Лале ли си, зюмбюл ли си? Или това ли е началото на новото “нормално” в спорта?

• 41 499
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 675

И н-пъти обсъдихме, че критериите на ИБА са непълни, защото има и жени с XY.

Какъв е смисълът да се въртим в кръг?
Аз в момента обсъждам защо Българската федерация по бокс не реагира, когато Имане Калиф участва в купа Странджа. Какво обсъждат други съфорумки си е тяхна работа.

Крайно скепчитна съм поради ред причини. Надявам се вие да сте прави, не аз. Иначе нещата са много зле.
Аз се надявам на обратното. Че наистина Имане Калиф е от женски пол и че има пълното право да се състезава в женската категория на бокса. Защото в противен случай излиза, че цял свят е наблюдавал как един мъж е упражнявал физическа агресия не върху една, не върху две, а върху три жени досега и четвърта чака на финала. И не само го е наблюдавал, ами и някъде половината от този свят го е подкрепял и искал той да бие тези жени. Което, нека съгласим, е недопустимо. Така че аз силно се надявам Имане наистина да е жена и да сме жертва на някаква дезинформираща кампания.

# 676
  • София
А аз обсъждам, че сегашната им реакция е много непрофесионална, ако се основава на непълни тестове, които не са виждали и "един човек каза".

# 677
Случаят с двете боксьорки, които са жени в спорта и мъже в личния живот може да бъде решен и така:
"Чудесен коментар на спортния журналист от БНТ Георги Петков, който даде великолепната идея нашият боксьор Хавиер Ибанес от мъжкия бокс да излезе и в женския финал на категория до 57 килограма, където да се бие с друг мъж – тайванеца Тин Ю Лин. Азиатецът със съдийска помощ ограби труда на българското момиче Светлана Каменова и опропасти нейните олимпийски мечти.
Не е ли редно за титлата в женския бокс да се бият двама мъже, защото е по-справедливо, отколкото мъж да бие жена."

# 678
Крайно скепчитна съм поради ред причини. Надявам се вие да сте прави, не аз. Иначе нещата са много зле.
Аз се надявам на обратното. Че наистина Имане Калиф е от женски пол и че има пълното право да се състезава в женската категория на бокса. Защото в противен случай излиза, че цял свят е наблюдавал как един мъж е упражнявал физическа агресия не върху една, не върху две, а върху три жени досега и четвърта чака на финала. И не само го е наблюдавал, ами и някъде половината от този свят го е подкрепял и искал той да бие тези жени. Което, нека съгласим, е недопустимо. Така че аз силно се надявам Имане наистина да е жена и да сме жертва на някаква дезинформираща кампания.

Вадиш цитата ми от контекст. Надеждите ми да не съм права аз, а другите потребителки преди мен, бяха по повод коментираните причини въпросът да се повдигне точно сега и причините всички да мълчат досега.

Съгласна съм, че е недопустимо. Състезателките са били доста повече от четири, все пак немалко години са се състезавали и двете, включително и под шапката на ИБА. И докато цял свят гледа сега и част от този свят е гледал и преди 2-3-4-5 години същите тези състезателки в други турнири, ИБА и МОК са ги допуснали до участие в състезания, без да виждат проблем в това. Съответно ИБА и МОК явно са подкрепяли мъже да бият жени и са го искали. А сега ние безусловно трябва вярваме на твърденията им, без да сме видели доказателства за тях. Това според теб допустимо ли е? И нормално ли да го приемаме без никакви съмнения?

# 679

Вадиш цитата ми от контекст. Надеждите ми да не съм права аз, а другите потребителки преди мен, бяха по повод коментираните причини въпросът да се повдигне точно сега и причините всички да мълчат досега.

Съгласна съм, че е недопустимо. Състезателките са били доста повече от четири, все пак немалко години са се състезавали и двете, включително и под шапката на ИБА. И докато цял свят гледа сега и част от този свят е гледал и преди 2-3-4-5 години същите тези състезателки в други турнири, ИБА и МОК са ги допуснали до участие в състезания, без да виждат проблем в това. Съответно ИБА и МОК явно са подкрепяли мъже да бият жени и са го искали. А сега ние безусловно трябва вярваме на твърденията им, без да сме видели доказателства за тях. Това според теб допустимо ли е? И нормално ли да го приемаме без никакви съмнения?

Извинявай, че съм извадила цитата ти от контекст. Не ми е било цел, станах разногледа с всичките коментари, пропуснала съм точно в какъв смисъл е бил казан.

Не съм съгласна съвсем с твърдението ти във втория абзац. Пак ще прибегна до примера с допинга. Допингиран спортист може да участва в множество състезания и да не бъде хванат. Но го хващат в даден етап и бива наказан. Това не означава, че организацията, стояща зад организирането на състезанията, подкрепя участието на допингирани спортисти, защото той е участвал допингиран в техни състезания.
А МОК организира само Олимпийските игри. МОК си казаха, че за тях е достатъчно в паспорта да пише жена. Ако се докаже, че Имане наистина е мъж, то те са тези, на които ще се наложи да дават официални изявления по въпроса.

# 680
  • София
Сравнението не е удачно. Допингът не се вижда, докато при Халиф съмненията са очевидни. При нея няма как да участва в множество състезания и да не се види, че нещо не е както трябва. Това се е видяло още на първото състезание.

# 681
Сравнението с допинг не е релевантно.
И по-рано писах, тук говорим за неща, които се виждат и усещат - външен вид, сила, мускулатура и т.н. Сега цял свят гледа и коментира вижда ли гърди, вижда ли нещо друго, какво мускули има, прилича ли на мъж. Същите тези външни белези, ако не друго, би трябвало да провокират съмнения и преди, не чак сега или миналата година.

Не одобрявам реакцията на МОК. Да, ще дължат обяснения. Дължат и сега, защото е абсурдно да взимат предвид само вписания в личните документи пол. Но и ИБА дължат обяснения защо досега са допускали двете състезателки или най-малкото защо не са ги тествали и преди 2022 г.

# 682
Сравнението не е удачно. Допингът не се вижда, докато при Халиф съмненията са очевидни. При нея няма как да участва в множество състезания и да не се види, че нещо не е както трябва. Това се е видяло още на първото състезание.
Защо да не е удачно? Нали тук мнозина съфорумки вече коментираха, че в женския бокс много жени имат по-мъжествен вид. Показаха се и снимки на българска боксьорка. Въобще не е ли точно това един от аргументите на защитниците на Имане? Че в женския бокс много боксьорки "приличат" на мъже. Защо Имане, ако наистина е от мъжки пол, да не мине между капките точно по тази причина? Пак казвам, не твърдя, че е мъж. Но не разбирам въпроса "Защо сега?"

# 683
  • София
Birdflower е обяснила по-подробно от мен защо сравнението не е удачно.

Отн. въпроса "защо сега" също писах няколко пъти. Накратко:

Хора, които преди са се били с нея, не са казали нищо досега.
Спортни организации, които преди по един или друг начи са се занимавали с Халифе, досега не са казали нищо.
В спорта има много политика, освен всичко останало.
Още от откриването виждам с какви измислени поводи и глупоси се опитват да го оплюват.

Не вярвам в чак толкова случайности по едно и също време.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 20:08 от milenaka

# 684
Излязоха няколко статии, че човекът Иман Хелифе сам се е определил като мъж в различни ситуации, но въпреки това явно няма проблем заради парите, които ще получи за златния медал като спортист да се състезава при жените като за тази цел се обявява за жена. Освен, че застрашава съперничките си с тежки контузии това е подигравка с труда им, а и с тази част от света, която се вълнува от спорт. Обаче масово хората пренебрегват казаното лично от Хелифе, че е мъж и отново и отново коментират, че е жена с генетична аномалия. Ето това е много по-странно за мен отколкото, че чак когато излиза на световната боксова сцена този човек е подложен на тест за полова идентичност.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 20:37 от Рори72

# 685
Много странно, сам да твърди, че в мъж, а да се бие при жените. Да не е фейк?

Ако има грам мозък, навсякъде ще твърди, че е жена.

# 686
Естествено, че всичко е заради парите. Това е разковничето.

Възможно е да няма чак толкова ум - например украинката, която спечели мис Япония и после върна короната, в първоначалните си интервюта твърдеше, че знае само японски език, защото от много малка е в Япония и е отглеждана като японско дете. В същото време е давала интервюта на украински език за украински медии (има видеа). Явно си е мислела, че японците са глупави и не могат да използват търсачки.

# 687
Преди няколко века една жена се представя за мъж и става папа, макар и за кратко - папеса Йоана. След нея се прави тест на кандидатите за доказване на мъжки пол - проверяват ги имат ли пенис. След скандала с тези две боксьорки/ боксьори май и жените ще доказват, че са 100% жени, поне в подобен род спортове.
По въпроса защо ИБА е обърнала внимание чак 2022 година, в изявлението се споменава, че преди това ръководителят е бил друг, т.е не може на сегашния да се търси отговорност за действията или бездействието на друг. А и ковид вълната, която мина също беше прекратила състезанията, доколкото помня.

# 688
А каква е идеята на това, че умишлено с тези скандали се вреди на Франция като домакин? Защо? Кой и защо иска да навреди на Франция и на Олимпийските игри? Сериозно питам.

Много от жените в бокса приличат на мъже, не случайно и тука се постнаха и наши, и чужди. Обаче явно е дошъл момент, в който тези състезателки почват да будят съмнение. Отделно, ако наистина Имане сама си е казвала, че е мъж.. еми нормално да има простестни писма и оплаквания.

П.с. моля ви спрете да се цитирате, че стават едни чаршафи на телефоните, не се чете...

# 689
То че е странно че чак сега се повдига въпросът, странно е. По-странно ми е на МОК позицията че няма какво да ги проверяват защото то си им пише на паспорта какви са.
Отново - вписването да се състезаваш при жени по дефиниция е ексклузивно само за такива, трудно ми е да повярвам че до скоро едва ли не никой никого не е проверявал и заради това няма поставени ясни критерии. Вярно че мен много ме няма по отношение на спортовете, но не съм предполагала че е толкова зле работата.

Общи условия

Активация на акаунт