Майчинството счетоводно - 99

• 36 979
  • 780
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте , разбрах че имам 40 дни болничен за гледане на дете за година. Майчинството ми свърши на 19 август. Въпроса ми е тези 40 дни са до края на 24година и за 25 година имам нови 40 дни или примерно в момента съм болничен и броя една година напред?

# 376
  • София-Младост
В рамките на1 календарна година е това "право".

# 377
Благодаря! Тоест от нова година започват новите 40 дни.
В рамките на1 календарна година е това "право".

# 378
180 дни непрекъснат болничен означава всички дни да са от ЛКК или започва с болничен от специалист и продължава с такива от ЛКК. В твоя случай имаш прекъсване между болничните, защото си била в отпуск.

Edelvais, само да вметна че платения отпуск прекъсва болничния.

Всеки ми казва различно и наистина незнам кое е правилно, дали платения отпуск ще прекъсне болничния или не и ще се смята към тези 180 дни? Моля, ако някой знае да пише.

# 379
180 дни непрекъснат болничен означава всички дни да са от ЛКК или започва с болничен от специалист и продължава с такива от ЛКК. В твоя случай имаш прекъсване между болничните, защото си била в отпуск.

Edelvais, само да вметна че платения отпуск прекъсва болничния.

Всеки ми казва различно и наистина незнам кое е правилно, дали платения отпуск ще прекъсне болничния или не и ще се смята към тези 180 дни? Моля, ако някой знае да пише.

Да, но ми казват че платения отпуск не прекъсвал временната нетрудоспособност. Въпреки, че първия болничен е с друга диагноза и не би трябвало да имат общо (иначе той също ми е от лкк) Та нз кое е вярно?

# 380
Кой ти го казва това?
Милена е права в случая.

# 381
Имаш право на 180 дни непрекъснат болничен. В твоя случай този болничен ще се смята към тези 180 дни, защото събота и неделя, както и отпуск не се водят прекъсване. Едниствено работните дни могат да прекъснат болничен. Също се гледа и да не се надвишават 360 дни за две години назад(реално към днешна дата са почти три години, защото се смята от януари 2022г. до октомври 2024г.). Когато влезеш в следващата календарна година не е проблем да се пусне нов болничен. Повечето жени ги пишат фиктивно между 1 и 3 дни на работа, други фиктивно ги приемат в болница, а трети пускат отпуска. След това отново се пуска болничен. Това е, когато са изчерпани тези 180 дни(непрекъснат болничен) или 360 дни и се влезе в нова календарна година. Аз лично ще се явя на ТЕЛК, защото болничните ми свършват преди края на тази календарна година.

Сигурно ли е, че платената отпуска не прекъсва болничните?

# 382
На мен ми беше обяснено, че не прекъсва...вече не знам като са различни диагнози дали има някакво значение.

# 383
  • В полите на Пирин планина
360 дни се броят с прекъсване за текущата + 2 календарни назад.
180 дни от ЛКК се полагат за годината, без прекъсване.

Ето цитат от НМЕ:
чл.6 ал.5
Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.
(6) Неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност. Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващият лекар, ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК). Това обстоятелство се отразява в ЛАК по реда на правилника по чл. 109 от Закона за здравето (ЗЗ).

https://lex.bg/laws/ldoc/2135678969

# 384
Здравейте, ще съм благодарна ако някой по-вещ ми отговори дали се отбелязва периода на майчинството като трудов стаж в трудовата книжка? Нормално ли е за период 2018-2023г., като трудов стаж да са отбелязани 3 години, като реално са 5г.? Както и няма сложен печат дали трудовия стаж отговаря на осигурителния.  Не разбирам от оформяне на трудови книжки, но съм почти убедена, че моята не е оформена правилно. Работодателя, към който съм била по време на майчинството, вече не съществува /дружеството се влива в друго/ и не знам какъв ми е реда “за защита”, предпочитам всичко да е изрядно оформено.

# 385
  • София-Младост
Ако сте работили на 8 часа, трябва да имате 5 години трудов и осигурителен стаж. Печат се слага, без значение формата му.

# 386
Ако сте работили на 8 часа, трябва да имате 5 години трудов и осигурителен стаж. Печат се слага, без значение формата му.

Работила съм на 8 часа, трудов стаж ми е посочен 3 години, печат няма Rolling Eyes Какво мога да направя, за да се поправи, предвид, че дружеството е заличено?

# 387
И на двете места няма да излизам в болничен- въпроса е документален, а не физически дали ще ходя на работа. По документи дали ако не ползвам болничен после ще ми плащат 50% от възнаграждението.

[/b]
Поничка, ти изобщо нямаш намерение да ползваш първата година (за самото раждане и възстановяването след това отпуск ли ще излизаш?, ще ходиш на работа с бебето ли?) или искаш да ползваш само от едното работно място?
Когато си на два трудови договора, задължително при временна нетрудоспособност взимаш два екземпляра от болничния лист за двамата работодатели. И за да ти се изплати обезщетението, трябва и двамата работодатели да го подадат към НОИ. Просто няма как на едното работно място да си в болничен, докато междувременно работиш на другото работно място.

# 388
Здравейте, дами! Преди няколко дни, разбрах че съм бременна и имам въпрос.
От 3 години не се водя никъде на работа иначе назад във времето имам стаж минимума, който искат 12 месеца го имам. В тази ситуация какво мога да направя? Още отсега ли да намеря някой да ме осигурява? Т.е. искам да знам колко време преди раждането трябва да се осигурявам за да получа минимално майчинство от 2 години?

# 389
Поничка, честно казано не знам в тази ситуация. За да се възползваш от 50% от обезщетението за втората година, преди това трябва да си поискала ползването на този вид отпуск за отглеждане на дете. Т.е. трябва да имаш поне 1-2 дни ползване и тогава връщане на работа. По добре звънни и питай НОИ. Те би трябвало да са е сблъсквали с такъв казус.

Дидка, по принцип ще ти трябват няколко дни осигуряване преди да излезеш в 45 дни преди раждането, за да може да ползваш всички права.

Общи условия

Активация на акаунт