Лале ли си, зюмбюл ли си? Или това ли е началото на новото “нормално” в спорта?

• 41 207
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 105
Вчера четох това интервю - в крайна сметка, ако е вярно, че самата Иман твърди, че е мъж, който се преструва на жена, това не е ли повод за нов тест? Тя самата какво има да каже - излъгала ли е, пошегувала ли се е, или...?
https://www.gol.bg/a/684-parizh-2024/401312-balgarka-bila-se-sre … i-shte-me-smachka

# 106
1. Имане Халиф *не е трансджендър*, нито травестит. Няма операции за смяна на пола, не е мъж, чувстващ се жена.
2. Имане Халиф *не е хермафродит* - доста хора написаха, че е хермафродит, а не е - няма яйчници, няма матка, няма никакви женски полови белези, нула. Още веднъж - *тоя не е хермафродит по никакви критерии, няма смесица от женски и мъжки полови белези и органи.
3. А какво е тогава? Той е мъж, роден с генитална хипоплазия. Това не го прави нито жена, нито хермафродит. Генетично и физиологически той си е бил мъж от раждането си и ще си остане мъж. Няма ХХ хромозом, има ХУ, като всички мъже. И като всички мъже има тестиси, които произвеждат тестостерон, може да стане баща, може да забремени жена - защото е мъж, производството му на тестостерон е нормално, но тестисите му са вътре в тялото му, те не са външно изявени, това му е и заболяването - топките са му вътре в него, а пенисът му е толкова малък - по горната причина, че при раждането докторът не го е забелязал и тъй като няма видими тестиси (това е заболяването генитална хипоплазия), го е писал момиче. После не е променяно, но той си е бил и си остава, ами, физиологически напълно нормално момче.
Нали и-нет общността това искаше, обяснение? Ми ето го. Тоя винаги е бил 100% мъж. В България и Европа е рутинна операция да се извадят тестисите извън тялото и детето да си расте нормално момче без комплекси. В Алжир обаче това не са го направили. Но тоя си произвежда тестостерон и е генетичен мъж. Това е важно.
Поради тестостерона и други причини, мъжете, с еднаква мускулна маса с жените, са с 62% по-силни от жените, средно. Това прави състезанията между мъже и жени неравностойни, поради което мъже и жени се състезават по отделно там, където физиката играе роля.
Още веднъж, хората с ХУ хромозом са с 62% по-силни от хората с ХХ хромозом, поради което в спорта има отделни състезания за ХУ (мъже) и ХХ, жени, за да има състезание - иначе няма. Серена Уилиямс и Винъс Уилямс играха с мъж, номер 700 в света, докато бяха номер едно в женския тенис и паднаха от световния номер 700 с 6:1 и 6:2, съответно.

Светослав Стамов, антрополог

# 107
От къде господин Стамов е получил тази информация? Защото никъде другаде я няма.

# 108
  • София
Да, откъде? Аз ровя на английски.

Последна редакция: нд, 04 авг 2024, 18:43 от Rockstar

# 109
Или нещо много съществено пропускам, или те пропускат нещо не по-малко. А ми е много любопитно.
Това ми звучи странно на мен - изискване там 6 месеца да е под еди колко си тестостеронът и тогава давай, може. Това може и да върши работа да не допуска жена без такива аномалии да се "зоби" с нещо което вдига тестостерона точно преди състезание, вероятно и с тази цел е поставено като изискване. Но какво променя за някой който си е пораснал и се е развил с по-високи нива на тестостерон от каквито са нормални за жена? Ама те били ниски последните месеци. Че това с какво е по-различно от да вкараш транс жена тогава? Те са на хормонални терапии и техният тестостерон също не е като на мъж. Ама не може, понеже когато са им се оформяли кости и мускули докато растат, хормоналният фон не е бил женски. В резултат този индивид се развива по-силен физически. Оставям настрана генетичната аномалия, сигурно не е лесно да живееш с такава и да, животът хич не е честен и още по-малко към такива хора. Но иначе между двете, чисто по този критерий каква е разликата?
То като ще е така, защо изобщо го водят че има състезания отделно за жени? Да ги пускат там всички на куп и който оцелее накрая, нали няма никой да се сърди че са го оставили незачетен?

# 110
На тази цирко-олимпиада само едно публично събуване на гащите й трябва и ще падна вече Joy
Точно това си помислих Joy
С глас се хиля, ама си мисля че започва да става трагично.
То с откриването така започна- да сме толерантни, пък как ще завърши....

# 111
  • Пловдив
Може и да си я донажда "информацията".

Натка, актуалните нива на тестостерон сами по себе си имат значение за силата и големината на мускулите. Само пример - Тихомир Рангелов във времето, в което беше Мелиса Рангелова, в едно интервю беше казал, че не очаквал колко ще му спадне силата по време на свалянето на нивата на тестостерон - даже торбите от магазина не можел да си носи, както бил свикнал.

Това не е единственото нещо, което дава разлика, но е едно от нещата, затова него са възприели в някои състезания.

# 112
От къде господин Стамов е получил тази информация? Защото никъде другаде я няма.
Била първоначална информация от алжирската боксова федерация, че въпросната състезателка има вродено заболяване генитална хипоплазия.
Не съм ровила.

Лично аз смятам, че ХУ е мъж и оттам идва високият тестостерон. Тестостеронът е анаболен хормон. Не виждам повече място за дебати. Виж, за политика има голям мегдан.

# 113
  • Пловдив
Ако е истинска информация, това обяснява и външния вид.

--------------

Нямаше нужда по-нагоре от иронии "щом външният вид е определящ" - не е определящ, но е доста ориентиращ.

# 114
Била първоначална информация от алжирската боксова федерация, че въпросната състезателка има вродено заболяване генитална хипоплазия.
Не съм ровила.

Аз пък съм ровила, и единственото място, в което има подобна информация е любителски акаунт в туитър на някакъв пич, който качва "ШОК НОВИНИ" от света.
Малко като - абе видях една картинка у фейса, дето Пешо я е качил - значи е истина.

# 115
Първо, нека се разберем, че "антрополог" не е лекар, биолог или друга специалност, разбираща от физиологичната част на този спор.

Второ, никой не е казвал никъде нищо за дисплазия. Какъвто и да е случаят на алжирката, тя не е със силата на мъж.

Пак ще кажа, че ако беше, няма боксьорка, която би могла да я бие.

Вероятно е по-силна от повечето жени, но не е сравнима с мъжете в категорията си.

Не мога да повярвам, че предлагате да се съблича и да ви показва... Simple Smile

Отгледана е като момиче в много консервативна държава. Наистина ли мислите, че никой нямаше да забележи, че има пишка или че щеше спокойно да си я отглежда като момиче в такъв случай?

# 116
  • Пловдив
Антропологът точно това твърди, че няма пишка или има силно недоразвита, трудно видима такава. Той си знае откъде му е информацията, в кавички или без.
Иначе има разни варианти, разни синдроми при кариотип ХУ и липса на пишка. При някои от тях лицето е жена въпреки кариотипа, при единия дори има матка (синдром на Swyer). Не знаем, както казах и ми се отсече, че знаем, но не знаем, кой от тях и дали изобщо го има тя/или евентуално той. Всъщност не знам и дали е потвърдено за кариотипа ХУ на И.Х., или само така си тръгна из медиите, може и да е потвърдено, де.
Никой не е предлагал сваляне на гащи, защото за съжаление това няма да е достатъчно, иначе щях да съм с две ръце "за".

# 117
Може и да си я донажда "информацията".

Натка, актуалните нива на тестостерон сами по себе си имат значение за силата и големината на мускулите. Само пример - Тихомир Рангелов във времето, в което беше Мелиса Рангелова, в едно интервю беше казал, че не очаквал колко ще му спадне силата по време на свалянето на нивата на тестостерон - даже торбите от магазина не можел да си носи, както бил свикнал.

Това не е единственото нещо, което дава разлика, но е едно от нещата, затова него са възприели в някои състезания.
Това го разбирам, то поне е логично.
Но пак минаването през пубертет с по-високи нива от нормални за момиче минава някак под радара, ако правилно съм разбрала останалото. Нали за транс жени точно това е доводът, че заради това пак не са равностойни и не е честно.
Ок, тази състезателка се води жена и няма смяна на пола, но пак го има този фактор. Не знам дали като абсолютни стойности са същите нива като на растящо момче, просто оставам с впечатлението че повече от на момиче, достатъчно за да направи разлика.
Или наистина пропускам нещо много съществено, или каузата за равенство много издиша ако съм права. И не, изобщо не защитавам правото на транс жена израсла като мъж да се състезава с жени, да не ме разбере погрешно някой.
А това че хромозомите са ХУ последно потвърдено ли е или не е, че то вярно много клюки и много прах се вдигна?

# 118
  • София
Нищо няма да казвам, някой който разбира от прически да каже, това мъжко или женско вратле е?
Тъй като помня, че има една съществена разлика... Ама може да бъркам.

# 119
Първо, нека се разберем, че "антрополог" не е лекар, биолог или друга специалност, разбираща от физиологичната част на този спор.

Второ, никой не е казвал никъде нищо за дисплазия. Какъвто и да е случаят на алжирката, тя не е със силата на мъж.

Пак ще кажа, че ако беше, няма боксьорка, която би могла да я бие.

Вероятно е по-силна от повечето жени, но не е сравнима с мъжете в категорията си.

Не мога да повярвам, че предлагате да се съблича и да ви показва... Simple Smile

Отгледана е като момиче в много консервативна държава. Наистина ли мислите, че никой нямаше да забележи, че има пишка или че щеше спокойно да си я отглежда като момиче в такъв случай?

Аз го казах и го написах няколко пъти.

Това е заболяване, при което, поради ензимен дефект, по време на вътреутробното развитие не се изработва достатъчно тестостерон, за да се развият мъжки полови белези, тоест, пенис, и да десцендират тестисите.
Затова при раждане тези деца имат външните полови органи на момиче и се записват официално като пол: женски.
Това, че са генетично с XY хромозоми не ги прави мъже, а интерсекс. Не произвеждат достатъчно тестостерон, за да се оформят като мъже, но имат повече тестостерон, отколкото би имала жена.

Е нали ви писах преди сто страници, че СА ГИ СЪБЛИЧАЛИ ЖЕНИТЕ. Гол парад! Но поради това, че се нарушават човешките им права са прекратили тази практика!

Общи условия

Активация на акаунт