Лале ли си, зюмбюл ли си? Или това ли е началото на новото “нормално” в спорта?

• 41 094
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Да направят сега един тест и да се сложи точка на спора.

Те са си го направили...
The IOC cleared Khelif to compete in Paris, confirming that she complied with all necessary eligibility and medical regulations for the event.

Значи край на темата.Grinning

# 31
  • София
При всички случаи италианката се изложи яко, но за това не се говори. Не е в тренда. Знаеше срещу кого излиза, използва да се разреве публично, после използва да прибере едни пари и накрая се извини за всеки случай. Смях.

Иначе проблемът е, че няма уеднаквени стандарти. Или са обявени реалнопнахкой форум какро е познолено, на ние не сре но ясно. И че реално ние не знаем какво точно е състоянието на въпросната Имане, но коментираме ли коментираме...

# 32
Възможно има, но отново - Майкъл Фелпс има подобно нечестно предимство, но никой не е гъкнал срещу него, въпреки, че неговият синдром си е известен и той не го крие. Серина Уилямс пие различни добавки, които и помагат за издръжливостта, но тъй-като са предписани от лекар за "психични проблеми" и са малко по-разредени от чистите препарати, които излизат на тестовете за наркотици - на нея са разрешени. Което пак не е честно...
А Имане е тествана не веднъж и досега не е имала проблеми, освен при отстранените за корупция руснаци. Ако трябва да се гледа и прецизира, това трябва да започне от другаде, а не от нея.

# 33
Със сигурност има голямо политизиране на случая и ми е доста кофти, че това е точно на гърба на Имане. В Токио, вече споменах, е имало легитимти трансесксуални, обаче тогава няма проблем, скандалът стана в Европа.

# 34
  • София
Мда, това го споменах още в началото. Раздухването на този проблем сега ми изглежда доста режисирано, защото наистина не е новост, колкото и да се опитват да ни го внушат.
Скрит текст:
За смисъл – не знам, но е абсолютно нечестно, неспортментско и недостойно. Вината за тази ситуация е на МОК и техните правила. Това го пиша с уточнението, че нямам нищо против и никакъв проблем с джендъри (въпреки че тук случаят не е такъв) и подобни.
Обаче:
Халиф е в женския бокс от години (идвала е и в България). От тази гл. т. не може да става въпрос за "ново" нормално. Предвид това ми е много любопитно защо чаааак сега Халиф става проблем.

Не отричам, че има проблем. Чудя се какво или кой се крие зад раздухването му. Точно сега.

# 35
От спорт не се интересувам, само от човешки права. По мое мнение всички заслужаваме равни права. Дали има 2 пола, или 22, и дали някой човек се определя като гризач например, все ми е едно. Все пак поне официално тук комунизмът не властва и не ни определя какви да бъдем и как да живеем.

# 36
Аз също приемам всичко, докато то не е в ущърб на околните. В случая - е. Не може трансесексуалти да участват срещу жени.

# 37
Всяка една житейска ситуация е в ущърб на някого. Недоволни винаги има.

# 38
Не отричам, че има проблем. Чудя се какво или кой се крие зад раздухването му. Точно сега.

Никой конкретно, просто се струпаха прекалено много мъже, превърнали се в жени, в спорта, защото е модерно и по-лесно да се печелят състезания така, и обикновените жени започнаха да протестират. Голямото раздухване почна не от Имане, а от Лия Томас, която като мъж беше на 200+ място в ранглистите, а като "жена" изведнъж стана на 1. От там започнаха различните организации да забраняват участието на транс-атлети в женските категории. Имане просто попадна в полезрението на хората заради популярността на олимпийските игри, досега никой не беше и чувал за нея. Ако си беше някой обикновен турнир в някоя малка държавичка, никой нямаше и да чуе и да забележи...

# 39
Всяка една житейска ситуация е в ущърб на някого. Недоволни винаги има.

Скандализирате ме, честно. Толкова борба жените да имат свои дисциплини, да са равноправни членове на обществото, за да дойдат мъже и отново да им отнемат правото да участват в олимпиади? Защото мъжете са по-добри във всеки спорт, факт, освен художествена гимнастика, примерно. Какво да направим? Да оттеглим жените, няма смисъл.

# 40
Разбирам, че темата е конкретно за спорт. И все пак, каквато и професия да упражняваш, винаги може да попаднеш в съревнование с опонент, когото не можеш да победиш. Можеш единствено да загубиш с достойнство.

# 41
  • София
Аз също приемам всичко, докато то не е в ущърб на околните. В случая - е. Не може трансесексуалти да участват срещу жени.
Тя не е транссексуална, да уточним. Друг трябва да е механизма да не се допуска до състезания с жени. Нива на тестостерон? Заболявания/състояния не позволяващи участие и т.н.

# 42
Да. Просто трябва да се добавят и други категории (освен жени и мъже), да могат да се разделят по-прецизно, защото в момента МОК са на принципа "такова животно па нема" и съответно се стигна до тази грозна ситуация.

Каква нова категория трябва да се добави за жена, която е родена жена, има си всичките нужни полови органи на една стандартна жена, ама е тренирала повечко и прилича в лицето повече на Сталоун, от колкото на Клаудия Шифър? Една категория за хубави жени и една за грозни? Или по размера на гърдите ще ги разпределяме по новите категории?

В случая не е точно така. Жена е по външни полови белези. Генетично е XY, но се води DSD athlete, защото има дефектен ензим, в резултат от което по време на вътреутробното развитие не се е развила половата система и има женски външни полови органи. Обикновено имат и тестиси, които не са слезли. В резултат от този ензимен дефект произвеждат повече тестостерон, отколкото ССФ, но далеч по-малко, отколкото мъжете.

В леката атлетика има строги правила, според които нивото на тестостерон трябва да е под 2.5 наномола/л в продължение на поне 6 месеца, за да могат да се състезават. За да га постигнат или премахват тестисите оперативно, или приемат орални контрацептиви.

Проблемът е много сложен, етичен, медицински, както и свързан със спорта, очевадно..

# 43
Тя не е транссексуална, да уточним. Друг трябва да е механизма да не се допуска до състезания с жени. Нива на тестостерон? Заболявания/състояния не позволяващи участие и т.н.

На първата страница съм уточнила мнението си за китайката и алжирката, сега вече говоря по втората тема - трансексуалните в спорта.

# 44
От спорт не се интересувам, само от човешки права. По мое мнение всички заслужаваме равни права. Дали има 2 пола, или 22, и дали някой човек се определя като гризач например, все ми е едно. Все пак поне официално тук комунизмът не властва и не ни определя какви да бъдем и как да живеем.
Какъв комунизъм? Thinking Всички имат равни човешки права; в спортовете има правила, а не права - спортистите се състезават по категории, както и по пол - състезават се отделно мъже и отделно жени. Няма за 22 пола.

Общи условия

Активация на акаунт