Лале ли си, зюмбюл ли си? Или това ли е началото на новото “нормално” в спорта?

• 41 243
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 1 290
Mama Ru, +1

Не всичко в живота трябва да е "Ами тя като има недоуредени процедури и недоуточнени изследвания, защо да не се възползва? Какво лошо има, нека си участва?" Извинявайте, но има лошо. Преди всичко сме хора, а не същества, търсещи заобиколни начини за успех. Само тя си знае дали например пред нашата бокьорка Джоана Нуамеруее е казала съвсем сериозно, че е мъж или е било психическа атака, както тук предположиха (наваксах с темата, знам, че сте го коментирали вече). Ако оттук нататък не се проведат повече изследвания, всичко си е на нейната съвест и на съвестта на МОК, за нас си остава чесането на езики и упражняване на красноречие, няма как да се каже със сигурност кой крив, кой - прав.

От маркетингова гледна точка такива случаи не са в полза на спорта като цяло. Хората искат да виждат в спорта как някой се е трудил и тренирал, преодолял е нещо, а не как цял живот се е разкарвал с някакъв талант/аномалия и е решил да се яви и на Световно/Олимпиада и да опука всички, защото - защо не? Да, да, знам, Майкъл Фелпс и високите баскетболисти също имали нечестно предимство, и на тях ли да забранят. Ами не че могат да им забранят, ама периодично се говори за този проблем. Има клипчета в соц. мрежи на една баскетболистка, висока 2,20 м, играе в китайското първенство. Никой не я мрази, но и на никого не му харесва такава игра - тя само се протяга към коша и вкарва, атрактивност и зрелищност - нула. Отдолу има много коментари как трябва да се помисли това да не се случва, да има ръстови категории и т.н. Съжалявам за лирическото отклонение, но на някого може да му е интересно:

https://novini.bg/razvlecheniq/igri/852544

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 15:32 от Delta_12

# 1 291
Никой не е казал да не се правят изследвания. Напротив, точно обратното.
Нека се правят нужните тестове - не един, колкото се налага, различни по вид, ако казусът го изисква.
Но нито ИБА, нито МОК го правят.
И в същото време да се начертаят критерии и да се спазват.

За състезателките няма как да знам кога и какво са научили, какви тестове са си правили самите те за своя яснота - ако приемем, че говорим за генетична аномалия, нали. Защото - за н-ти път - и това не знаем със сигурност.

# 1 292
Никой не е казал да не се правят изследвания. Напротив, точно обратното.

Никой не е казал, но и нещо МОК не бързат да ги въвеждат, а и обществото не ги и притиска особено. Победителката си прави фотосесии, стана си герой, хвали се, че Мбапе й пише и я кани на срещи...Никой не смее дори да разсъждава по темата публично, за да не вземе да изпусне някоя излишна дума и после да бъде съден. А за въвеждане на тестове ни дума, ни ослушание. Чу се само, че боксът може би ще отпадне от ОИ.

# 1 293
Коментарите за отпадането на бокса от ОИ не са от сега. Аз, като човек, който изобщо не следи бокса, бях чувала доста преди тазгодишната Олимпиада.

Как никой не смее да разсъждава публично по темата? Кой никой? Ако имаш предвид федерации, отговорни органи и институции, да - имаш право. Интересно е защо международните федерации, включително и италианската, пак замлъкнаха и нито дума повече. Което отново буди много силни съмнения за причините за скандала точно сега. ИБА също мълчат, заедно с МОК. Но обществото се тресеше от скандала, социалните мрежи вряха и кипяха, изобилстваха обиди, квалификации и какво ли не - доста далеч от "никой не смее да разсъждава публично". И нямам предвид само български канали, а по цял свят.

# 1 294
Може да готвят правила и да ги огласят като му дойде времето.

Колкото до Иман, след като цял живот е живяла като жена, майка и я отглежда като жена (имаше интервю), за баща си, съотборничките, треньора и цял Алжир си е същата жена, която е била, преди да и открият хромозомна аномалия (ако са), аз не бих очаквала да си посипе главата с пепел и да се покае, че не е "истинска" жена с перфектни гени.  Хората не правят така, и аз не бих, и вие не бихте.

Ако и забранят да се състезава - няма да може да се състезава, повече какво има да я заливат с присмехи разни и хейт.

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 16:03 от Iris04

# 1 295
Днес попаднах на статия/ новина, че някаква нова боксова организация ще наследи ИБА и тя ще разрешава на различните от ХХ женски тип да се състезават при жените. Ако е вярно, че май беше в жълтини, това ще е краят на женския бокс и на женския спорт.

# 1 296
  • София
Не мисля. Просто ще се обособят две федерации. Интересно е коя ще стане по престижна и къде ще са парите, обаче.

Това за много високите спортисти е много интересно също. Докъде ще се развие обсесията за "справедливост"? Всеки, който скача по-високо, ще е също в друга категория ли? Например при волейбола? При киксбоксьорите  тези с по-дълги крайници също ли ще бъдат обявени за нечестни? Високи, сковани и едри хора просто не стават за художествена гимнастика примерно, мисля, че и обратното не е драма.
Всички сме съгласни, че мъже не бива да се състезават с жени, но гледам и други идеи се прокарват...

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 16:12 от бъръльо-бъръльо

# 1 297
Коментарите за отпадането на бокса от ОИ не са от сега. Аз, като човек, който изобщо не следи бокса, бях чувала доста преди тазгодишната Олимпиада.

Не е отсега, но доколкото разбирам, след поредния скандал между МОК и IBA във връзка с тестовете, съвсем не се намират аргументи в полза на запазването му в програмата. Тоест, малко излиза "като не можем да се разберем, няма да бъдете на ОИ и толкова".

Но обществото се тресеше от скандала, социалните мрежи вряха и кипяха, изобилстваха обиди, квалификации и какво ли не - доста далеч от "никой не смее да разсъждава публично". И нямам предвид само български канали, а по цял свят.

Впечатленията ми се, че обществото се тресеше основно около мача с италианката Карини. След това голяма част от изказалите се извиниха (сещам се за Андрей Рубльов, който си посипа главата с пепел, че не бил изучил всички факти). Които не се извиниха пък, ще бъдат съдени - https://sportal.bg/news-2024081412382488320. За мен след това никой спортист или известен журналист не си е позволил някакъв по-смел коментар или да призове МОК за повече тестове или пък да призове за разделяне на категории. Не се коментира и колко е нелепо това, че МОК гледал пола в паспорта, при положение, че не е нечувано да стават грешки там. Затихнаха нещата и това е.

# 1 298
Затихнаха, чащото компютрите се оказаха компоти.

При първоначалния порив и изпълнението на Карини повечето хора, включително и аз, признавам си, останах с впечатлението, че става въпрос за транс жена. Мъж проснал на ринга момиче и му счупил носа, как може. Подгряти от споровете около откриването на олимпиадата  и търсенето на пишка в шортите на Магучих всички  се нахвърлиха върху джендърите и джендърската им олимпиада.

След като се оказа, че няма джендъри, а в най-добрия случай става въпрос за генетична аномалия, присъща на много спортистки в миналото, а най-вероятно и днес,  някои свиха платната, а други - на които този факт е бил известен и преди да реват - се извиниха.

# 1 299
То затова в някои спортове има обособени категории за кг - бокс, щанги, борба, карате, джудо и т.н., където се приема, че кг дават някакво предимство и не е редно да се състезава помежду си двама души с видимо различна физика и предимство за единия. Волейболисти и баскетболисти не са ли принципно с ръст над средния? Във футбола по-висок ръст и отскок са предимство за централен нападател при играта с глава, което е зрелищно, красиво и да, предимство е. Както и тези, които играят с ляв крак. Но пък, ако не разполагаш с централен нападател, си правиш схема спрямо качествата на футболистите, които са в отбора.
На времето в спортните двойки на фигурното пързаляне в СССР/ Русия правеше впечатление, че мъжът е доста по-висок от жената, двойките не изглеждаха хармонично, но пък за мъжа беше по-лесно да вдига партньорката си и да я върти. ...

# 1 300
Има ли такива, които се състезават в горна категория?

Има. Моментният шампион при свръхтежките професионалисти Олександр Усик е шампион и в долната категория, но реши да предизвика шампионите в горната и успя. В историята има още няколко прецедента. В джудото също се среща по-лек да играе при най-тежките. В монголските народни борби май изобщо няма категории. В Киокушин карате имат само три категории, тежката е над 80 кг, което значи, че може да се срещнат 120 килограмов и 90 килограмов боец.

# 1 301
Ама то и в момента има две асоциации - едната е въпросна ИБА, другата е World Boxing, ръководена от Борис ван дер Ворст, който е единствен конкурент на Кремльов на изборите за президент през 2022 (по спомен). В нея вече членуват 37 федерации. Проблемите в бокса и във федерацията са много дълбоки и сериозни, случващото се в момента е само поредния скандал. И да, сигурно и той ще наклони везната в полза на премахването на бокса от ОИ, но определено дискусията за това не е от днес.

Вината на МОК и нелепото им поводение никой не ги отрича. Виждаме го, коментирали сме го неведнъж. Но е крайно необективно да се сочи само МОК като страна и виновник за случващото се, а в същото време да се вярва безпрекословно на ИБА и техните твърдения да се приемат без капка съмнения и без никакви въпроси. В ИБА също затихната нещата - ни вопъл, ни стон повече. Битите състезателки и те затихнаха.

# 1 302
  • София
За състезателките няма как да знам кога и какво са научили, какви тестове са си правили самите те за своя яснота - ако приемем, че говорим за генетична аномалия, нали. Защото - за н-ти път - и това не знаем със сигурност.

За другите не знам, но ако мен ме дисквалифицират от даден турнир, защото са ми правили тестове и са установили, че генетично съм жена, ще броя това за момента на научаване. Ама имали съмнения, ама това, ама онова... Съмненията са и в двете посоки - ако те интересува истината, ровиш и проверяваш. Ако не, просто повтаряш като зомби "аз съм жена /поне в този случай/" и си продължаваш да нижеш успехи на гърба на биологичните жени без да ти пука.

За правените тестове от тях самите можем да не знаем, но се забелязва нещо: ако въобще тръгнат да обжалват или да съдят заради частта с пола им, нещата приключват бързо и по тяхна инициатива. Ти, Бърдфлауър, ако си живяла цял живот като жена и си убедена, че си жена, ама някакви ти разправят, че не си жена /с или без резултати от тест/ и даже те дисквалифицират или гонят отнякъде, ще си траеш ли или ще се защитиш качествено? Ще се оставиш ли да те тъпчат някакви си заради личния им кеф и обсесиите им?

# 1 303
  • При семейството си
“На 14 април 2023 г. Imane Khelif обжалва пред CAS срещу IBA, оспорвайки решението да я дисквалифицира от състезанията. IBA плати своя дял от процесуалните разходи, което демонстрира добросъвестността на IBA. Не са много международните федерации, които се съгласяват да платят своя дял от разходите в процедурите на CAS.
На 27 юли 2023 г. CAS издава заповед за прекратяване и прекратява производството, тъй като жалбоподателят не е платил разноските по производството.
След прекратяване на производството пред CAS, IBA и Imane Khelif бяха в контакт за разрешаване на ситуацията. По-специално, спортистът предостави на IBA редица медицински документи, които бяха прегледани от Медицинския комитет на IBA.
На 23 март 2023 г. Медицинският комитет на IBA издаде своя доклад относно допустимостта на Khelif.
На 12 април 2023 г. IBA информира Imane Khelif за заключенията, направени от Медицинския комитет на IBA, и отново потвърди, че тя няма право да участва в състезанието за жени на IBA. Поради това нейният профил в Elite Women Light Welter беше премахнат от базата данни на IBA. Тя не обжалва това решение на IBA.”
https://www.iba.sport/news/iba-clarifies-the-facts-the-letter-to … and-acknowledged/

# 1 304
  • София
И какво се вижда, освен че тя не е платила своята част?
Че МОК са лъ....изкривили истината (по-меко за защитниците им), че не са информирани за случая.

Elpis, смешно е да скачаш/те като ощипани - нали била жена, нали е алжирка. Да следва съдбата на милионите си посестрими и никой няма да се интересува от хромозомите й и какво точно цвете е.
Или правата на нарушителя са по-важни?

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 18:50 от Cuckoo

Общи условия

Активация на акаунт