НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 52 152
  • 758
  •   1
Отговори
# 90
  • София
.. значи пораслите майки групово си пиете  кафето и си лафите.
JoyJoyJoy Разкошна титла ни е дала.

Ох, момичета, ще пукна от жега с вашите истории. Хиля с глас, притесних кучето. Дойде да ме пази и легна върху стъпалата ми. Пет кила куче, а грее като пернишка печка.
Имам и аз какво да напиша, но след дедо Мишо бледнее.

# 91
  • София
Добре, а какво се случва, ако сега започне да работи и го осигуряват от работата? Университетът ще получи ли инфо, че е здравно осигурен от друго място? А ако УАСГ, в нашия случай, осигурява от момента на записването, какво се случва с осигуровките от работодателя?

Университетът едва ли, по подобие на училищата, унитата просто декларират имената и ЕГН на студентите си всеки месец, според декларираните обстоятелства,  а вноските за тях са от бюджета. Формално редът е, докато работи и го осигурява работодател, да декларира това пред ВУЗ-а, но в момента, в който престане да работи, веднага да декларира пак, че от съответната дата не се осигурява на друго основание, независимо дали трудов, граждански договор, наследствена пенсия и т.н. Точно това отписване-записване е важно да се следи и спазва, а обикновено се пропуска от студентите и се появяват дупки в ЗО, е обяснила дамата на моя син.

# 92
Здравейте! Бих искала да попитам кой университет според Вас е по-добър за медицина - МУ или СУ?
Всички приети МУ и СУ избират МУ. Завършили лекари препоръчват твърдо МУ.

# 93
  • София
... Формално редът е, докато работи и го осигурява работодател, да декларира това пред ВУЗ-а, но в момента, в който престане да работи, веднага да декларира пак, че от съответната дата не се осигурява на друго основание, независимо дали трудов, граждански договор, наследствена пенсия и т.н. Точно това отписване-записване е важно да се следи и спазва, а обикновено се пропуска от студентите и се появяват дупки в ЗО, е обяснила дамата на моя син.
А ако започне работа, но не подаде въпросната декларация във ВУЗ, следват ли някакви санкции?

# 94
Здравейте! Бих искала да попитам кой университет според Вас е по-добър за медицина - МУ или СУ?

СУ, защото групите са по-малки (по 7-8 човека в група) и упражненията са “единични”, на фона на МУ по 13-14 човека в група и “двойни” упраженения (по 2 групи) - 2х14 = 28 студента на упраженение.
В СУ се обръща персонално внимание, в МУ това не е възможно, а ако е, то е изключение.
В МУ има много чужденци, там програмата се прави първо за тях, после за българите каквото остане.
В СУ приемът е по-малък и няма толкова чужденци.
 И накрая - обучението е еднакво, няма значение къде ще учи, защото студентът ако не чете, няма значение дали е оксфорд, дали е му-софия.
Единствено това казвам, че е по-удобно групите да са малки, за да може като влезнат на визитация в ортопедията да застанат около пациента. Едно е 28 души, друго е да са 7 в стаята.

# 95
В СУ, които учат до местоработата ми има повече чужденци, отколкото наши …😄 толкова много гърци, турци и италианци виждам ежедневно! Други критерии не коментирам, но е факт, че първо желание на почти всеки е МУ.

# 96
В МУ е страшно. Над 500 са чужденците на випуск, ама много…
В СУ поне няма толкова капацитет да ги съберат толкова.

# 97
  • София
А ако започне работа, но не подаде въпросната декларация във ВУЗ, следват ли някакви санкции?
Спунк, тук разчитаме на юристите ни да се произнесат какви са санкциите за деклариране на неверни данни или недеклариране на променени обстоятелства. Май не особено големи Simple Smile Неофициално синът ми е посъветван да не е толкова “чистосърдечен” и да не си признава в декларацията. Поантата е, дори да работи, нека да си го осигурява държавата през университета, докато навърши 26 Simple Smile Пък ЗО така или иначе се дължат за всички доходи, нека да му ги дублират.

# 98
  • София
Наше близко девойче и в СУ и в МУ беше приета медицина, записа се в СУ, но тя има причини поради, които избра СУ. А доколкото знам практиките на СУ са в частни болници, докато на МУ се провеждат във Воена болница и там базата била много остаряла. Дали това, обаче е от значение за самото обучение не знам.

# 99
  • София
Марти, ВМА е топ. Преди няколко години оперираха съпруга ми. Имах чувството, че не съм в България. И като база, и като отношение.

# 100
  • София
Колко от по-сложните и тежки случаи се лекуват в частна болница? Кое ще е по полезно за бъдещия лекар - да види как се маха апендикс или как се прави трансплантация?

# 101
  • София
Ети, нямах представа, че Военна болница е ремонтирана. Споделих това, което знам от родителите на въпросната девойка. Както казах, тя има съвсем други причини да избере СУ и базата не е сред тях. Ако аз трябваше да избирам за моето дете, къде да учи щях да избера МУ.

# 102
  • Варна
За пътуванията,

Скрит текст:
Някоя добра душа иска ли да ми помогне на лични за кратка програма във Венеция и Флоренция? Изчетох света, но повече не мога Simple Smile

# 103
  • София
За пътуванията,

Скрит текст:
Някоя добра душа иска ли да ми помогне на лични за кратка програма във Венеция и Флоренция? Изчетох света, но повече не мога Simple Smile
Питай и ако мога, с удоволствие ще помогна.
Не са ми съвсем пресни впечатленията, но и на двете места съм била по няколко пъти.

# 104
  • София
….Поантата е, дори да работи, нека да си го осигурява държавата през университета, докато навърши 26 Simple Smile Пък ЗО така или иначе се дължат за всички доходи, нека да му ги дублират.
Тук е разковничето, че държавата всъщност плаща ЗО, а не работодател върху доход. Ако те “прихванат” освен глоба за недекларирани данни, ще искат и възстановяване на осигуровките.
Преди време НОИ се задейства със задна дата и изиска от много жени по майчинство, които бяха пропуснали да декларират, че децата им посещават ясла, а те работят, да възстановят получените суми с включените им лихви.

Общи условия

Активация на акаунт