НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 52 406
  • 758
  •   1
Отговори
# 165
Да си направим един финален пост в групата във ФБ? Там всички се познаваме. Който иска, ще сподели. За мен това е най-приемливият вариант.

# 166
И на мен би ми било полезно да има информация още колко деца са същата специалност като тази на моя младеж, защото ако имам въпроси да ги задам конкретно на мамите на които и техните деца учат същото.
              И нашият младеж ще е в първи поток! Решил е да се изнася , но на мен ми е много кофти. Дано размисли, но майка му го подкрепя и заявява ,че няма какво да прави мъж на 19 при майка си. Имам плаха надежда ,че другите баба и дядо няма да отстъпят гарсониерата си. Обещали са му , но ..... се надявам да не изпълнят обещанието си.

# 167
Че какво лошо има да се изнесе младеж на 19 години? Ако пък имате и свободно жилище … 🤷♀. Няма по-хубаво от това да се отделят на тази възраст, ама да се оправят от А до Я, а не да са сами, когато искат,  а после вечер при мама да вечерят.

# 168
  • В средата на времето
Да се оправят от А до Я аз го разбирам като да се оправят съвсем сами с всичко, вкл.финансово. Моят син иска така, но не можем да стигнем до съгласие, че това не може да се случва за сметка на ученето.Той сега ще започне работа на 8 часа, после смята да мине на 6 часови смени, за да получава достатъчно, че да си плаща квартирата, разходите по нея и да му остават пари,с които да живее. Аз обяснявам, че това не е постижимо, но не ме слуша. С тази негова специалност не виждам работа за повече от 4 часа на ден. Предложих му да му даваме някакви пари месечно, за да го подпомагаме - отказа ми. Надявам се силно като започне учебната година и си види програмата да му уври главата.🙄

# 169
  • Северозападна България
ох, съжалявам, обърках темата, вълнувам се за нашите грации в момента и това беше за Олимпийската тема.

Иначе ви следя редовно, МС е приет в ТУ - София, софтуерно инженерство. Благодаря за всичко което споделяте!

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 18:35 от Jozea

# 170
  • София
На мен пък много ми харесва този хъс, който имат някои деца - да се справят сами, да постигнат нещо сами, да отговарят за себе си.
От позицията на опита знаем, че няма да им се получи на тази възаст, но съвсем различно е мама само да помага, а не изцяло да движи нещата. И опит трупат, и с друго самочувствие навлизат в живота, и са по-смели, и вярват в силите си.

# 171
В девети или десети клас си правеше планове колко съквартиранти може да вземе в апартамента и да може да си плаща наема. Съответно тогава  не е оставал в апартамента, но сега успя да разбере че с 1000 лв сам е трудно да се оправя и да си плаща сметките. Та по негови  сметки до тук като ученик имаше около 400 лв сега  му трябват двойно и това с пътни и фитнес.

# 172
Че какво лошо има да се изнесе младеж на 19 години? Ако пък имате и свободно жилище … 🤷♀. Няма по-хубаво от това да се отделят на тази възраст, ама да се оправят от А до Я, а не да са сами, когато искат,  а после вечер при мама да вечерят.
                 Няма как да вечеря при мама ,че сме на два  края на Сф. Трудно ще му се получава , ако дойде до нас. Съветвам аз първо да се ориентира в ученето , а след това да предприема други действия , ама кой ли те слуша. Леля му му е обещала работа и то свързана със специлността та и от там черпи смочувствие. Пропуска факта ,че от ММ може да научи повече и от преподавателите си , но...това е положението. Нали си е нашО , като има нужда от помощ, ще притичва.

# 173
Аа, аз не изключвам финансова помощ от родителите - те не могат да са независими от нас, поне докато учат, но е по-добре да живеят отделно, ако има такава възможност и да се справят сами с битовизмите.

# 174
  • София
А моята снощи осъзнала, че за първи път в живота си има еднопосочен билет и се стреснала. Което е нормално. Но аз съм все по-позитивно  настроена,  че ще се справи да живее сама. Хубаво е, че не хвърчи в облаците, а осъзнава, че ще е предизвикателство. Успокоих я, че е много лесно ние да стигнем до нея, или тя до нас. Даже по-лесно, отколкото, ако учи във Варна.
Интересни месеци предстоят....

# 175
Ети, сигурна съм, че ще е интересно при нея! Тази програма ме “грабна” като най-примамлива, перспективна и разчупена. Отсега се опитвам да я промотирам на племенника … При МС има потвърден прием, но още работа до финализирането на записването и естествено - борба за подслон 🙏

# 176
И моята щерка иска да работи, докато учи. Нямало да й стигат парите иначе, при положение, че изобщо не сме коментирали какво ще й даваме. Според мен обаче, ако учи и работи, едно от двете няма да е на ниво и това вероятно ще е ученето. Ще видим как ще се получат нещата.
Тя досега не е била самостоятелна, сега ако се класира ще е на общежитие. Ще видим как ще се оправи. Но пък и аз като бях студентка навремето, не бях много отправна в началото, пък после като те поочука животът и влизаш в релси 🙃

# 177
.......Според мен обаче, ако учи и работи, едно от двете няма да е на ниво и това вероятно ще е ученето. Ще видим как ще се получат нещата......
                Не вероятно , а точно ученето. Голямата ни девойка 3 години получава пълна стипендия за отличен успех , която и покрива таксите за обучение. В 3-ти курс започна работа и .... има невзети изпити. Записа 4 курс и каза ,че ще навакса , но я извикаха на работа и......изпитите останаха невзети. Уж онлайн щеше да следи и да се яви ,но....нещо не съм чула да е взела такъв изпит.  Първо не е в Сф на работа и второ на 50 м от морето е квартирата и.Така , че си страда точно ученето.

# 178
И мен ми е болна тема ученето и работата. МС започна работа, а нагласата, че ще работи и след 1 октомври.  Миналата година първокурсниците понеделник и петък нямаха лекции. И той иска да се възползва от това. Вторият семестър обаче имаха и събота и неделя. Има познати деца около нас, които се отказаха от ученето. Дано успее да съчетава нещата.

# 179
Същите проблеми имаме и ние. Девойката след девети клас започна работа уж само за лятото, обаче я убедиха да работи и през учебната година - уж събота и неделя за по 4 часа. Много бях против, ама такова тръшкане беше от нейна страна, такива молби и обещания, че ученето няма да пострада и пр. Естествено, успехът ѝ падна, говорихме много, в 11 клас напусна. Отсега съм изразила скромно, но категорично мнение, че поне докато е първи курс не бива да работи. Като я гледам обаче как ѝ върви лятото, си мисля, че голяма борба ще падне.

Общи условия

Активация на акаунт