Майчинството счетоводно - 99

• 37 021
  • 780
  •   1
Отговори
# 435
Ясно, ще говоря с нея тогава, за да видим как да процедираме. Благодаря!

# 436
45 дневния не е задължителен нали? Можеш вместо 45 дни да вземеш 30?

# 437
На всеки 3 страници отговаряме на този въпрос. Лично аз съм го писала поне 5 пъти назад, ама няма кой да чете. Не, не е задължителен. Можеш да вземеш 45, или 38, или 20, или 3, или колкото си искаш. Казваш на доктора, който те следи и ще ти го издаде тогава, когато искаш.

# 438
Здравейте, питам за приятелка. Юни месец разбра, че е бременна и от юли излезе болничен. Докрая на годината със сигурност ще е болничен. Ще може ли да се възползва от данъчното облекчение за деца?

# 439
  • София-Младост
Здравейте, питам за приятелка. Юни месец разбра, че е бременна и от юли излезе болничен. Докрая на годината със сигурност ще е болничен. Ще може ли да се възползва от данъчното облекчение за деца?
Да. В какъв размер, зависи от данъчната и основа.

Mysticflame
А за 2023 какъв доход сте декларирала?

# 440
За първите 6 месеца ли ще вземе или и за тези в болничен? Не зная какво се плаща по време на болничен и в пълния ли му размер.

# 441
За първите 6 месеца ли ще вземе или и за тези в болничен? Не зная какво се плаща по време на болничен и в пълния ли му размер.
По време на болничен данък не се внася т.е. ще вземе за месеците, в които фактически е била на работа и ще вземе спрямо сумата, която е удържана за тези действително отработени месеци.

# 442
Огромно благодаря!

# 443
На всеки 3 страници отговаряме на този въпрос. Лично аз съм го писала поне 5 пъти назад, ама няма кой да чете. Не, не е задължителен. Можеш да вземеш 45, или 38, или 20, или 3, или колкото си искаш. Казваш на доктора, който те следи и ще ти го издаде тогава, когато искаш.
Не е задължителен, но ако не е взет, не влияе ли на обезщетението след това?

# 444
  • Sofia
В тези данъчни облекчения е посочена данъчно основа 6000, облекчение максимум 600 лв. Тези 6000 данъците платени до раждането ли са?

# 445
В тези данъчни облекчения е посочена данъчно основа 6000, облекчение максимум 600 лв. Тези 6000 данъците платени до раждането ли са?

6000 е данъчната основа, върху която е удържан данъка, а не самия данък.

Отнася се за една календарна година.

# 446
Извинявам се за тъпия въпрос, но нали трябва и да е родила до края на годината, за да се възползва от това облекчение? В смисъл, ако е разбрала, че е бременна юни (забременяла примерно май), то трябва да роди чак февруари 2025...

# 447
Данъчно облекчение за дете се ползва включително за годината, в която е родено детето и годината, в която навършва 18 години.
Ако през 2024 няма деца няма какво облекчение да ползва. Ако роди до края на годината, дори да е на 31.12, пак може да ползва. Ако роди догодина, но има по-голямо дете, може да ползва за голямото дете, без значение че половината година е била в болнични.

# 448
Може бащата да ползва облекчението ако майката няма достатъчно, за да стигне 6000лв за календарната година. Миналата година мъжа ми подаде декларация, защото аз имах само 6м работни. Преди това все още бях по майчинство.

# 449
Ако говорите за моето питане - приятелката ми е забременяла юни, но има още две деца Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт