Лале ли си, зюмбюл ли си? Или това ли е началото на новото “нормално” в спорта?

• 41 104
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 15
Доколкото разбирам, проблемът е в неуточнените/различни регламенти.

Повечето регламенти мерят нивата на тестостерон при жените. Някои федерации правят и хромозомни изследвания. Световната боксова федерация е изключила Имане Халиф (без да казва на база на какво изследване) - но тъй като лицензът на федерацията е отнет по други причини, Олимпийският комитет е сформирал временна комисия за игрите.

Така или иначе, няма единно мнение какво да се прави с intersex спортистите.

Аз бях изненадана да прочета, че 1-2% се раждат така - с мъжки хромозомен профил, но женско физиологично развитие и без мъжки гениталии. Сред атлетките явно винаги е имало по-висока честота, отколкото сред общото население. (Доколкото са тествани де - защото извън топ нивата никой не прави хромозомни тестове.)

Предполагам, че в по-неразвитите страни някои такива хора изживяват целия си живот без да разберат, че са извън стандартите.

За транспортистите като цяло е ясно, че фактът, че са преминали през пубертета като момчета им дава предимства в костната структура, мускулната маса и рефлексите.

За intersex спортистите няма толкова ясни изводи и проблемът е във вариращите регламенти.

Имане Халиф явно има спортни успехи, но със сигурност не е мъж. Трениращ мъж-боксьор практически няма как да загуби срещу жена в същата категория.

# 16
  • София
Да. Просто трябва да се добавят и други категории (освен жени и мъже), да могат да се разделят по-прецизно, защото в момента МОК са на принципа "такова животно па нема" и съответно се стигна до тази грозна ситуация.

Каква нова категория трябва да се добави за жена, която е родена жена, има си всичките нужни полови органи на една стандартна жена, ама е тренирала повечко и прилича в лицето повече на Сталоун, от колкото на Клаудия Шифър? Една категория за хубави жени и една за грозни? Или по размера на гърдите ще ги разпределяме по новите категории?

За Халиф ли говориш? Защото не съм запозната с анатомията ѝ. Доколкото помня от училище при този тип аномалии има различни варианти при развитието.

Под нови категории имам предвид да се отчитат и други фактори (хромозоми, тестостерон), а не само пол по документи и килограми.

Скрит текст:

Повечето регламенти мерят нивата на тестостерон при жените. Някои федерации правят и хромозомни изследвания. Световната боксова федерация е изключила Имане Халиф (без да казва на база на какво изследване) - но тъй като лицензът на федерацията е отнет по други причини, Олимпийският комитет е сформирал временна комисия за игрите.

Така или иначе, няма единно мнение какво да се прави с intersex спортистите.

Аз бях изненадана да прочета, че 1-2% се раждат така - с мъжки хромозомен профил, но женско физиологично развитие и без мъжки гениталии. Сред атлетките явно винаги е имало по-висока честота, отколкото сред общото население.

Предполагам, че в по-неразвитите страни някои такива хора изживяват целия си живот без да разберат, че са извън стандартите.

За транспортистите като цяло е ясно, че фактът, че са преминали през пубертета като момчета им дава предимства в костната структура, мускулната маса и рефлексите.

За intersex спортистите няма толкова ясни изводи и проблемът е във вариращите регламенти.

Имане Халиф явно има спортни успехи, но със сигурност не е мъж. Трениращ мъж-боксьор практически няма как да загуби срещу жена в същата категория.

Това и аз си го мислех.

# 17
  • София
Какъв запад, pppqqq, след като спортистите са от Алжир и Тайван, а СССР от 50те години участват с такива...

# 18
Да. Просто трябва да се добавят и други категории (освен жени и мъже), да могат да се разделят по-прецизно, защото в момента МОК са на принципа "такова животно па нема" и съответно се стигна до тази грозна ситуация.

Каква нова категория трябва да се добави за жена, която е родена жена, има си всичките нужни полови органи на една стандартна жена, ама е тренирала повечко и прилича в лицето повече на Сталоун, от колкото на Клаудия Шифър? Една категория за хубави жени и една за грозни? Или по размера на гърдите ще ги разпределяме по новите категории?

За Халиф ли говориш? Защото не съм запозната с анатомията ѝ. Доколкото помня от училище при този тип аномалии има различни варианти при развитието.

Под нови категории имам предвид да се отчитат и други фактори (хромозоми, тестостерон), а не само пол по документи и килограми.

Е и аз това питам де, какво да отчитаме? Красота, размер на гърди на жената, да не е тренирала повече пъти от колкото опонента си? Хромозомите са и женски, тъй като е жена. Тестостерона и е измерван не веднъж, но проблема стана, когато тя би непобедена досега рускиня и руснаците казаха - опа, няма тъй да стане, изкарваме я мъж. Всички останали тестове не са доказали подобни отклонения при нея.

# 19
  • София
Не знам какво трябва да се измерва, не съм генетик. Даже не се знае руснаците какво точно са мерили.

# 20
Не ги гледам тия игри.
Ама това е някакво извращение. Много ниско ниво, долнопробно.
Трансексуалните да си направят категория.

# 21
Не знам какво трябва да се измерва, не съм генетик. Даже не се знае руснаците какво точно са мерили.
Точно де, никой не знае какво са мерили руснаците, защото не са разкрили никакви данни от изследването, а са казали - мерихме нещо там, дисквалифицираме я, ама няма да ви кажем какво и защо.

# 22
  • София
Да направят сега един тест и да се сложи точка на спора.

# 23
Да направят сега един тест и да се сложи точка на спора.

Те са си го направили...
The IOC cleared Khelif to compete in Paris, confirming that she complied with all necessary eligibility and medical regulations for the event.

# 24
  • София
Точно де, никой не знае какво са мерили руснаците, защото не са разкрили никакви данни от изследването, а са казали - мерихме нещо там, дисквалифицираме я, ама няма да ви кажем какво и защо.
Така е. Руснаците може да лъжат, че има проблем (няма да им е за пръв път), но може и да не лъжат. Не се знае.
Но е факт, че такива заболявания има и ако има спортисти с такова заболяване, те трябва да бъдат определени по-точно според съответните научни критерии (с които не съм запозната).

# 25
Какъв запад, pppqqq, след като спортистите са от Алжир и Тайван, а СССР от 50те години участват с такива...
Ако прочетеш отново коментара ми до края, ще видиш, че съм написала, че няма значение от коя държава са спортистите - те се възползват, защото могат. Дават им медали, пари - искат ги и могат да ги вземат.
И аз видях статията за трансджендъри от СССР и Германия - разликата е, че тогава са лъгали и са се измъкнали заради лош контрол, а сега това е официална политика.

Не търпя някой да се опитва да изопачава думите ми, при положение, че мнението ми е написано ясно и разбираемо. Ако си позволиш да ми отговориш каквото и да е, нямам намерение да водя спор - направо докладвам коментара за триене.

# 26
Така е. Руснаците може да лъжат, че има проблем (няма да им е за пръв път), но може и да не лъжат. Не се знае.

Олимпийският статут на IBA (руснаците) беше отнет през юни 2023 г. [43] поради проблеми с управлението и корупция при съдийството и реферирането.

В случая няма даже какво да мисля, кой лъже и кой не лъже...

# 27
  • София
Да, разбрах.
Това не променя факта, че има спортисти със съответните хромозомни проблеми и това трябва да се прецизира, защото според лаишкото ми мнение това може да даде известно нечестно предимство.

Отделно са и тези, които са си променили пола. Както казах нямам никакъв проблем с тях, но според мен те също могат да имат нечестно предимство заради тази промяна.

Така че вместо МОК да са в позата "такова животно па нема", да си отворят очите и да си оправят правилата.

# 28
  • Пловдив
Нещо такова и според мен.
Не са 1-2%, много по-малко са. Към 1 на 1000 ги дават различните аномалии, засягащи половите хромозоми, но основната част от тях са такива като Х0 жени, ХХХ жени, ХХУ мъже, ХУУ мъже, тоест няма съмнение в пола, така да се каже. ХХ мъже и ХУ жени са малко и някои от вторите имат биологично предимство пред останалите жени. Само че, нали, няма как да се направят състезания само за тях - едно, че са твърде малко, второ, че и между тях има различни синдроми.

Конкретно Имането може да е и по-скоро мъж с погрешно определен при раждането пол заради аномалия на половите органи. Твърде мъжествен(а) ми изглежда на вид. Иначе явно не е транс, така си е роден(а).

Нямам решение. Вероятно то е в изчистване на критериите и индивидуално, мотивирано разглеждане на всеки отделен случай с обявяване на мотиви, диагноза включително. Прайваси-мрайваси който иска, да си стои вкъщи, къде е тръгнал да става олимпийски шампион. Flushed

Вярно е и това, че много спортисти имат ясно изразени предимства поради пак генетични редки свои собствени особености. Но все пак имаме рязко разделение мъже/жени, докато нямаме разделение със и без синдром на Марфан, кенийци/други и така нататък.

Аз не знам и на параолимпийските игри как успяват да постигнат що-годе справедливо разделяне при някои увреждания, но не е предмет на темата.

# 29
А някой по-вещ може ли да изясни как седят нещата с тестостеронните буустери, стероиди и етц.? Тоест, има ли вариант такива да не се засекат от тестовете? Защото, каквото и да си говорим, повечето боксьорки имат много мъжествени черти, не смятам, че това е само генетика. Но пък и аз не разбирам.

Магдена казва нещо доста интересно, наистина е възможно объркване на пола, особено в един консервативен Алжир.

Общи условия

Активация на акаунт