Майчинството счетоводно - 99

• 36 981
  • 780
  •   1
Отговори
# 315
Сигурна ли си че тези 470лв са за септември, а не за август от 19ти до 31ви?
Септемврийските заплати се изплащат през месец октомври.

# 316
За август получих през септември 230,09лв

Това е фиша , който ми дадоха с парите за август.

Сигурна ли си че тези 470лв са за септември, а не за август от 19ти до 31ви?
Септемврийските заплати се изплащат през месец октомври.

# 317
За септември за цял месец платен отпуск това са много малко пари, които си получила. Няма как брутното начислените да ти е по малко от МРЗ към момента, т.е. 933лв, следователно нетно възнаграждение около 711лв

# 318
Ами аз предполагам, че не ми е обновена (актуализирана) заплатата и си се водя на минималната заплата от 22г. Казват ми ,че ми плащат по ведомост. Довечера ще я видя тази ведомост с разбивки и ще ви я снимам . Ако може да си кажете мнението.

За септември за цял месец платен отпуск това са много малко пари, които си получила. Няма как брутното начислените да ти е по малко от МРЗ към момента, т.е. 933лв, следователно нетно възнаграждение около 711лв

# 319
Според мен не е правилно да ви водят на МРЗ от 2022г. Защото по този начин и осигуряването е на МРЗ от 2022, което е недопустимо.

# 320
Няма как да ви водят на минималната от преди 2 години.  Не съм срещала такъв работодател.
Но за август сумата се пада по 25 лева на работен ден, септември имаше 19 работни. Около 475 лева се пада

# 321
Не е до това, на колко ви водят. По закон за платен отпуск се плаща минимум МРЗ

# 322
За август получих през септември 230,09лв

Това е фиша , който ми дадоха с парите за август.

308.25 брутна заплата, за 9 работни дни през август прави 34.25лв на ден.
34.25 по 22 работни дни за целия август са 753.50 брутна.
710 + доплащането за стаж, доколкото виждам 6.6%, прави 756.86лв, което пак не е точно толкова, но търся някаква логика...
Съвсем възможно е да не са ви добавили разплащателно перо по чл. 21 от НСОРЗ, което е именно за "изравняване" на сумата за отпуск при промяна в заплатата и затова базата за изчисление да е останала 710 лева - защото по подразбиране база за изчисление е последния месец с отработени поне 10 дни, който при вас излиза, че е януари 2022, когато сте осигурявана на тогавашната минимална 710 лева.

Най-добре ще ви обясни ТРЗ-то, което прави заплатите. По банка ли ви е превода или в брой?

Иначе да, незаконно е под минимална и по-добре да си го коригират и да си подадат наново декларации 1 и 6, че ще лъснат в НАП.

На 8 часов договор сте, нали?

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 20:35 от HoneyBee33

# 323
Здравейте, до кога е срокът за изплащане на 45 дневния болничен?

Аз съм в болничен от 03.09 и мога да видя чрез онлайн справка в НОИ, че е подаден болничният лист на 04.09, но към днешна дата нямам нищо изплатено. Тотално се загубих във всички срокове, които НОИ имат на сайта, не знам кое да гледам...

# 324
Казах ,че ще пусна за септември фиша.

Някой приятелки се върнаха на работа за две седмици след майчинство , за да им се актуализира заплатата и после пуснаха отпуск. Аз не съм го правила , след майчинството директно пуснах отпуск. Не знам дали има значение. Сега си мисля ,че не съм сигурна дали съм била на работа Януари 22г , цял месец. Ако не съм била на работа целия януари , да не би да се гледа последния пълен месец , в който съм била на работа , това значи че може да ми смята отпуска и от декемврийската заплата на 21г . Която е била още по малка 650лв. Не знам как го смятат ,  но парите изглеждат много малко. А на ведомостта , която ми дадоха, пише същите пари. Не мога да разбера в право ли съм да търся повече пари в момента или не. Защото евентуално звънене на шефа , за да питам какво се случва , защо са толкова малко парите, ще доведе до скандал вероятно и може да не мога  да продължа в тази фирма. По закон има ли право да ми дава толкова пари? Или Някоя вратичка ,от която да се възползва.

# 325
Няма значение кога последно сте била на работа.
Заплащането на платен отпуск не може да е по-малко от текущата минимална РЗ.

(2) Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на платения годишен отпуск и обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.

# 326
Винаги съм се чудила как става това връщане за два дни и ти се актуализира заплатата…
След първото раждане се върнах веднага след изтичането на втората година, като си работих на старата заплата, чак след два месеца ми я вдигнаха (вероятно така нареченото тук - актуализиране). Не знам работодателят да има задължение по КТ да актуализира автоматично заплатите на върналите се от майчинство. Или поне в моята фирма не стана така.

# 327
Винаги съм се чудила как става това връщане за два дни и ти се актуализира заплатата…
След първото раждане се върнах веднага след изтичането на втората година, като си работих на старата заплата, чак след два месеца ми я вдигнаха (вероятно така нареченото тук - актуализиране). Не знам работодателят да има задължение по КТ да актуализира автоматично заплатите на върналите се от майчинство. Или поне в моята фирма не стана така.

Някой знае ли дефакто какъв е срока за актуализация и има изобщо такъв?

# 328
Не мисля, че има изобщо такъв. Зависи от усмотрението на работодателя. В държавната администрация мисля, че имаха задължение за актуализиране, но и то не беше обвързано със срок.

# 329

Някой знае ли дефакто какъв е срока за актуализация и има изобщо такъв?

Няма такова нещо. Въобще не са длъжни да вдигат заплатата на върнал се от отсъствие служител. Длъжни са ЕДИНСТВЕНО ако този служител е на минимална заплата - тогава тя се вдига своевременно с вдигането на минималната за страната, за което служителят НЕ е необходимо да се е върнал да работа.

Например:
Ако заплатата ви преди майчинството е била 1500 лева примерно и за тези две години колежките ви са с вдигнати заплати и вече работят на 1900 лева, то вие като се върнете ще продължите да си работите на 1500 и никой закон не задължава работодателя да "актуализира" заплатата ви. Повечето вдигат заплатата чисто от морална гледна точка, за да не работите на значително по-малко сума от колежките ви и за да не напуснете защото са ви малко парите например.

Ако сте на минимална обаче нещата са по друг начин - излизате болничен края на 2021 с тотавашната минимална 650лв.
На 01.01.2022 вие сте в болничен, НО фирмата задължително ви вдига заплатата на 710, тъй като това е по закон МРЗ за страната. Раждате по някое време през 2022. На 01.01.2023 пак ви вдигат едностранно заплатата на 780, защото толкова е по закон, без значение че ви тече все още първата година майчинство. На 01.01.2024 вие сте във втора година, но заплатата ви отново едностранно се вдига на 933 лева.

Ако сте на минимална, невдигането на заплатата навреме с вдигането на МРЗ всяка година означава, че работодателят не ви е внасял коректната сума здравни осигуровки през тези две години.

Общи условия

Активация на акаунт