Лале ли си, зюмбюл ли си? Или това ли е началото на новото “нормално” в спорта?

• 41 094
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 45
Аз също приемам всичко, докато то не е в ущърб на околните. В случая - е. Не може трансесексуалти да участват срещу жени.
Тя не е транссексуална, да уточним. Друг трябва да е механизма да не се допуска до състезания с жени. Нива на тестостерон? Заболявания/състояния не позволяващи участие и т.н.

На първата страница съм уточнила мнението си за китайката и алжирката, сега вече говоря по втората тема - трансексуалните в спорта.

Ами той механизма си съществува от самото откриване на олимпийските игри! Първо жени не са имали право да участват. Самият Де Кубертен е бил против. После им е било разрешено да участват в “женски” спортове, като тенис. Дори се е смятало, че жените ще се превърнат в мъже, ако, примерно, участват в “мъжки” спортове, като лека атлетика.
През 60-те са проверявали дали са жени чрез т нар “гол парад”. За щастие е продължил само около 2 години.
После в продължение на десетилетия, до 1999 са имали карта, с която удостоверяват, че са жени. Това се е доказвало с наличието на т нар Barr body, под микроскоп. Едната X хромозома се вижда като черна точка. Наличието и в клетките означава, че атлетът е жена. Това се премахва през 2000 година…

# 46
  • София
Ау, много... унизителни процедури.

# 47
Аз също приемам всичко, докато то не е в ущърб на околните. В случая - е. Не може трансесексуалти да участват срещу жени.
Тя не е транссексуална, да уточним. Друг трябва да е механизма да не се допуска до състезания с жени. Нива на тестостерон? Заболявания/състояния не позволяващи участие и т.н.

На първата страница съм уточнила мнението си за китайката и алжирката, сега вече говоря по втората тема - трансексуалните в спорта.

Ами той механизма си съществува от самото откриване на олимпийските игри! Първо жени не са имали право да участват. Самият Де Кубертен е бил против. После им е било разрешено да участват в “женски” спортове, като тенис. Дори се е смятало, че жените ще се превърнат в мъже, ако, примерно, участват в “мъжки” спортове, като лека атлетика.
През 60-те са проверявали дали са жени чрез т нар “гол парад”. За щастие е продължил само около 2 години.
После в продължение на десетилетия, до 1999 са имали карта, с която удостоверяват, че са жени. Това се е доказвало с наличието на т нар Barr body, под микроскоп. Едната X хромозома се вижда като черна точка. Наличието и в клетките означава, че атлетът е жена. Това се премахва през 2000 година…
Пък гледай какво стана. Не се сдържах. Grinning

Бел, напаво можем да махнем и категориите. Той, който си може, си може.

# 48
Ау, много... унизителни процедури.
Вчера слушах едно публистично предаване по нашето радио, подкаст в шест части. Журналистите са се ровили в архивите на олимпийския комитет. Подкастът е конкретно за леката атлетика и конкретно за бягане. На английски е и не зная дали може да се слуша извън Канада.

https://www.cbc.ca/listen/cbc-podcasts/1733-tested

# 49
Понеже в темата се споменаха ГДР и СССР, а аз съм от поколението, което помни преди 1990 година. Та втората половина на 80-те си имаше допинг скандали. ГДР и СССР си имаха лаборатории, които да разработват нови препарати, с които зобеха спортистите докато не бъде забранен препаратът. В ГДР жените в атлетиката и плуването не приличаха на жени изобщо. За доста неща се заговори след идването на демокрацията. Тогава родители и състезатели се кълняха, че не са знаели какви хапченца им дават треньорите. В България допингираха щангистите, но Канада и САЩ също използваха допинг лаборатории, които да създават нови препарати. Борбата беше жестока. През 1988 на игрите в Сеул беше уличен един канадски лекоатлет, феноменален, с купища награди. Той побесня и в яда си каза, че  това не е първото състезание, на което печели допингиран и не разбира защо сега го изгарят. В отговор МОК му отне всички спечелени титли и медали до момента. От цялата работа намазаха САЩ, защото той им беше основен конкурент. В един момент започнаха да дават на жените тестостерон, тъй като е естествен хормон и няма как да бъде забранен като допинг. През годините след 1990 е имало на няколко пъти скандали със смяна на пола или.високи нива на тестостерон при жена, буквално като на мъж. Няма значение кой какъв се възприема в личния си живот, нито каква му е сексуалната ориентация, ако го прави доброволно и с пълнолетни, които също не са принудени по някакъв начин. В света има общности, в които при необходимост представят момичето като мъж - най-близо до нас в Албания, иначе го има в мюсюлманските страни, в които жените са изцяло зависими от мъжете за оцеляването си и не могат да работят и излизат, ако не са придружени от мъж от семейството. При тях в случаите, когато в семейството не остават мъже, едно от момичетата бива облечено като момче, подстригано и поема отговорностите на мъж, заедно с правата на мъж, в това число и да ходи на училище. Има и общности, в които при необходимост някое от момчетата се облича като момиче и започват да го представят като такова. Из тихоокеанските острови е тази традиция, май на Самоа. Приемат ги нормално, но пък не се състезават в спорта в женските категории. Даже се омъжват и осиновяват деца.
Синдромът на Марфан, ако не греша е животозастрашаващ, защото засяга сърцето. Хиперкинетични стави се срещат често, синът ми също е с такива. Кардиоложката ми обърна внимание и го обясни със слаба съединителна тъкан. Не е изследван за синдром на Марфан, но не мисля, че ако беше щеше да е активен състезател. А хиперкинетични стави не знам какво предимство дават, особено като ти се огънат глезените докато вървиш или тичаш и се озовеш на земята.

Последна редакция: нд, 04 авг 2024, 17:32 от Mama Ru

# 50
А хиперкинетични стави не знам какво предимство дават, особено като ти се огънат глезените докато вървиш или тичаш и се озовеш на земята.

Еми добре че Фелпс в басейна не върви и не тича, че да пада и озовава на земята, а само плува като делфин Simple Smile

# 51
  • Пловдив
Фелпс е плувец. Нямам представа дали има синдром на Марфан и дали му дава предимство. Иначе и аз съм от тези, които на земята непрекъснато си огъват глезените и не плувам по-бързо заради това. Фелпс във всички случаи има някакви, идентифицирани или не, генетични предимства - не само при него, а при всички онова, на което викаме голям талант и което дава предимство, идва от гените. Не е съвсем сравнимо, даже бих казала изобщо - разделение по други характеристики освен пол не е предвидено и не се търси.

# 52
  • Пловдив
П*шка не знам, не мисля, че има как да видиш през тия широки гащи, ама освен по-грубоватото лице, айде, това варира и преценката също е субективна, аз специално гледам за цици и не виждам.
Има жени (почти) без цици, ама много неща накуп станаха.

Все пак по-скоро няма да има п*шка, иначе нямаше да го запишат като момиче навремето.

# 53
Някъде бяха пуснали снимка, може и да е фотошоп. Цици няма, общо взето много подозрително всичко.

# 54
  • Terra incognita
На мен тайванецът/ката по̀ ми прилича на мъж.
Имането пък има доста широка челюст.

# 55
Всичко, което се пише за Имане е ужасно грозно, наистина. Баща 'и предостави акт за раждане, снимки от детството, грамоти. Всеки осъзнат човек ще коментира по-скоро фактът, че има дадено заболяване и дали то върви против правилата, а не дали е жена. В Олимпиадата не е забранено да учстват трансесксуални, както е известно ВЕЧЕ СА УЧАСТВАЛИ, но да се твърди, че някой може да си смени пола в Алжир...нямам думи.

# 56
Всичко, което се пише за Имане е ужасно грозно, наистина. Баща 'и предостави акт за раждане, снимки от детството, грамоти. Всеки осъзнат човек ще коментира по-скоро фактът, че има дадено заболяване и дали то върви против правилата, а не дали е жена. В Олимпиадата не е забранено да учстват трансесксуални, както е известно ВЕЧЕ СА УЧАСТВАЛИ, но да се твърди, че някой може да си смени пола в Алжир...нямам думи.

Аз предоставих факти, обаче както обикновено, някои четат и разбират, докато други не желаят да вникнат в проблема, а искат да си прокарат аджендата, тоест, да плюем различните.
Имане е DSD, тоест, интерсекс, поради заболяване. Не и зная биографията, къде и как е раждана и дали после е проследявана от лекар, но не е нейна вината, че е това, което е.
Ако изобщо има виновни то е олимпийския комитет и федерацията по бокс, които не са си уточнили условията за участие, като примерно леката атлетика. Криви, прави, имат ясни критерии. Тук е мътни води.

# 57
  • Пловдив
В леката атлетика въведоха изискване за нива на хормони май заради Кастер Семеня, да. Само че там се възразява, че освен тях и самата структура, ръст и т.н. на тялото, добити при един вече минал пубертета човек, също оказват влияние, и не само при трансовете. Няма универсален критерий, както няма и универсален критерий кой е мъж или жена (хромозоми, п*шка или друго), а е съвкупност. Все нещо е по-добре от нищо, разбира се.

# 58
Да. Просто трябва да се добавят и други категории (освен жени и мъже), да могат да се разделят по-прецизно, защото в момента МОК са на принципа "такова животно па нема" и съответно се стигна до тази грозна ситуация.

Каква нова категория трябва да се добави за жена, която е родена жена, има си всичките нужни полови органи на една стандартна жена, ама е тренирала повечко и прилича в лицето повече на Сталоун, от колкото на Клаудия Шифър? Една категория за хубави жени и една за грозни? Или по размера на гърдите ще ги разпределяме по новите категории?

Нали в това е проблемът - май ги няма, а има мъжки, но това е тайно и не се позволява тест.

# 59
Има ли пишка? Ако има мъж е. Иначе актове за раждане може да се фалшифицират.

Общи условия

Активация на акаунт