За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 12

• 23 014
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
Рори ,моля няма защо. Всъщност това инфо го изнамерих в нета тъй като много обичам подобни драми и съм си запазвала всяка информация , на която съм попадала.

Тема за размисъл за следващо пътуване Токио или Сеул

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 18:31 от Danifin1

# 106
  • пустинен пъпеш
Търсех какво да гледам с Gao Yun Xiang и така попаднах в дорамата на китайския 81-сериен ,,The Legend of Mi Yue "(2015 г.) ,чиято гг -ня и част от героите са реално съществували и останали с имената си в историята на царство Цин лица от периода ок.330-265 г.пр.н.е..До към 20-та серия доста попревъртах,но все пак се заинтригувах от съдбата на гг-ня въпреки всичките интриги и противоборства между наложниците,министрите и продължих да гледам.

# 107
Ако искаш дълъг китайски исторически (по книга, не по истински случай), гледай Историята на Мин Лан - https://en.wikipedia.org/wiki/The_Story_of_Minglan
Започна бавно и има и филър епизоди, но като цяло е интересен и имаше щастлив край (което май е рядкост при китайските исторически сериали).

# 108
The Story of Minglan

# 109
  • София
Аз да омрънкам - май предрусах със сериали… досега не ми се беше случвало да имам толкова време и всеки ден гледам по 16+ часа. Вярно, че успях да си догледам каквото съм зарязала на средата, плюс някои нови, обаче вече всичко ми се слива. Особено последните ми сериали бяха все wuxia, главата ме боли от броя герои вътре. Определено някои трябва да идват с книжка с упътване кой кой е и с кого е обвързан, особено както все още не мога да различа повече от 5-6 лица. Опитвам се по имена да ги запомня, ама то пък като са събрали родата до 9-то коляно  всички са с една фамилия. Затова утре ще подхвана вече едно по едно предложенията ви за лигави и леки романтични сериалчета - благодаря ви за тях!
И за пореден път се убеждавам, че повечето китайски сериали започват да ми стават интересни чак след 15-ти епизод (сигурно тогава мозъкът ми успява да запомни героите).

# 110
  • пустинен пъпеш
Гледах Мин Лан,даже гг-и и в живота след сериала станаха семейство,а после май се разделиха.В този за Ми Юе(известна в историята с името Вдовстващата кралица Сюан) въпреки грозните интриги и често прекалено търпеливото понасяне на различните перипетии от иначе доста умната и умееща да действа гг-ня поне няма такива истерични моменти и погнусяващи злодеяния,както в Мин Лан.
Тази година направо избягвам дълги сериали и гледах предимно корейски.Гледам и излизащия в момента Love Next Door  с Хе Ин.

# 111
Рори, като говорим за значими исторически личности в корейските сериали, много лесно можеш да откриеш в кой сериал става въпрос за тях в уикипедия.
Давам пример с The Crowned Clown/Коронованият шут.
Като отвориш страницата, по името на актьора откриваш героя, който играе.
Скрит текст:
Кликаш на името на героя и той те препраща към страницата му.
Скрит текст:
Към края ѝ обикновено има информация в кои филми и сериали става въпрос за него и кой го играе.
Скрит текст:

А що се отнася до това как са представени в различните заглавия вече си е решение на режисьор и сценарист. Това са популярни, а не документални филми. Могат да интерпретират както си искат. Те и за това обикновено пишат в началото, че е художествена измислица базирана на реални исторически събития и личности.

Понякога е интересно да видиш различни интерпретации на една и съща история. Като например в Jang Ok-jung, Living by Love, където нещата са показани през погледа на Чанг Хе Бин, в Dong Yi от страната на друга консортка - Сук Бин, а в Queen Inhyun's Man историята е вплетена в съвременната история на главните.

# 112
  • пак на Рив Гош
Тема за размисъл за следващо пътуване Токио или Сеул
За момента Сеул, за мен. После може и Осака на преговор Wink

The Story of Ming Lan ми е в списъка от доста време насам, ама все дълъг ми се вижда Joy. Ама щом има и гадни злодеяния може само да си остане в списъка(

# 113
2 в 1, много благодаря за насоките! Нещо такова имах предвид - в кои сериали/филми конкретната историческа личност е представена от различните сценаристи, режисьори и актьори.
И списъка на Дани е много добър, защото показва кои години са обхванати в конкретния сериал/филм.

# 114
  • България
...
И за пореден път се убеждавам, че повечето китайски сериали започват да ми стават интересни чак след 15-ти епизод (сигурно тогава мозъкът ми успява да запомни героите).
При мен е обратното, до там някъде гледам без да бързам и след това рязко ми омръзва.
Със страх, но и с нетърпение започвам 20 епизод на Story of Kunning Palace (2023).
Много ме увлече и за пръв път разбирам триъгълника.
Понякога става и така.
А Бай Лу и героинята ѝ заслужават по-голям многоъгълник.
Все пак съм за:

Страхотен е, сякаш тази му роля е най-добрата да този момент.

# 115
Чудейки се какво ново да гледам мързелувайки, подхващам някаква китайска драма от 2020.
Започна добре има и малко хумор да видим дали ще ме задоволи. Търсех не толкова натоварваща драма, някоя която да върви във фон.
Но я да видим дали ще познаете кой е това WinkSmile

# 116

Но я да видим дали ще познаете кой е това WinkSmile

Сю Кай

# 117
SmileSatisfied До сега не ми беше попадал облечен като жена , та се връщах да видя дали правилно съм видяла  Laughing

# 118
  • България
Тия очи не могат да се сбъркат.
В началото даже не го харесвах точно заради очите, но сега ми е симпатичен.
За мен очите са най-важната физическа част от човека и затова по очите познавам кой кой е.
Разбира се, ако ме е впечатлил с нещо.

# 119
  • пак на Рив Гош
Я какъв хубав Сю Кай в рокля!
И аз го забелязах първо по очите, ама защото ми харесаха Wink

Аз вчера изгледах между два епизода от настоящата ми сапунка (My Golden Life) един документален репортаж за учениците в Южна Корея. Някои от нещата вече сме ги виждали в сериалите, но все си мислех, че е донякъде преекспонирано. Май хич не е.
Слагам "кратко" резюме в скрит текст, ако на някой му е интересно:
Скрит текст:
В репортажа проследиха ежедневието на двама ученика - момче в последен клас на гимназията (18-годишен), който трябва да държи матурата, от чийто резултат зависи приемането му в университета (възможно най-добрия) и момиче, което е последен клас на прогимназията (на 13-14 години).
Момичето е от сравнително заможно и престижно семейство - майката работи в голяма фирма, бащата е университетски преподавател, живеят в Сеул. Денят й започва в 8 сутринта в училище, където ходи с приятелки и което е на 10 минути пеша от къщата й. На училище е някъде до 15ч30. В 16ч ходи за 2 часа в "академия" за допълнителни уроци по някои от предметите, по които или има трудности, или оценките са й необходими за увеличаване на шансовете за приемане в добър университет (черешката на тортата е, разбира се някой от трите университета S (Seoul) K (Korea) Y (Yonsei). В Корея около 75% от учениците посещават такива курсове, като започват още от началното училище. Интервюираха едно момиченце на 8 години, което ходеше на уроци по математика в същата академия, и което отговаряше на въпросите на добър английски! Материалът в академията е допълнително от това, което се покрива от учебната програма. Таксите за тези академии са около 1000 евро месечно, при положение, че средната заплата е 2000 евро, затова много семейства трябва да правят жертви с бюджета, за да могат децата им да ги посещават. След академията, девойката от репортажа имаше час по втори чужд език (китайски) в близка сграда. След това се върна вкъщи, вечеря, имаше право на 15 минути телевизия след вечеря и след това отиде на плуване (21-22ч), където ходи 4 пъти в седмицата и където участва в състезания от 6-годишна. Като я питаха дали не й се иска да си почине и да се забавлява навън с приятелки, тя отговори, че това ще може да го прави като стане голяма. Журналистът й каза, че по времето, в което тя е на плуване, френските деца са си вече вкъщи и тя отговори "В Корея само лошите ученици си стоят вечер вкъщи".
Момчето-гимназист беше от по-скромно семейство, някъде от сеулските предградия. Бащата работи в строителството на около 200 км, майката работи почасово. Той има по-големи брат и сестра, които обаче не са могли да учат в университет, та затова усилията на семейството за образование са концентрирани върху най-малкия син. Научих, че в Корея освен класиране на учениците по оценки в класа и училището, има и класация на регионално и на национално ниво. Та това момче беше най-добрият в класа и втори в училището, сред първите в региона и сред първите 7% в страната, тоест, всички шансове за класиране в добър университет. От неговите интервюта ми направиха впечатление две неща - първо, че е загубил голяма част от приятелите си, заради конкуренцията и заради това, че е първи в класа и училището, и второ, че каза, че неговият добър резултат на матурата ще бъде също и за училището и това му дава допълнителен стимул да учи. Тъй като репортажът беше сниман няколко дни преди изпита, той всеки ден отиваше по-рано в клас, за да може за час-час и нещо преди това да си направи тестов изпит с хронометър. И той посещаваше допълнителни курсове, за които цялото семейство плаща (no pressure!), а майка му ходеше в продължение на 100 дни преди изпита всеки ден да се моли в близкия будистки храм, да коленичи 108 пъти и да оставя по 100 000 вона дарение, за успех на момчето на изпита.
Матурата е серия изпити по различни предмети в продължение на 9 часа в един ден, писмени тестове, на които трябва да избереш верния отговор. Не се иска разсъждение или творчество, само правилен отговор. В деня на изпита (втория четвъртък на ноември), страната почти спира. Полицията в Сеул е мобилизирана да организира максимално бърз трафик, над 500 полицаи с мотори са готови да превозят ученици, за да стигнат навреме преди да затворят вратите в 8ч. Пред входа на училището са строени учениците от по-долните класове, в шпалир, за да окуражат сънбе-тата преди изпита с табелки или песни. По време на изпита по чужд език на самолетите е забранено да излитат или кацат, за да не повлияят на чуваемостта на текста.
Естествено, цялото това напрежение се оказва повече за доста от подрастващите, които понякога избират фатален край, много често на моста Мапо в Сеул. Затова 50 полицаи патрулират денонощно, за да се опитат да предотвратят опитите. На моста на определени интервали има и телефони, чрез които можеш да се свържеш с човек, който да помогне при нужда (мисля, че това го видяхме и в Wok of Love). По парапетите в последните години има написани и окуражаващи послания, които се осветяват, като минеш покрай тях. Тъмната страна на конкурентното корейско общество.
Момчето от репортажа издържа матурата си, но с резултат, недостатъчно добър, за да влезе в желания университет (все пак беше приет в добър университет, но не и в SKY) и толкова беше засрамен от това, че даже на пожела да каже оценката си на журналиста.

Общи условия

Активация на акаунт