Майчинството счетоводно - 99

• 36 616
  • 780
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Майчинството първата ми година е средно 1300. Основната ми запрата преди това беше 1391лв и съм осигурявана на това на което се водя.
Как се смята обезщетението за безработица?
Това е линк към сайта на НОИ, в който е обяснено как се смята обезщетението за безработица: https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/pri-bezrabotitsa/
Прегледайте информацията в частите "Размер на паричното обезщетение за безработица" и "Особености при определяне размера на паричното обезщетение за безработица", като във втората е посочено на каква база влизат в изчислението месеците от първата и от втората година майчинство.

# 676
Здравейте! Имам един казус и незнам дали мога да взема майчинство,ще се радвам някой ако е на ясно или е бил в сходно положение да помогне.
Та,бях две години по майчинство(до началото на 2024) след това напуснах и отидох 4 месеца на борсата,след това не съм работила до сега,преди седмица ме назначиха и разбрах,че съм бременна. Според вас дали ще мога да взема майчинство с второто дете?Благодаря предварително!

# 677
Здравейте! Имам един казус и незнам дали мога да взема майчинство,ще се радвам някой ако е на ясно или е бил в сходно положение да помогне.
Та,бях две години по майчинство(до началото на 2024) след това напуснах и отидох 4 месеца на борсата,след това не съм работила до сега,преди седмица ме назначиха и разбрах,че съм бременна. Според вас дали ще мога да взема майчинство с второто дете?Благодаря предварително!
Нали сте тепърва бременна и работите на трудов договор? Защо да не можете?

# 678
Нали сте тепърва бременна и работите на трудов договор? Защо да не можете?
[/quote]

Защото не съм сигурна дали до настъпването на 45дневния болничен ,ще имам насъбрани 12 месеца осигуряване. Също така ако се наложи от по-рано да съм в болничен дали се отразява на тия 12 месеца? И последно,дори и да нямам 12 месеца назад осигуряване за бременност и майчинство,в последната година,дали ще взема като преди това съм била по майчинство?
Питам,защото не знам как ще реагират като разберат,че съм бременна,дали ще съм на това работно място или ще трябва да търся друго и да мине още време в което няма да бъда осигурявана.

# 679
12 месеца общо осигурителен стаж се търси, което вие очевидно имате.
За реакцията на работодателя - никой не може да ви каже.

# 680
12 месеца общо осигурителен стаж се търси, което вие очевидно имате.
За реакцията на работодателя - никой не може да ви каже.

Значи няма значение през кое време са тия 12 месеца. Благодаря за отговора,това ме интересуваше. Извинявам се за дългите обяснения 😁

# 681
Здравейте, имам въпросче. Терминът ми е на 18.04.25г. Ако примерно родя на 01.04.25г. от кога до кога се водя в майчинството? Ако реша, че и двете години ще ги ползвам, значи от 19.04.27г. ми приключва майчинството и си пускам отпуската. Или на 02.04.27г. ще ми приключи майчинството?

# 682
Втората година майчинство винаги приключва на рождения ден на детето. Термина има значение само за първата година.

# 683
Здравейте, имам въпросче. Терминът ми е на 18.04.25г. Ако примерно родя на 01.04.25г. от кога до кога се водя в майчинството? Ако реша, че и двете години ще ги ползвам, значи от 19.04.27г. ми приключва майчинството и си пускам отпуската. Или на 02.04.27г. ще ми приключи майчинството?

45те дни се издават от термина. Вторият болничен се издава от датата на раждането. Третият е "изравнителен" до 134 включително. След това започва да тече 135 до 410 дни. И след това втората година, която винаги приключва на 2рия РД на детето.

# 684
Joss Stone, само те поправям с един ден. Общо трите болнични са 135дни (45+42+48)

Скрит текст:

45те дни се издават от термина. Вторият болничен се издава от датата на раждането. Третият е "изравнителен" до 134 включително. След това започва да тече 135 до 410 дни. И след това втората година, която винаги приключва на 2рия РД на детето.

# 685
  • Sofia
Някой получил ли е превод днес?

# 686
Получих остатъка от ноемврийския болничен.
Ти за какъв превод питаш?

# 687
Joss Stone, само те поправям с един ден. Общо трите болнични са 135дни (45+42+48)

Скрит текст:

Като го написах още не ми се видя ок, ама толкова си мога днес 😆

# 688
  • Sofia
Получих остатъка от ноемврийския болничен.
Ти за какъв превод питаш?

За майчинство

# 689
Много ви благодаря 🤗❤️❤️❤️

Общи условия

Активация на акаунт