НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 52 411
  • 758
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Да, вади се в общината по месторождение. Може да се подаде и с електронен подпис заявка, вписва се по какъв начин се иска получаването му. Ако се прави всичко на място, става веднага.

# 151
То и да се просрочат месеците, започват да изпращат смс, че трябва да се прекрати незабавно ползването на услугата, но не я спират.
Просто ще я таксуват там по някакви стотинки на МБ. Вижте в договора ви какво е написано за таксите.

# 152
Етомира, ащо в квартирата има интернет, в университета - също, е вероятно да преживее без мобилен интернет известно време. Проблем възниква с колетните пратки - местните доставчици не известяват получатели с чуждестранни номера и връщат пратката. Погледнете за предплатена карта с минимум услуги.

# 153
  • Sofia
Спунк, ще си направим ли списък за родителски срещи в следващия първи пост?

Шарлот, а вие защо на тази среща на Интеграл? Да не решихте нещо?

# 154
Определено юристите ще сте мнозинство за родителските срещи, но така и лекции ще си обменяте по-лесно…🤣 Аз няма да се записвам първоначално, евентуално от трети семестър нататък 🙏…

# 155
  • София
Спунк, ще си направим ли списък за родителски срещи в следващия първи пост?
Не зная тук ли да го правя, оттатък ли Thinking
Лично аз тук няма да се впиша. То в нейната специалност са няколко момичета, все едно личните данни да ѝ напиша.

# 156
Вчера, в Интеграл, се състоя обща среща със заминаващи да учат извън БГ. Полезна беше (за тези, които нямат опит). Преди отпътуване - да се извади имунизационен лист (от ЛЛ). Без значение на специалността и държавата, наложи ли се ползване на здравна помощ, изискват този лист и го вкарват в регистър, съответно предписват да се направят липсващи ваксини. Дори да има писмо с потвърден окончателен прием (което се представя преведено в НАП), следва да се носят оригиналите на дипломата от средното училище, такава с апостил и удостоверението за ниво на език. В някои университети ги искат физически, отразяват в регистър и връщат. Двуезичен акт за раждане - от служба ГРАО към общината по местоживеене. Ако ще се ползва финансова помощ - справка от НАП за доходите на родителите за предходните 2 г. - със зелен печат и означение за коя държава се издава. Съветват да се сключи с наш застраховател здравна застраховка за 1 месец, а после - според нуждите на място да се решава. Съветват да се разкрие револют или сметка в местна банка. ЕЗОК - задължително - от ПИБ. Физически паспортен формат снимки няколко броя - за студентска карта, транспортна карта, други регистри. Лекарства.
И ние трябваше да сме там, но МС не е в София. Този имунизационен лист ще се  дава и той в агенция за преводи ли?
Вие за коя държава сте, че нещо съм прпуснала тук.

# 157
Ами то ние си се знаем кой къде е …

# 158
Ами то ние си се знаем кой къде е …
Ако това е за моето питане към Шарлот, не го разбрах. И аз четох и писах във ФБ, но явно съм я пропуснала. Няма значение.

# 159
Adellady, не това не е в отговор на питането ти към Шарлот, а към питането дали да се разпишем с “родителски срещи” (АниК) или по-скоро не тук в темата (Спунк) … Та моят отговор беше, че ние се знаем кой къде е … поне пишещите редовно и от 8 клас още.

# 160
И аз съм пас за лична информация. Видяхме около КСК колко много неизвестни за нас никове следят темата. В действителност са в пъти повече четящите и никога неписали. Нищо лошо няма в това, освен, че ни показва, че усещането за семейственост и интимност е илюзорно. А и както казва Сафрон - знаем си се.

Аделаиди, на срещата в Интеграл се опитваха да покрият всички заминаващи извън БГ деца. Местата бяха с лепенки за университетите и още на входа се указваше измежду кои места може да се избира. Така и за организаторите беше лесно да се ориентират и децата (повечето бяха деца) - да се запознаят с бъдещи студенти от същия университет. Имаше специфики за Великобритания, но се оказа, че не са дошли на срещата бъдещи студенти там. Затова наблягаха на нужното за Германия и Нидерландия. В информацията, която подадох, се опитах да обобщя казаното, важащо за всички заминаващи деца. Не се спомена за превод на имунизационния карнот (всъщност лисст) но си мисля, че съкращенията на ваксините са медицински и не е необходим превод.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 23:08 от Шарлот

# 161
  • Sofia
Както кажете за инфо в първия пост. На мен лично ми беше много удобно, когато надничах в 2004. Ще ми е полезно за малката по-нататък, особено чуждите унита, но аз за повечето наши деца знам кой къде.

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 06:10 от aniK

# 162
И аз съм пас за лична информация. Видяхме около КСК колко много неизвестни за нас никове следят темата. В действителност са в пъти повече четящите и никога неписали. Нищо лошо няма в това, освен, че ни показва, че усещането за семейственост и интимност е илюзорно. А и както казва Сафрон - знаем си се.

Аделаиди, на срещата в Интеграл се опитваха да покрият всички заминаващи извън БГ деца. Местата бяха с лепенки за университетите и още на входа се указваше измежду кои места може да се избира. Така и за организаторите беше лесно да се ориентират и децата (повечето бяха деца) - да се запознаят с бъдещи студенти от същия университет. Имаше специфики за Великобритания, но се оказа, че не са дошли на срещата бъдещи студенти там. Затова наблягаха на нужното за Германия и Нидерландия. В информацията, която подадох, се опитах да обобщя казаното, важащо за всички заминаващи деца. Не се спомена за превод на имунизационния карнот (всъщност лисст) но си мисля, че съкращенията на ваксините са медицински и не е необходим превод.
Да, това и аз си мислех относно имуниз лист, че ваксините са на латиница, но все пак там има имена на кирилица. Ще видим

# 163
Понеже казвате, че много следим, но не пишем- да се включа за трети  път Grin- деца, които са с ТЕЛК да отидат в социалното по местоживеене и да питат- полагат се доста неща, включително плащане на ЗО за месеците до университета,  помощи за отопление (еднократно) и 35 лв месечно . Трябва да сте настоятелни и да искате да ви дадат цялата информация за всичко, което ви се полага, понеже може да останете и без него. За всичко се пишат заявления и има разкарване (дори проверка вкъщи лично от социалното!)и бюрокрация,  разбира се като в миналия век...

Ако някой е записал психология във ВТУ , ако иска даде знак тук или на л.с.

Успех на всички!

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 10:15 от Nil desperandum!

# 164
  • София
И на мен би ми било полезно да има информация още колко деца са същата специалност като тази на моя младеж, защото ако имам въпроси да ги задам конкретно на мамите на които и техните деца учат същото.

Общи условия

Активация на акаунт