Фраксипарин, клексан, аспирин - Тема #21

• 25 213
  • 751
  •   1
Отговори
# 540
  • Замък сред облаците
Не се спира, освен ако изследванията не го налагат. Ако АГ иска да го спира преди раждане просто така, значи не е достатъчно адекватен и предпочита да ви постави в риск.
Кръвозагубата при инжекциите може да е леко увеличена, има си и противодействащи лекарства в случай на нужда и адекватните лекари знаят как да ги ползват. Ако докторът предпочита да ви постави в риск няколко седмици преди термин (когато кръвта се сгъстява най-много), за да си кара раждането като при жени без тромбофилия, аз бих преосмислила дали той е адекватният избор за раждане.

# 541
Подкрепям изцяло горното мнение. Като в допълнение на мен доктори (АГ и Хематолог) ми споделиха, че зависи от мутациите също, но не говорим за спиране седмици по - рано. А примерно до последно си се продължава както обикновено и се следят кръвни изследвания, Анти 10 и т.н. и при естествено и при планово раждане.

# 542
Подкрепям изцяло горното мнение. Като в допълнение на мен доктори (АГ и Хематолог) ми споделиха, че зависи от мутациите също, но не говорим за спиране седмици по - рано. А примерно до последно си се продължава както обикновено и се следят кръвни изследвания, Анти 10 и т.н. и при естествено и при планово раждане.
Аз не посещавам хематолога от миналия месец, просто тя прецени, че към края вече няма смисъл, както и изследвания не правим, просто каза да си продължа същата доза 0,6 , да следим с Аг кръвоток, и ако има някакъв проблем да се свържа с нея. Та се чудя дали сега да не я попитам и нея как да процедирам, тъй като ми се вижда още твърде рано за спиране, а според Аг се спира още в началото на 36 г.с. Самата хематоложка само ми бе споменала след раждането да продължа да слагам още около 20 дни, но не и кога да го спра преди раждането.

# 543
Само да спомена, че при мен се пускат пълни изследвания на три седмици и всичко е според резултатите. Много е индивидуално. Мен все пак ме е страх да ги спра и реално ги слагам за всеки случай, но при мен дозата е профилактична. При предпоследните изследвания дори АГ искаше да ми вдигне дозата, но преди това да повторя изследванията, защото бях тежко болна. Хематологът каза да си остана на същата доза и да не се притеснявам, въпреки влошените преди това резултати. Оказа се прав, защото следващите бяха наред. 🤗 Все пак, слушайте хематолога, а не АГ, въпреки, че моят има диплома със специалност за следене на бременност при тромбофилия и лично той ме караше всеки път да говоря и с хематолога. По този начин двамата лекари работеха в екип 😊

# 544
  • Замък сред облаците
Каква е тази специалност на АГ?

# 545
Аз не посещавам хематолога от миналия месец, просто тя прецени, че към края вече няма смисъл, както и изследвания не правим, просто каза да си продължа същата доза 0,6 , да следим с Аг кръвоток, и ако има някакъв проблем да се свържа с нея. Та се чудя дали сега да не я попитам и нея как да процедирам, тъй като ми се вижда още твърде рано за спиране, а според Аг се спира още в началото на 36 г.с. Самата хематоложка само ми бе споменала след раждането да продължа да слагам още около 20 дни, но не и кога да го спра преди раждането.

Може би е добра идея сега преди раждането да посетите Хематолог отново, за да изговорите какво ще се случва преди и след раждането. Както и ако се налага да ви пусне някакви изследвания.
За след раждане отново всичко е строго индивидуално, но със сигурност се продължава терапията по преценка на специалистите най - малко 14 дни, на мен в някакъв минал момент ми бяха казали 30 дни, така че когато наближи раждане ще направя консултация.

Моят съвет е за Тромбофилиите да се консултира и следи всичко по терапия и изследвания с Хематолог. АГ, разбира се, информирайте за всичко случващо се, но неговата задача е да следи доста други неща по време на бременност.

# 546
АА, вече има допълнителна титла "доктор" в областта, той не спира да се развива, което е чудесно и придобива допълнителни квалификации, например доплеровото следне в третия триместър. Често ходи на семинари в България и в чужбина.
Харесва ми, че говори по темата и за виртуалния аутизъм.
Скрит текст:
Има доста сертификати от медицинските университети в България.
Лекарите и фармацевтите имат голям избор за допълнителна квалификация, като могат да са само със сертификат/от семинари и представяне на презентация/ или да получат официално степен доктор или професор, за което вече се кандидатства и се учи. В случая е допълнителна квалификация "доктор", а за това се учи много. Няма значение дали е АГ или друга специалност.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 11:51 от Kactus

# 547
  • Замък сред облаците
Да, просто няма специалност за бременни с тромбофилия, виждам че е защирил дисертация на тази тема за обикновена АГ специалност. В смисъл, няма друга АГ специалност у нас или по света занимаваща се конкретно с тромбофилии. Това попада в категория на “има интерес в сферата на”, което означава че работи предимно с такива случаи, което е страхотно. Дано има повече такива специалисти в бъдеще!

# 548
АА, така е, дано 🤗🍀 Аз малко може да не съм се изразила правилно, извинявам се 😊 Да, защитил е дисертация, а не е нова медицинска специалност, за които вече се учи допълнително поне 4-ри години.

# 549
Благодаря, момичета, свързах се с хематоложката и ще направим консултация.

# 550
Здравейте, имам нужда от помощта ви Sad
Бременна съм в 15-та седмица. На първата фетална ми излезе налягане в маточните артерии, което усъмни докторката, пуснахме БХС и изчислиха риска от прееклампсия като по-висок (преди 34 г.с 1 към 67, преди 37ма - 1:22 и риск за фетална растежна ретардация 1:27). АГ от феталната ми препоръча да започна преди 16та седмица аспирин 150 мг, но съм алергична към него.
Направих си генетични излседвания за риск от прееклампсия:

След тях АГ-то, което ме следи, ми изписа Магнерот 2х 500 и Натаспин 1бр на ден.
Бях и на кардиолог в Надежда - там ми казаха, че няма смисъл сега да започвам Натаспин и да пия просто по 3 Магнерота на ден и така до следващия кардиологичен преглед в 20-21 седмица.
Това с тромбофилията и генетичната предразположеност е абсолютно ново за мен и ще бъда благодарна ако някой може да ме посъветва какво да правя?
Мисля си да се придържам по-скоро към съвета на АГ-то и да пия Натаспин и 2х Магнерот.

# 551
Здравейте, моля за вашето мнение.
9 ден след ЗЕТ съм с + резултат
Според хематолога от изследването в Геника трябваше да започна Кленсан след + тест

Днес ми искаха коагулация, която била добре, но хематолога не препоръчва започване на терапия сега / заради горнограничен АРТТ/ а да изчакам две седмици и да обсъдя с АГ- то терапията- защото ме бил познавал по- добре🙄🤔???
Това са резултатите от коагулацията днес

С АГ ще се видя сигурно след 10на дни
Моля, кажете има ли нещо спешно относно терапията

# 552
  • Замък сред облаците
JS, съжалявам но не знам каква е алтернативата при алергия към аспирин в случая. Мнение от втори кардиолог или хематолог би било по-релевантно.

Карамелка, може да изчакаш 3-4-5 дни до започване на терапията. Не е баш гранично аптт (не е 32 примерно), а при ЗЕТ приемаш със сигурност и прогестеронови препарати, които сега ще започнат рязко да сгъстяват кръвта. Можеш да изследваш след 5 дни примерно пак аптт (ако ще пускаш и чхг на едно).

# 553
  • Варна
Привет,  момичета. Моля за мнение относно резултатите ми. Бременност в 33 г. с. на Фраксипарин 0.4 и натаспин съм.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 554
  • Замък сред облаците
Добри са, даже излиза удължено време за съсирване.

Общи условия

Активация на акаунт