Живот в големите градове....

• 13 646
  • 263
  •   1
Отговори
# 150
От Асеновград може да се пътува за работа до Пловдив, обаче не виждам разликата с по-големия град, която авторката търси. Другите не стават да се пътува всеки ден, за да се ходи на работа в Пловдив. Цените не знам какви са, предполагам е по-евтино, но не знам какво се предлага за покупка или под наем.

Счетоводител съм и мога да работя дистанционно. Аз и без това и сега работя дистанционно събота и неделя.
Асеновград ми харесва много, но още повече ми харесва Бачково, селото.
Цените на имотите, които не са лукс, не са убийствени. Ще разгледам и други села в родопската яка на Пловдив.

Щом съществува опция за дистанционна работа, селото на Хайтов - Яврово, също заслужава внимание. Аз лично имам интерес към това село, Хайтов с право го хвалеше много, докато беше жив. Не знам обаче в последното десетилетие какво се случва там, дали не е западнало или нещо такова.

# 151
Кой както го усеща. И вярно е че през различните възрасти се променят изкискванията.
Аз съм свикнал с големите градове, но не ми харесват бетонирани гета, а искам да живея близо до големи паркове или даже гори. Близо значи като тръгна пеш да стигна бързо, тоест до няколко км макс.
Познавам доста хора на които им харесва да пътуват по 80-100км. в едната посока на работа, и така всеки ден ( примерно на работа в София ). Аз издържах 2-3 дена максимално седмица. Даже и 8км. ме натоварват ако трябва да пътувам за работа, иначе обичам пътувания с влак и автобус нанякъде.
Бил съм в много хубави малки градчета но някак бързо омръзват. Все пак бих се замислил при някои допълнителни екстри, особено за някои такива в чужбина.
Но принципното което съм виждал в България ( и това е всеобщо мнение ) е лошата планировка на повечето градове и последвалото отвратително застрояване, съсипващо и малкото хубаво.
Но да кажем примерно за Виена - с възхита се разхождах да търся стари сгради и да се любувам на архитектура, и хоп до някоя средновековна църква лепнали дюнерджийница, и там гмеж от разни с талибански бради. Значи дотук с разходката. В България пък реставрират но в някакви измислени и модернистични стилове с бетон и стиропор, просто безумия...

# 152
Не вярвам на някого да му харесва да пътува по 80- 100 км до работата му, ама понякога се налага.

# 153
Е, казват ми го. Вярно че не на всички им харесва, но все пак се борят за софийски надници. Simple Smile

# 154
  • Melmak
Много излязохме от темата. Просто повечето не се възмущаваме от подобно събитие. Човек ако е помислил един ход напред сигурно е нямало да изпадне в подобна ситуация.

Проблем, свързан с темата по мое мнение е липсата на адекватна медицинска помощ в малките градове. Дори в областни градове понякога няма добри специалисти. Това вече е проблем и то сериозен. Особено за възрастните хора, които са с много заболявания, трудно подвижни и сами. Не биха могли да пътуват до съседен град без помощ.

# 155
За детските градини все пак е преувеличено, и не е разход за дълъг период. Аз не познавам никой, който да е имал огромно желание, ама да не е могло детето му да посещава детска градина и, да речем, от 2 до 6-годишна възраст на детето да се кандидатства и да не го приемат детето. Една година да не го приемат, на следващата е прието. А аз например мойто дете ще трябва да харча пари да го карам и да го взимам от дг и училище, докато стане на 14, че да пътува само в автобуса.

# 156
  • Paris, France
кукумицинка, няма ли училищен транспорт? А защо до 14г? Моите деца и на 10г ходеха сами с метрото насам натам, а някои от съучениците им сменяха линии до английското училище.

Ако ти или мъжът ти работите в града, то не е голяма хамалогия да отбиете до училището.

Аз в твоето положение (с детето) бих се преместила в града.

Седите заради котките и кучетата, доколкото разбирам.

# 157
Аз съм от Хасково, там съм родена и живяла до 12-та си година. Сега живея в Пловдив. И както ми беше добре и нещата уж бяха приятни. След пандемията всичко се промени. Започнаха да преиждат още хора от всичко страни и градове - хасковлии, кърджалийци, от Смолян, огромно количество украинци и руснаци. И вече не съм ОК с живота в този град.
Значи ти като се преместиш е ок, ама останалите, по същата причина придошли, ти пречат...
Странна причина...
Аз съм родена тук, децата ми също. Но полека лека се изнасяме към селата, защото не се диша в града точно от такива... То цялата област се премести, градът се засъхва вече от СМ, Х и К...
Че и РА настъпват за всеки случай. Абсурден е целия тоя бетон, който се излива, строят се Оазиси и гета, без да има нормална инфраструктура.

# 158
Според вас, какво дава и какво взема животът в градовете над 200 000 души?
Вие в какъв град искате да живеете и защо?
Аз съм от Хасково, там съм родена и живяла до 12-та си година. Сега живея в Пловдив. И както ми беше добре и нещата уж бяха приятни. След пандемията всичко се промени. Започнаха да преиждат още хора от всичко страни и градове - хасковлии, кърджалийци, от Смолян, огромно количество украинци и руснаци. И вече не съм ОК с живота в този град. Настанаха огромни задръствания, климата също се промени и лятото Пловдив е като една фурна, защото е на ниска надморска височина, в равно поле и е заграден в Тр. низина от Родопи, Средногорие и Стара планина. Сняг не сме виждали от години. Това лято едва оцелявам в града - жега и задух. Захлажданията, които си ширят по другите места, просто не идват тук. И решихме семейно, че така не се живее и трябва да напуснем града. Разходихме се из Северна България, за да усетим атмосферата на градовете там, но моя син упорства, че те са заспали и пълни със стари хора, които въобще не им се живее там, т.е. нещастни са. Той учи за IT и често ходи и в София, свикнал е с такава отмосфера, пълна с млади хора. Но аз съм на мнение, че това не е най-правилното от здравословна гледна точка и трябва мъдрост и аналитичност, за да си съставиш правилно мнение и отношение.
От друга страна съзнавам, че в по-малките населени места хората нямат конкуренция и нямат причина да се развиват и учат нови неща. В големия град всекидневно си изправен пред предизвикателства и проблеми, които трябва да бъдат решени. Срещаш хора, които са интелигентни и ерудирани и не можеш да си позволиш да смъкнеш нивото. Усещам се, че когато чета коментари или изказвания на хора от дълбоката провинция, си мисля, че те разсъждават така, защото сетивата и умовете им са ограничени в ежедневието. И да различно е. Понеже аз подминавам средна възраст, остарявам, и ми омръзна от стреса и напрежението в града, на работното място, целия шум вечерно време, защото градът не спи.
Много ще се радвам да споделите и вие вашата гледна точка.

От София на село, но в чужбина. И ние обмисляме някъде в България, но за съжаление това, което казвате почти напълно съм съгласна. Сега в чужбина на село е спокойно,  малки градчета наоколо, голям град на около 100 км., но разликата е, че района е развит, много бизнеси, фирми, реално имам всичко наблизо. Аз пътувам на около 10 км. за работа, уча нещо постоянно основно онлайн курсове, до преди пандемия близо до вкъщи. Дано и в България да стане така един ден, ужасно е това струпване на огромна маса от хора в няколко града и села в който реално нищо няма, не става само да имаш хубав дом на спокойно място и всичко друго да е проблем.

# 159
  • София /Абсурдистан
В София напоследък стана отвратително и все по-зле става. Докато не застроят и последната зелена площ, няма да мирясат. Но цените на имотите наоколо са резачка. Замислям се за лятно жилище някъде извън града, където намеря. Че то иначе вече не се диша.

# 160
Времената са тежки и нищо не се върна в старото русло, както предполагахме след пандемията. Общият упадък в световен мащаб явно се усеща повече в малките населени места и хората ги напускат в търсене на по-добро място за живеене. Не мога да ги виня. Не съм написала нищо лошо за тях, просто го констатирах.
Иначе съм благодарна на Пловдив за опита, който получих, и лош и поучителен, и хубав. Учих в София, но сега и на тези години завършвам магистратура в ПУ-то, на близко ми е и много удобно. Ако не беше жегата, варианти за работа на по-близка дестинация има. Тази година просто жегите започнаха още от средата на май и ще продължат до края на септември. Това са 4.5 месеца, които не мога да издържа. Много е.

Ходихме на огледи на имоти в Габрово и Севлиево. Търново си го знам, а и цените там са почти като тези в Пловдив. Не мога да разбера, на какво точно стъпват търновци, че така са надули имотния балон. Турстическа дестинация, хубаво, но не са само те. Пък Пловдив е изключително добре развит откъм бизнеси, представителства на големи компании, на заводи и големи предприятия. Непонятна ми е тази работа в Търново.

Харесахме имот в кв. Дядо Дянко в Габрово, кварталът е много зелен и хубав. На моят син му направи впечатление, че населението е застаряващо и няма много хора по улиците, което си е в реда на нещата, тъй като сезона е отпускарски и повечето хора не са в града. Не съм имала досег досега с Габрово. Нямам идея какво представлява града, как се управлява, как е развит и т.н. Някой ако има повече инфо, може да пише.

Объркани сме като цяло, дали да се насочим към Родопите или Стара Планина.

# 161
Никой не може да ти даде съвет, просто обикаляй, твоето място те чака, интуицията ти ще ти покаже и ще го усетиш. Бих гледала и обявите за работа, ако ще търсиш работа на място.

# 162
  • София
Ако е заради жегата, то поправете ме, ако греша, но миналата година в Търново не беше ли 30 + градуса през ноември? Някакъв рекорд бяха счупили.

# 163

Объркани сме като цяло, дали да се насочим към Родопите или Стара Планина.
Защо не огледате Асеновград? Съвсем близо е до Пловдив.

# 164
Рекорди много се чупят и ще продължат да се чупят.
Габрово е приятен град, чувства се и влиянието на планината, над града е местността Узана с хотелите, хижите и ски пистите си.
Областен център, областта е туристическа - Етъра, Боженците, Трявна, Дряново (манастира и пещерата Бачо Киро), Шипка... На мен ми изглежда чист и поддържан, но и там младото население намалява. Последните 30+ години повечето градове в България намаляват и застаряват.

Общи условия

Активация на акаунт