Майчинството счетоводно - 99

• 36 575
  • 780
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Здравейте,

Все си мисля, че вече съм питала минали години, но отново има неяснота.

Относно данъчните облекчения. Имам 3 деца, едното е с увреждане.
Подала съм 2 декларации, едната за дете с увреждане, и другата с трите деца.
Не намерих декларацията ми от миналата година, но 2022 съм подала по същия начин.

Сега от чр ми връщат декларацията с трите деца и казват, че трябва да фигурират само децата без ТЕЛК.

Аз мислех, че за детето с увреждане се ползват кумулативно облекченията

Мола за разяснение, благодаря!

# 691
Кумулативно е. Може да нямате толкова много данък за възстановяване.

# 692
Фигурират всички деца в едната декларация, и отделно в другата детето с увреждане. Дори и да нямате толкова удържан данък, това не е причина детето да не фигурира, просто ще ви възстановят толкова, колкото имате.

# 693
  • София
Фигурират всички деца в едната декларация, и отделно в другата детето с увреждане. Дори и да нямате толкова удържан данък, това не е причина детето да не фигурира, просто ще ви възстановят толкова, колкото имате.
Благодаря, толкова данък имам. Те са писали, че детето не трябва да фигурира в декларацията с другите ми /здрави/ деца. Нямам думи, утре ще се разправям.

# 694
Момичета, кога майката има право да излезне в болничен?

# 695
Когато има медицинска нужда и лекарят прецени, че е необходимо.

# 696
А ако няма нужда?

# 697
45 дни преди термина
А ако няма нужда?

# 698
А ако няма нужда?
Ако няма нужда е точене на здравната каса т.е. нарушение на закона Simple Smile
Правото на болничен следва да е с медицинска обосновка. Не се "полага" просто така.
Иначе са ви написали - чак 45 дневния, ако всичко е наред.

# 699
  • София
Аз излязох в болничен още в 5та седмица и така до края, НО имах кървене през бременността, ранни контракции и трябваше да спазвам постелен режим. Имах планове да си работя, но какво човек планира и какво се случва са две различни неща.

Много е тъпо, когато някой си поиска болничен без причина! Бременността не е болест.
Не си предизвиквайте късмета.

# 700
Аз излязох в болничен още в 5та седмица и така до края, НО имах кървене през бременността, ранни контракции и трябваше да спазвам постелен режим. Имах планове да си работя, но какво човек планира и какво се случва са две различни неща.

Много е тъпо, когато някой си поиска болничен без причина! Бременността не е болест.
Не си предизвиквайте късмета.
Не аз питам поне 2месеца преди това примерно. Работя й с болни хора не ми е тежка работа но изпитвам притеснения чесно казано

# 701
Здравейте.  Да попитам, тъй като бюджета на НОИ и тнт за 2025г НЕ е гласуван сега и няма да бъде тъй като са си гласували почивка от 22.12-05.01...

Данъчното облекчение за 2024г, за което таткото е подал документите още преди седмица през работодател остава непроменено тъй като се отнася за 2024г, нали така?

Майчинство за януари ясно че февруари (да си гласуват бюджета и тнт) чак ще има, за декември в края на месеца, но данъчното за 2024г? 1200лв ли ще бъде или ще падне въпреки, че се връщат пари от 2024г.

# 702
  • София-Младост
Ако документите са подадени към работодателя, обикновено се изплаща с декемврийската заплата през януари.
Това с 1200 лв. не го разбрах. И през май да ви ги върнат, ще са до 600лв. за едно дете.

# 703
Ако документите са подадени към работодателя, обикновено се изплаща с декемврийската заплата през януари.
Това с 1200 лв. не го разбрах. И през май да ви ги върнат, ще са до 600лв. за едно дете.

Ние сме с 2 деца, за това 1200 писах. Трябваше да уточня. Мисълта ми е,че не се влияе данъчното за 2024г от липсата на държавен бюджет за 2025г и тнт.  Вече ще ги видим какво ще измислят като се върнат на работа от парламента.

# 704
Здравейте! Извинявам се предварително,ако вече е отговаряно на този въпрос,но никъде не видях и реших да попитам за съдействие.
Пуснаха ми вече 45 дневното майчинство, но четох, че ти се полага еднократна помощ от държавата за този период, ако правилно съм разбрала.
Бих искала да помоля,който е наясно дали може да ми го разясни и какви документи трябват?
Благодаря! ❤

Общи условия

Активация на акаунт