Майчинството счетоводно - 99

• 37 093
  • 780
  •   1
Отговори
# 255
Вземат се предвид 24 месеца назад от датата, в която излизате в майчинство. Разбира се, че това включва периода на болничния. Сумата няма да се намали значително, но ще се намали. Поправете ме ако греша!

Не си права Стейси, при непрекъснат болничен се взимат предвид месеците преди него. Ако има прекъсване, за периода на болничния се взима предвид сумата от която е изчислено обезщетението, т.е. пак се взима пълният осигурителен доход. И при двата варианта обезщетението за майчинството няма да се повлияе.

Няма значение дали болничните са с или без прекъсване. Нямам идея от къде се шири този мит...

Винаги, като се изчислява обезщетението за бременност и раждане се вземат 24 месеца назад. Няма такова нещо, като "периоди преди излизане в болничен". Така се подвеждат хората...!!!

Важно е да се знае само, че осигурителният доход, който влиза в базата от 24 месеца НЕ Е размерът на самото обезщетение, а осиг. доход, от който то е изчислено.
Съгласна съм!
Но нали обезщетението не може да бъде по-високо от нетия доход за предходните 24 месеца?

# 256
  • В полите на Пирин планина
Точно така - не може да надвишава нетното възнаграждение.

# 257
Тоест, когато се ползва продължителен болнични, той намалява сумата за среднодневно парично обезщетение през последните 24 месеца и оказва влияние върху майчинството. Или пак съм в грешка?

# 258
Тоест, когато се ползва продължителен болнични, той намалява сумата за среднодневно парично обезщетение през последните 24 месеца и оказва влияние върху майчинството. Или пак съм в грешка?

Не може да се каже категорично. Зависи какви са осигурителните доходи на лицето преди да излезе в болничен за общо заболяване по време на бременността. Ако 18 месеца, колкото е базата, са сравнително постоянни, то няма да окаже негативно влияние или поне не голямо. Ако примерно 12 месеца доходът е нисък, а после 6 месеца значително по-голям, естествено, че средно дневното брутно/нетно възнаграждение няма да е колкото настоящата заплата, а по-ниско.

Всичко е въпрос на изчисление с конкретни числа. Няма как да се изкаже човек категорично и да важи за всеки един случай.

Размерът на обезщетението за общо заболяване по време на бременността не е нетно възнаграждение, ако нещо такова си мислите...

# 259
Привет!
Моля за съвет.
В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете, но трябва да се върна на работа скоро. Детето ми се адаптира трудно в яслата и мисля да минавам на 4 часов договор.
Как би се отразило това върху доходите ми при една следваща бременност. Доколкото знам, болничният ми ще е на база 80% от брутото възнаграждение, но не съм сигурна.
Моля за вашето компетентно мнение.

# 260
Продължителността на работното време по договор не е задължително да е пряко обвързана с осигурителния ви доход.
Могат да ви осигуряват на 2000 лева на 8 часа, и след като ви намалят часовете на 4 часа дневно (наполовина) да продължат да ви осигуряват на 2000 лева. Могат и с намалянето на часовете да ви намалят и заплатата пропорционално на 1000 лева - както се договорите.
Намаляването на сумата разбира се ще се отрази негативно на получаваните в последствие обезщетения за болничен и за следващо майчинство. С колко точно ще се отрази не може да се каже.

# 261
Привет!
Моля за съвет.
В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете, но трябва да се върна на работа скоро. Детето ми се адаптира трудно в яслата и мисля да минавам на 4 часов договор.
Как би се отразило това върху доходите ми при една следваща бременност. Доколкото знам, болничният ми ще е на база 80% от брутото възнаграждение, но не съм сигурна.
Моля за вашето компетентно мнение.

Доходите ви падат с 50%, ако ви осигуряват на реалната сума. Понеже не пишете дали е така, само може да гадаем. Ще се отрази доста при последващо майчинство в случай, че осигуровките са пропорционално на възнаграждението. Сама си сметнете 24м назад как би се отразило. Има значение и дали втората година сте била по майчинство или на работа. Там също е по МРЗ.

# 262
Преди бременността работих на 6часа в тази фирма и взимах малко под миниманата работна заплата. Болничният ми беше долу-горе същата сума, но майчинството което получавах си беше МРЗ.
Та мисълта ми е, дали ако мина на 4часа, заради положението с адаптацията на детето, в последствие ако забременеея, ще успея отново да взимам МРЗ майчинство.

# 263
Преди бременността работих на 6часа в тази фирма и взимах малко под миниманата работна заплата. Болничният ми беше долу-горе същата сума, но майчинството което получавах си беше МРЗ.
Та мисълта ми е, дали ако мина на 4часа, заради положението с адаптацията на детето, в последствие ако забременеея, ще успея отново да взимам МРЗ майчинство.

Да. От болничния, който започва 45 дни преди термин ще вземате поне МРЗ.

# 264
Благодаря ви!

Да. От болничния, който започва 45 дни преди термин ще вземате поне МРЗ.

# 265
Здравейте,

От месец Май 2024 съм в болничен и получавах обезщетението си 2 пъти месечно. Този месец (Септември) също имам болничен, който е до средата на октомври, но за текущия месец не съм получавала нищо... Съвсем се обърквам вече... В болничен ли съм, в майчинство ли съм, кога какво трябва да получавам... Някой може ли да сподели опит и информация?

След раждането в началото на юли, от болницата ми дадоха 45 дневен болничен.

Педиатъра на детето ми, ми издаде следващ болничен, който е от 18.08. до 14.10.2024.

Дадох попълнена бланка на работодателя ми за излизане в майчинство.

Моята логика е, че в момента съм в болничен все още и от 15.10.2024 излизам официално в майчинство, но онзи ден кадидатствах за кредит и ми го отказаха, т.к. съм била вече по майчинство, а не в болничен. Това ме обърква.

Отделно за септември не съм получила никакво обезщетение от НОИ. Предходните месеци получавах определена сума 2 пъти месечно.

Ако може някой да ми помогне с информация по следните въпроси:
- Кога излизам в майчинство?
- При брутна заплата 4800 лв. каква ще е сумата, която ще получавам по време на майчиството ми?
- Кога се получават парите?
- Защо не получих нищо този месец?

Благодаря предварително за съдействието.

# 266
1/ от 45тия ден преди раждане до 410тия ден си в болнични за бременност и раждане/майчинство. За първите 135 дни се издават болнични, а след това се попълва само приложения 1 и 2. За целия период обезщетението което се получава се смята на база осигурителен доход за предходните 24месеца.
2/втората година вече си в отпуск за отглеждане на дете до 2годишна възраст и там обезщетението е еднакво за всички майки
3/обезщетенията за общо заболяване и майчинство се превеждат от НОИ около 10тина дни след като работодателя подаде документите към НОИ. А срока за подаване е до 10то число на следващия месец -т.е. септемврийските се подават до 10ти октомври
4/ по принцип НОИ прави преводите веднъж месечно
Най общо това мога да ти синтезирам по твоите въпроси, на база информацията която си дала.

# 267
+ извадете си код за НОИ и с него лесно може да си сметнете майчинството

# 268
Целият отпуск, който започва 45 дни преди термин, до 410 дни се нарича отпуск за бременност и раждане. Термин "майчинство" отдавна не съществува в нашето законодателство. След изтичането на този отпуск, следва отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст.

Защо банката не е отпуснала кредит? Вероятно, защото срещу обезщетенията (ако не си погасавате кредита) не може да предприеме принудителни действия.

# 269
Здравейте. Имам дете под 2 години и предстои да се върна на работа, а то да започне частна ясла. От счетоводството ми дадоха да попълня 2 декларации, но не знам дали коректно го правя.

1. Заявление-декларация за парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, приложение 7.
Там пише: "Декларирам следните обстоятелства:
Детето е живо.
Детето не е настанено в детско заведение, включително ясла"

Да, но то ще е в частна ясла, трябва ли да отбележа нещо? Знам, че имам право на 50% от майчинството заради ранното ми връщане.

2.Приложение 8, пак Завление-декларажия за отглеждане на дете до 2 години.

"Декларирам следните обстоятелства:
Детето е живо.
Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка"
Тук е ясно, не е държавна издръжка, защото плащам.
Но първия документ как да попълня?

Благодаря предварителни.

Общи условия

Активация на акаунт