Отговори
# 690
  • София
Pandachina, за ваксините на този етап от живота решавам аз. И у дома имаме дете със страх от игли, но съм непреклонна.

# 691
  • Mediterraneo
Я, оказа се, че моето мнение далеч не е толкова непопулярно.

# 692
Аз съм либерален родител, но за толкова сериозно решение не бих слушала 11 г дете
Точно тази седмица сложихме втората доза. Страх я беше, но лекарката я заговори и нищо не усети

# 693
Бих ваксинирала детето и бих работила над това да преодолее страха от игли.
Имам една 16годишна, на която ѝ предстои да ѝ сложим тази ваксина и която също има страх от игли, но работим в посока да спре този страх и изобщо да не се отказва от каквото и да е, само защото я е страх.
Онзи ден я водих да ѝ вземат кръв, за малко не припадна, но много говорихме, лаборантката и тя много ѝ говори, та "оживя".

# 694
  • София
Благодаря, момичета! Помогнахте ми с моите колебания!

Някой попита какво е наклонило везната в полза да сложа ваксината. Основно това, че ползите надвишават рисковете . Окончателното си мнение взех, когато педиатърката на дъщеря ми каза, че възнамерява да ваксинира своите внучки. Имам огромно доверие в нея, формирано в различни ситуации през годините.

# 695
Аз се колебах много преди да сложим ваксината. Сигурно повече от 6 месеца разпитвахме лекари, гинеколози, включително такива, занимаващи се с онкология, изчетох всички изпитания и постове из чужди форуми,  където говорят страшни неща. В крайна сметка, точно няколко дни преди да навърши 14 сложихме първа доза. Болезнено е самото поставяне и няколко дни след това самото място. Имайте предвид.
Успех!

# 696
Не, не бих уважила този страх, с оглед на евентуален риск от някое от изброените заболявания, срещу които е ваксината.
И двете ми деца са ваксинирани. Ако можех аз на секундата бих си сложила. Като знам около мен колко жени си отидоха без време или се борят с онова:(
И 25% да е защитата- струва си!
За страха, процедирам като давам “успокоително” седатив смуче и пие вълшебния Витамин Ц:) много помага.
Боцкат я, слагам Колд пач лепенка и отиваме на сладкарница, от мъничка е така.
Игличката е съвсем тънка.
Сяда в мен, обръщам и главата, пея и смешки в ушето и айде. Това си и е от бебе:)

# 697
Тук ни изписват пачове за преди и след ваксини. Моето дете приема, че е нужно и изтърпява. Но ние сме решили, че точно тази ваксина няма да слагаме.

# 698
  • София
Pandachina, не бих се отказала от ваксината, заради страха от иглите. Говори с нея, обясни й, че едно боцване сега може да й спести стотици бодения вбъдеще. Освен това наистина трябва някак да преодолее този страх. Толкова пъти в живота, ще й се налага да я бодат (дай Боже, разбира се, да не са прекалено много, но дори без да имаш никакви проблеми се случва доста често). Някой писа, че била болезнена, аз не съм сигурна. Моята дъщеря нито единия път не се оплака, а не е от тези, които търпят болка безмълно.

# 699
Момичета, извинете, че влизам с въпрос в друга посока, но ми е актуален
 Знам, че част от Вас още преди да се раздели темата бяха писали, че са ваксинирали дъщерите си срещу HPV. Моята дилема вече не е дали искам да ваксинирам дъщеря ми ( 11 г). Реших, че го искам. Проблемът е, че тя има страх от игли. Всяко вземане на кръв, всяка задължителна,ваксинация е ад за нея. Съответно казва, че не иска ваксината и причината да не иска е само иглата.
Въпросът ми е на мое място бихте ли уважили желанието на детето си да не бъде бодено? Дори докато го изпиша този въпрос веднага всичко в мен крещи, че някой ден, не дай Боже, но може да рева от яд, че не съм я ваксинирала. И все пак се прокрадва и глас, който ми казва да се съобразя с желанието на детето , за да уважа правото ѝ да решава сама за своето тяло.

Лично моето мнение е да изчакате малко, на 11г няма да води полов живот, че да има от къде да се зарази, може би по към 13г да я ваксинирате, а през това време се опитайте да надмогнете страха и да и обясните, че тепърва в живота си, ще се налага да прави и неща които не иска или я е страх. Да и обясните, че не е страшно и ако трябва да правите някакъв вид упражнения, тя от самата игла ли се страхува или от боденето в нея?

# 700
  • София
Обяснила съм много отдавна и не спирам да обяснявам. Тя прекрасно разбира, че е за добро. Страхът е по-силен от нея. Сяда на стола да я боцнат , но са големи уговорки всеки път, включително на място в кабинета. Страх я е от усещането от самото бодене. Аз съм говорила с възрасни хора, които имат същия страх като нея и знам, че всъщност много хора го имат. Тъпо е, че повечето медицински лица , на които сме попадали не проявяват разбиране, въпреки че им обяснявам предварително. Започват да ѝ обясняват как малки деца не ги е страх, пък видиш ли тя се плаши. Това я нагнетява допълнително и става по-зле. Страхът започна когато беше на 3 г и лежахме в болница, където едва намериха вена - набодоха я безброй пъти .

Ще я поставим тази ваксина. Ще премине като всички други ваксини. Благодаря за коментарите ви!

# 701
  • София
Pandachina, защо не опиташ с някаква игра или предизвикателство, което да отмести мислите й от иглата? Например определяте правила, че при много хлечене ще й купиш вафла, при по-малко - шоколад, а при никакво - телефон (шегувам се, може огромен шоколад или нещо друго, което харесва). Дори си определете примерно наужким до колко децибела се води голямо хленчене или до колко минути. Някакви такива неща, които да я разсейват.
Или купуваш пакет с бонбони и всеки път като каже не искам да ме бодат изяждаш ти един, накрая колкото останат са за нея. Simple Smile
При моята девойка такива тактики много добре работят.

# 702
  • София
Стига де, това не е дете на 5 год. да го прилъжеш с шоколад.
Напълно разбирам страха на момичето, моята дъщеря има фобия от птици и се е разплаквала само от близост на гълъб. Колкото и да са ирационални подобни страхове, не значи, че не съществуват и че току-така могат да се преодолеят.
Но да, в случая ваксината е по-важна и не трябва да се прави компромис, както и другите вече казаха.

# 703
  • Mediterraneo
Абсолютно, шоколади, бонбони, това може и да върже дете на 3-4, не тийнейджър. Не съм прилагала подобни тактики дори и с малки деца, какво остава да го правя сега.

# 704
  • София
Идеята е в предизвикателството. Може да се направи с пари, гримове или нещо нематериално. Може би не всички обичат предизвикателства или не са свикнали с тях и не знаят, че ги обичат. Ние си правим предизвикателства за всякави неща редовно и се забавляваме цялото семейство, включително възрастните.

Общи условия

Активация на акаунт