Майчинството счетоводно - 99

• 36 955
  • 780
  •   1
Отговори
# 360
Момичета,попълвам документите за месечните помощи,с таткото нямаме брак,по лична карта също сме на отделни адреси, в декларацията на Семейно положение какво трябва да пиша,и неговите доходи трябва ли да фигурират,иначе детето си е припознато.

# 361
В такъв случай ще гледат само вашия доход - щом няма брак и нямате еднакви постоянен или настоящ адрес по логиката на социалните се водите "самотна майка" (Joy) и описвате само вашия доход. Ако не са го променили - така беше преди години аз като попълвах, тогава ходих да питам изрично и така ми обясниха.

# 362
Самотна майка се води, ако в акта за раждане не фигурира баща.

# 363
Самотна майка се води, ако в акта за раждане не фигурира баща.
Да, "самотна майка" е иронично написано. Тълкуват го че щом не живее с бащата (по документи) значи сама с личния си доход отглежда детето си.

# 364
Аз знам за двойки, които си живеят заедно, но не сключват брак, за да взимат по-големи детски 😅 Нямам представа каква е разликата в сумата. За мен не е редно, щом живеят заедно.

# 365
Няма разлика в сумата, в е 50 лева на месец за едно дете, 110лв за две деца.

Дали имаш право на тези 50 лева се определя от месечния доход на човек от семейството. Прагът е 710 лева на човек в момента.
Ако имаш брак или живееш с партньор ПО ДОКУМЕНТИ, то се вземат доходите на двамата и се делят на 3.

Примерно - две заплати по 1000 лева  за тричленно семейство 2х1000=2000/3= 666 лв на човек, което е под прага - т.е. ще вземат детски.
При по-висок доход, да кажем 2х1400=2800/3=933 лв на човек и няма да имат право на тези 50 лева.
Ако обаче нямат брак или са с различни адреси то ще се гледа само дохода на майката - 1400/2=700 лева и съответно попада под този праг и ще получава детски.

# 366
Здравейте, ако си в болничен с друга диагноза и след него си пуснеш платена отпуска, а след това излезеш в болничен за бременност.
Този болничен с друга диагноза влиза ли в 180-те дни за бременност? Платената отпуска прекъсва ли го или трябва да има работни дни?

# 367
Имаш право на 180 дни непрекъснат болничен. В твоя случай този болничен ще се смята към тези 180 дни, защото събота и неделя, както и отпуск не се водят прекъсване. Едниствено работните дни могат да прекъснат болничен. Също се гледа и да не се надвишават 360 дни за две години назад(реално към днешна дата са почти три години, защото се смята от януари 2022г. до октомври 2024г.). Когато влезеш в следващата календарна година не е проблем да се пусне нов болничен. Повечето жени ги пишат фиктивно между 1 и 3 дни на работа, други фиктивно ги приемат в болница, а трети пускат отпуска. След това отново се пуска болничен. Това е, когато са изчерпани тези 180 дни(непрекъснат болничен) или 360 дни и се влезе в нова календарна година. Аз лично ще се явя на ТЕЛК, защото болничните ми свършват преди края на тази календарна година.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 09:43 от Kactus

# 368
Имаш право на 180 дни НЕПРЕКЪСНАТ болничен, независимо, дали е в една или 2 години, но не повече от 360дни болничен за последните 2 години.Предходните ти болнични НЕ се смятат към тези 180 дни, но се смятат към 360-то, които ти се полагат.
Тези 180 дни НЕ са за бременност, а са за общо заболяване!45-дневният ти ще е за бременност и раждане и той НЕ влиза към тези 180 (360) дни.

# 369
Имаш право на 180 дни непрекъснат болничен. В твоя случай този болничен ще се смята към тези 180 дни, защото събота и неделя, както и отпуск не се водят прекъсване. Едниствено работните дни могат да прекъснат болничен. Също се гледа и да не се надвишават 360 дни за две години назад(реално към днешна дата са почти три години, защото се смята от януари 2022г. до октомври 2024г.). Когато влезеш в следващата календарна година не е проблем да се пусне нов болничен. Повечето жени ги пишат фиктивно между 1 и 3 дни на работа, други фиктивно ги приемат в болница, а трети пускат отпуска. След това отново се пуска болничен. Това е, когато са изчерпани тези 180 дни(непрекъснат болничен) или 360 дни и се влезе в нова календарна година. Аз лично ще се явя на ТЕЛК, защото болничните ми свършват преди края на тази календарна година.

Нали се гледат последните две години да не надвишат 360 дни, защо чак от януари 2022 г.?

# 370
От ЛКК ми казаха, че се гледат за календарна година, за това е от януари 🥺 ако се броеше от октомври 2022г. щяха да ми стигнат дните, а сега трябва да се явя на ТЕЛК.... Не знам защо така са го измислили...

# 371
Edelvais, само да вметна че платения отпуск прекъсва болничния.

# 372
Здравейте, аз съм с много сложен казус. Работя на 2 места, на едното няма как да излезна в болнични или майчинство (няма да изпадам в подробности защо)
Въпросите ми са, ако не ползвам тези 45 дена болничен преди раждане, после 180 и т.н. ще мога ли да вземам после, като работеща майка 50% от това на което ме осигуряват (защото цяло майчинство е ясно че няма как да стане) ?

# 373
Поничка, ти изобщо нямаш намерение да ползваш първата година (за самото раждане и възстановяването след това отпуск ли ще излизаш?, ще ходиш на работа с бебето ли?) или искаш да ползваш само от едното работно място?
Когато си на два трудови договора, задължително при временна нетрудоспособност взимаш два екземпляра от болничния лист за двамата работодатели. И за да ти се изплати обезщетението, трябва и двамата работодатели да го подадат към НОИ. Просто няма как на едното работно място да си в болничен, докато междувременно работиш на другото работно място.

# 374
Edelvais, само да вметна че платения отпуск прекъсва болничния.

Всеки ми казва различно и наистина незнам кое е правилно, дали платения отпуск ще прекъсне болничния или не и ще се смята към тези 180 дни? Моля, ако някой знае да пише.

Общи условия

Активация на акаунт