Майчинството счетоводно - 99

• 36 614
  • 780
  •   1
Отговори
# 705
Чувала съм за такава помощ, но за лица които нямат 12 месеца осигурителен стаж, т.е. болничния няма да им се изплати от НОИ. Може да се консултирате с агенцията за социално подпомагане.
Здравейте! Извинявам се предварително,ако вече е отговаряно на този въпрос,но никъде не видях и реших да попитам за съдействие.
Пуснаха ми вече 45 дневното майчинство, но четох, че ти се полага еднократна помощ от държавата за този период, ако правилно съм разбрала.
Бих искала да помоля,който е наясно дали може да ми го разясни и какви документи трябват?
Благодаря! ❤

# 706
Здравейте, 2022 родих синът ми. Преди това ме осигуряваха на минималната работна заплата. От септември тази година до началото на декември използвах натрупалия се отпуск. От средата на декември излязох болничен. Заплатата ми дали е актуализирана спрямо настоящата минимална работна заплата предвид, че не съм имала никакви работни дни?

# 707
  • София-Младост
Здравейте, 2022 родих синът ми. Преди това ме осигуряваха на минималната работна заплата. От септември тази година до началото на декември използвах натрупалия се отпуск. От средата на декември излязох болничен. Заплатата ми дали е актуализирана спрямо настоящата минимална работна заплата предвид, че не съм имала никакви работни дни?
Би трябвало.

MintyMohito
Не, не се влияе.

# 708
Предварително благодаря за помощта - през март изтича 2-год. ми отпуск по майчинство. Имам 100 дни натрупан отпуск. Възнамерявам обаче да ползвам и 2 месеца от неплатения отпуск за отглеждане на дете.
Въпросът ми е трябва ли първо да изразходвам платения отпуск и след това неплатения?
Ще съгласувам и с ЧР/ ТРЗ на по-късен етап, но исках да съм подготвена.

# 709
Поне при нас е задължително да се пусне платеният отпуск и след това неплатен.

# 710
  • София
Нямате законово изискване да изразходвате първо платения отпуск - имате право да заявите и ползвате директно неплатен за отглеждане на дете.

# 711
При нас е задължително да използваш целият платен отпуск, дори и този за текущата година и то върху заплатата преди майчинството.

# 712
При нас е задължително да използваш целият платен отпуск, дори и този за текущата година и то върху заплатата преди майчинството.

Принципно това е някакво правило на работодателя и не може да бъде задължително за майката. Законът не му е дал право да го определя. По отношение на заплатата, там вече си има правила и ако са спазени, вероятно ще е на последната получена заплата, преди отпуски и болнични и т.н. отсъствия.

# 713
Единствено не съм съгласна, че отпуската за текущата година да е отново изчислена върху заплатата преди майчинството. Иначе май по закон трябва да си изразходил цялата платена отпуска и след това да ползваш неплатена. Поне преди време беше така, сега не знам.

# 714
По закон не е задължително да се изразходва първо платения отпуск, за да ползваш неплатен. Друг е въпроса ако във вътрешните правила на фирмата е въведено такова изискване. По принцип обаче първо се гледа да се изразходи стария натрупан отпуск с цел да не изгори по давност.
Колкото до заплащането - то е на база последен месец, в който работника има най-малко 10 отработени дни. Затова при ползване на отпуск веднага след майчинство, базата е последната заплата за месеца, в който жената е работила. Изключение се прави само при МРЗ, защото тя се актуализира автоматично всяка година при законова промяна, независимо дали лицето в момента работи или е в някакъв вид отпуск/болничен/майчинство.

Скрит текст:
Чл. 160. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.

# 715
Marmoleta, много ти благодаря за информацията 🤗 В такъв случай не могат да ме за дължат след майчинството, освен натрупаната, да пусна и цялата платена отпуска за текущата година. Според мен го правят, за да я платят по старата заплата, което е твърде некоректно...особено като същата година вече ще си редовно на работа на изравнената заплата. Всъщност след като се използва старият натрупан отпуск, кога се вдига заплатата? След първия отработен месец предполагам.

# 716
Ако си на МРЗ ще ти се вдигне веднага. В противен случай не са длъжни да ти я вдигат.Няма закон, който да ги задължи.

# 717
Както Деси ти е написала - само ако си на МРЗ задължително се вдига до актуалната за съответната година. За заплата над МРЗ никой не е задължен да ти я вдига, актуализира или изравнява с тази на колежка. Всичко си зависи от вътрешните правила на компанията. За отпуската също - ако във вътрешните правила е записано черно на бяло, че след майчинство си задължена да си ползваш всичкия натрупан отпуск и целия за новата година, си длъжна да го направиш. При постъпване на работа тези неща се уточняват и се запознаваш с всички правила и вътрешни разпоредби на компанията.

# 718
Както Деси ти е написала - само ако си на МРЗ задължително се вдига до актуалната за съответната година. За заплата над МРЗ никой не е задължен да ти я вдига, актуализира или изравнява с тази на колежка. Всичко си зависи от вътрешните правила на компанията. За отпуската също - ако във вътрешните правила е записано черно на бяло, че след майчинство си задължена да си ползваш всичкия натрупан отпуск и целия за новата година, си длъжна да го направиш. При постъпване на работа тези неща се уточняват и се запознаваш с всички правила и вътрешни разпоредби на компанията.
Мармолета, за РЗто съм напълно съгласна, но за отпуска не съм. Работодателят не може да си измисля правила, за които законът не му е дал право. В случая никъде не се казва, че разпределението на платения отпуск се определя в ПВТР или по някакъв начин работодателят може да влияе върху това в какъв порядък се ползва. Това, че някой нещо си е решил, не го прави законосъобразно. Друг е въпросът дали и как можеш да се бориш с това и имаш ли желание, защото на мен ми се струва безсмислено, но това е друга бира Simple Smile

# 719
Здравейте, момичета! Бременна съм в 11г.с с близнаци. От 7ма седмица ме налегнаха гаденето, повръщане, болки и неистова умора, и от тогава не съм на работа. В момента си ползвам останалата отпуска до края на годината. Въпросът ми е според вас как да процедирам от 2 януари, тъй като часът ми за регистрация на бременността е едва на 9 януари. С ЛЛ говорихме да ми издаде болничен за общо заболяване от 2 до 8ми, а от 9ти АГ да ми даде нов или продължение на този с ЛКК комисия. Дали това е правилният ред?

Общи условия

Активация на акаунт