седнах пред нея. И просто и казах, че след 10секунди всичко ще е свършило. И така и стана. Без никакви проблеми. После влезнахме в един магазин и и купих малко подаръче. Така да запомни деня с нещо позитивно.

# 686
Ваксините за ЧПВ се прилагат вече 18 години, натрупана е достатъчно показателна постваксанизационна статистика. Има три смъртни случая, свързвани първоначално с ваксината, при които връзка с нея е категорично отхвърлена. Те продължават да се използват като аргумент от скептиците анти-ваксъри, но информация се намира достатъчно и който се интересува, може да потърси и намери истината.

И рак на гърлото, Кая.

# 687
  • София
Аз съм човек с панически страх от игли. Въпреки че знам, че не боли (при вземане на кръв примерно), всеки път ме е страх. Слава Богу не ми прилошава или да припадам. Помня, че в ученическите години бягах от училище когато ни привикваха под строй за ваксини. Много ясно, че все пак съученици идваха до вкъщи и под ръка ме водеха до кабинета на фелдшерката Joy
Детето също много го е страх, но което трябва да се направи - се прави. Без уговорки - може ли другата седмица, другия месец, може ли друг път. Отиваме на момента и да минава.
Сега е на 11, ЧПВ съм решила да сложим. Декември е втората доза Варицела и след това насрочваме за ЧПВ.

# 688
  • Mars Hotel
Дъщеря ми имаше много силен страх от игли. Всички ваксини ставаха с проблеми, уговорки, увещания и т.н. По стечение на обстоятелствата тази календарна година се наложи да правим много кръвни изследвания - на често и много. Тя прие, че това е неизбежно и е за нейно добро и след първото взимаме на кръв, всяко следващо ставаше все по-лесно. Все още ме държи за ръка, докато я бодат, но поне няма уговорки и дърпане вече. Говорете колко е важно за нея и как един ден ще се радва, че се е съгласила.

# 689
  • София
Няма как да се остави такова важно решение на едно дете.
Няма никакъв шанс да се съобразя.

Ваксинирахме голямата, чакам малката да навърши годините и нея ще заведа. И на двете им става лошо от игли. Говорим, държа им ръката, нося водичка и бонбони. Педиатърката ги разсейва, бърбори неспирно всякакви глупости, слага ги да са легнали, за да не припаднат, аз обещавам подаръчета и така.

Общи условия

Активация на акаунт