Майчинството счетоводно - 99

• 36 945
  • 780
  •   1
Отговори
# 330
Не знам, но аз се върнах веднага след като изтече втората година майчинство. Още на първия ден ми дадоха да подпиша документ за новата ми по-висока заплата, която не беше минималната. Преди това ме осигуряваха на последната на която бях през 2021, преди да изляза в болничен. Работих 2 седмици и излязох в отпуск.

# 331
Както е написала HoneyBee33, работодателят не е длъжен да ви актуализира заплатата веднага като се върнете на позицията си след майчинство. Освен ако не сте били на минималната и тя се е променила през годините.
Аз след завръщане от майчинство нямах увеличение на заплатата, а моите колеги в екипа имаха вече 2 пъти за двете години. Моята я увеличиха, когато дойде време за увеличение отново на всички. Имаме си определн период за това. Тогава ми я изравниха спрямо пазара и останалите колеги.

# 332
Ами момичета, по моя казус... Звъннах на счетоводството и те ми казаха ,че си е така, толкова трябва да взема . Не знам какво мога да направя повече. Pensive
 Honeybee33 написа , че ще лъснат в Нап. Дано ако се случи да ми оправят парите. Счетоводството ми обясниха ,че се изчислява по последния пълен месец ,който е декември 21г

Казах ,че ще пусна за септември фиша.

Някой приятелки се върнаха на работа за две седмици след майчинство , за да им се актуализира заплатата и после пуснаха отпуск. Аз не съм го правила , след майчинството директно пуснах отпуск. Не знам дали има значение. Сега си мисля ,че не съм сигурна дали съм била на работа Януари 22г , цял месец. Ако не съм била на работа целия януари , да не би да се гледа последния пълен месец , в който съм била на работа , това значи че може да ми смята отпуска и от декемврийската заплата на 21г . Която е била още по малка 650лв. Не знам как го смятат ,  но парите изглеждат много малко. А на ведомостта , която ми дадоха, пише същите пари. Не мога да разбера в право ли съм да търся повече пари в момента или не. Защото евентуално звънене на шефа , за да питам какво се случва , защо са толкова малко парите, ще доведе до скандал вероятно и може да не мога  да продължа в тази фирма. По закон има ли право да ми дава толкова пари? Или Някоя вратичка ,от която да се възползва.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 16:20 от Lizi:) :)

# 333
Цитирай на счетоводството, това, което съм писала по-горе.

# 334
Ами момичета, по моя казус... Звъннах на счетоводството и те ми казаха ,че си е така, толкова трябва да взема . Не знам какво мога да направя повече. Pensive
 Honeybee33 написа , че ще лъснат в Нап. Дано ако се случи да ми оправят парите. Счетоводството ми обясниха ,че се изчислява по последния пълен месец ,който е декември 21г
Поредното неграмотно ТРЗ, значи.
Първо, отпуск не се изчислява по последния пълен месец, а по последния месец с поне 10 отработени дни. Когато това е невъзможно или такъв месец няма, се взема уговореното по договор или последното споразумение. За целта трябва да са ви пускали споразумения за всяко увеличение на МРЗ за страната и валидно ще е последното от 01.01.24 за 933 лв. И второ, и всъщност по-важно, незаконно е да ви плащат по-малко от МРЗ в момента. Има перо по чл. 21 от НСОРЗ, има пера база за изчисване текущ месец, а текущ месец означава заплата равна на текущата МРЗ.
Ако отказват да коригират се обърнете към инспекция по труда.

# 335
Здравейте. Наложи се да пиша и тук,та дано някой да може да ми отговори на въпроса,понеже не мога да се свържа с НОИ,а счетоводителката нищо не знае както винаги.
Та в отпуск за отглеждане на дете до 2 г възраст съм и сега на 31 октомври трябва да ми издадат 45 дневния болничен за раждане. Знам че трябва да попълня и декларация за обстоятелствата,обаче АГ ми каза,че болничният ще ми го дадат чак на консултацията на 8ми ноември. Та сега се чудя кога да попълня декларацията за смяна в обстоятелствата,кога да я предам със болничния на 8ми или преди него за да не се прецакам пред НОИ. Благодаря

# 336
В Заявлението-декларация за обезщетението за двете години пише:
ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
"В срок 3 работни дни от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам ново заявление-декларация. При неизпълнение на това задължение нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО."
Затова ми се струва, че три работни дни би трябвало да е срокът за подаване на декларацията за промяна на обстоятелствата, без връзка с болничния лист.

# 337
Лизи , направо с тези фишове дето са ти дали от счетоводството отивай в инспекцията по труда и пусни една жалба. ТРЗто явно изобщо не е запозната със законите и работи на принципа 'ами така показва програмата'. Ама тя програмата за да показва така, не е виновна програмата, ами човека който борави с нея.

Ивелина, подай декларацията за промяна на обстоятелствата и тази за получаване на половин обезщетение за гледане на дете до 2годишна възраст още на 31/10, след като знаеш със сигурност че от тогава излизаш в 45тия ден.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 15:05 от MilenitaW

# 338
Здравейте момичета...самоосигурявам се като ЗП и работя като продавач консултант в голяма верига... В момента съм в майчинство и получавам превод и от двете места... Онзи ден счетоводителката, които се занимават с документите ми като ЗП ми казаха, че втората година ще плащам цяла осигуровка при тях, а не както сега само здравна.. Тоест хем ще съм в майчинство и ще получавам за 2рата година от другата ми работа, но като ЗП ще плащам 300 лв осигуровки всеки месец.. Мислех си, че поне докато съм в майчинство съм освободена и трябва само здравни да плащам

# 339
Освен, ако няма да промени вида на осигуряването от началото на 2025, няма причина това да стане.

# 340
И аз това попитах... След като съм се осигурявала с право на майчинство защо втората година ще плащам осигуровки... Отговора беше "Еми така е"

# 341
Ами не е така Simple Smile
Просто 2рата година се заявява само от работодателя по основното ТПО, но осигуровки не се дължат.

# 342
Надежда не съм запозната как стои въпроса със ЗП, но ако е като СОЛ с всички права (т.е. пълен процент осигуровки), няма промяна при втората година майчинство - плащат се само ЗОВ

# 343
Момичета, знаете ли ако си взема неплатения отпуск за отглеждане на деца след края на  майчинството и платения отпуск. Имам ли право на някакви помощи, социални или каквото и да е подобно, след като ще съм без доход? (Детски надбавки , взимам , освен тях)
Проблема е ,че децата ходят 2,3 дни на ясла и вече 29 дни са болни. В това положение ,не знам как бих се върнала на работа. И болничния до никъде ,няма да ми стигне.  С близнаци съм , ако е от значение.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 23:14 от Lizi:) :)

# 344
По време на платен отпуск НЕ сте без доход, а неплатен ползвате по Ваше желание.Какви помощи очаквате?Ясно е, че децата боледуват, но тези деца се предполага, че имат и баща, който работи.

Общи условия

Активация на акаунт