За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 12

• 22 971
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
  • България
Извинете,виноват Close
Явно не разбирам нищо от мъже, фенки и рамьон, приготвен за 3 минути. Sad
Не знаем, в петъчните ти има и жена, та се обърквам.

Искаше ми да се объркам и за Story of Kunning Palace (2023), но в края на четвърти епизод главната влезе в двореца. Лошо, ще се превърта и в този сериал.

# 76
  • София
Цитат на: МоарейнД (от книгата)
Искаше ми да се объркам и за [b
Story of Kunning Palace (2023)[/b], но в края на четвърти епизод главната влезе в двореца. Лошо, ще се превърта и в този сериал.

Превърта се на моменти, дам. Поне при мен беше, защото на моменти ми идваше малко бавно действието. Нещо каквото гледам излязло тази година, все превъртам аз, дори да ми е много интересна историята като цяло. Дали разтягат, за да запълнят 40 епизода, не знам.

# 77
Исках да гледам в руски сайт новата серия на Заличителят на лоши спомени, но ми дава грешка, когато кликна на ДорамаТВ, а в Дорама лив влизам, но сякаш сайта е замрял с черен екран, а предишните седмици по това време сериите вече бяха качени, макар и само с обработен автопревод.
Чудех се само аз ли имам проблем с влизането в руски сайт или е някакъв проблем общ за всички.
И още нещо се чудя. Сериалът се излъчва сега, но е сниман 2022г. Защо тогава не намирам оста му. По-точно намирам само една песен от него, а дори не е тази която е като основна за сериалчето - с веселяшката музика.

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 18:28 от Рори72

# 78
  • България
Влизам нормално в https://2.doramatv.one/
Тази двойка отпред сякаш я нямаше, може да са сменили домейн, а и сървър.
Имаше време, когато бяха блокирали всичко руско и влизах по алтернативни начини.
Токова много руски сайтове не съм гледала през целия си живот, колкото по време на забраната. Joy
Пробвай през различни браузъри, може там да е проблемът.

# 79
  • пак на Рив Гош
Елза, бързо оздравяване! Към препоръчаните сериали мога да добавя и Hidden Love (2023), First Romance (2020), Forever Love (2020), Here We Meet Again (2023), Meet Yourself (2023). Последният е много бавен пасторален романс, обаче е сладък. И още Amidst a Snowstorm of Love, с  Leo Wu (когото си делим с Tuon Joy ).

Serendipity's Embrace (2024) - довършен, 8.5* . Общо-взето съм на мнението на bb6 - сериалът е сладък, Главните стоят добре заедно, второстепенният каст са симпатяги, 8 епизода му стигат напълно. Не е сериалът на годината, но става за приятно прекарване на времето.

# 80
Рори, няма значение кога е сниман сериалът. Важно е кога се излъчва. А ост-а е част от цялата продукция и излиза заедно с него. Ще пускат песен по песен по време на излъчването му.

Сменен е адресът на дорамата. Освен този, който е дала МоарейнД на мен ми излиза и с този.
И другата дорама ми излиза тук.

# 81
2 в 1, МоарейнД, благодаря!
Веднага ще пробвам линковете. Дано да тръгнат и при мен.

# 82
  • пак на Рив Гош
Тази вечер приключих и с книгата за К-драмите и Фаталния мъж. Подзаглавието й спокойно може да бъде "Корейски серили за начинаещи" (K-drama for Dummies) Joy.
Както май вече писах, авторката е проподавателка по френски език и е започнала да гледа сериали през 2019та, когато е осиновила корейско момченце. От книгата си личи, че е като мен - започнала не много отдавна (и аз съм на клончето от 2019та насам), гледала основно по-нови сериали (единствените по-стари сериали, които споменава в книгата, разбирайте отпреди 2015та, са Coffee Prince, Secret Garden и My Love From the Star) и с предпочитания към романсите (понеже споменава другите жанрове мимоходом). Последното е важно, понеже почти цялото повествование е пречупено през призмата на отношенията мъж-жена, романса, семейството и брака.
Първата част на книгата е посветена на характеристиките на корейските сериали - разликите им със западните сапунки, различните жанрове (мелодрама, ром-ком, slice of life, свърхестествени, исторически и т.н.), сцените, които се срещат във всички от тях (мъжът готви, жената яде много, носенето на гръб, пиянската сцена, потупването за успокоение, back hug, чадърите, срещите в увеселителни паркове, продуктовото позициониране, първата любов, съдбовната среща в детството...). Има част посветена на другите аспекти на сериалите и сравнението им със западните такива - хуморът (включително и тоалетния, различен от западния сарказъм), видовете професии, представяни в сериалите, построяването на сюжета и посланията закодирани понякога в него, използването на второстепенните герои за развитието на действието. Тук авторката вкарва и някои обяснения за спецификите на корейското общество, повлияни от конфуцианството - значението на обществото за сметка на индивида, безусловното подчинение и уважение към по-възрастните, значението на семейството и семейната принадлежност (ти не си само Х, ти си и дъщеря на У, майка на Н и жена на М, бракът не е само между двама души, а и между двете семейства и т.н.). Става въпрос и за връзките, животът с родителите до сватбата, непрякото показване на сеХса (което понякога е доста по-еротично от гола сцена под душа в западен сериал).

Втората част на книгата е посветена на "Фаталния мъж", като противопоставяне на идеята за "Фаталната жена" (примерно, тип Мерилин Монро, обект на всеобщо възхищение), наложена от Холивуд. На нея "Халю"уд отговаря с идеалния мъж, за който всяка жена може да мечтае, който освен че е хубав, изтупан, богат, добър, щедър, протектор, умен, успешен и прекрасно изглеждащ под душа, още е и джентълмен, възпитан, учтив, уважава възрастните, говори езици, спортист, свири и пее... И си пада по недотам красивата Главна, понякога Тя е и мъжкарана, но Той успява да събуди женствеността й (или да я приеме, каквато е), нещо, с което зрителките може да се отъждествят. Защото сериалите са насочени към женската аудитория и (нещо, което не знаех) почти всички сценаристи на сериали са жени. Та затова те са наясно и какво искат жените Joy. Тук има и няколко думи за това как голяма част от корейските актьори (и особено К-поп идоли) са гледани с пренебрежение на запад и понякога определяни като "женчовци" заради фините им черти, изпипания външен вид и като цяло сдържаното и учтивото им поведение, а в същото време, всички те са минали (или ще минат) през поне година и половина казарма, нещо, което не може да се каже за западните им колеги. И като пример за "фатален мъж" авторката споменава Ji Chang Wook Joy.
Това, че сценаристите на сериалите са жени, позволява също така в сюжетите да се прокарват и някои по-различни идеи за ролята на жените, за връзките преди брака, за толерантносттта. Нищо революционно, разбира се, но посланията стават все повече и по-различни.
Третата част на книгата разглежда посланията за любовта, връзките и брака в сериалите, като авторката е събрала разнообразни примери за различни типове отношения в около 15-20 сериала и дава своето виждане за "какво е искал да каже авторът". Тук беше и едно от местата, където не бях съгласна с нея, понеже, първо, става въпрос за субективни усещания, но предадени някак си като последна инстанция и второ, защото в много случаи "принизяваше" даден сериал само до романса... а в много случаи сериалът е доста повече. Не съм много сигурна, че разбрах и идеята за "нежния" феминизъм, който авторката смята, че сериалите прокарват, като антитеза на "агресивния" западен такъв. Но може и да не съм чела внимателно.
Та, затова като цяло съм малко разочарована от книгата. Не научих нещо кой знае какво, а и някак си очаквах по-скоро по-задълбочен анализ на корейската култура/общество на базата на показаното в сериалите и причините за тяхната нарастваща популярност по света, а не субективните впечатления на една зрителка като мен. Даже съм и почти сигурна, че съм ровила и чела "странична литература" по отношение на сериалите повече от нея Joy Joy Joy

# 83
  • вятърничава
Serendipity's Embrace (2024) - довършен, 8.5* . Общо-взето съм на мнението на bb6 - сериалът е сладък, Главните стоят добре заедно, второстепенният каст са симпатяги, 8 епизода му стигат напълно. Не е сериалът на годината, но става за приятно прекарване на времето.
Можех да го гледам още Видричката, как се усмихва, как прегръща, целува, готви на главната Г и винаги се появява с чадър при внезапен дъжд (не се научиха тия корейки да си носят чадъри в чантите) или да я спасява от невнимателните доставчиците на храна, яхнали мотори.Освен това е умен, математик,образован, успешен бизнесмен, красив, висок, стилен и верен.Сигурно е ходил и в казармата. Всички характеристики на "Фаталния мъж" събрани в Chae Jong-Hyeop Stuck Out Tongue Winking Eye
Скрит текст:
И мама човек излезе, не се юрна с всички сили да опази скъпото си отроче от бедната невзрачна мома. И вече пликовете, които дават мамите не са с банкноти, а с карта Joy
Всичко това, защото тази майка е живяла прекалено дълго в Америка.

# 84
  • България
Изгледах  девет епизода от Story of Kunning Palace (2023) и засега няма много скучни моменти.
Чак се изненадах приятно.
А и главните вече започнаха да се гледат по-интересно.
И като става дума за фатален мъж.
Тук Zhang Ling He ще надмине себе си.
Търсих да си изтегля музиката към сериала и попаднах на много интересни сцени.

3:51 минута.

# 85
Та, затова като цяло съм малко разочарована от книгата. Не научих нещо кой знае какво, а и някак си очаквах по-скоро по-задълбочен анализ на корейската култура/общество на базата на показаното в сериалите и причините за тяхната нарастваща популярност по света, а не субективните впечатления на една зрителка като мен. Даже съм и почти сигурна, че съм ровила и чела "странична литература" по отношение на сериалите повече от нея Joy Joy Joy
Ама, Роца, бееее Joy Не бъди толкоз критична, тя тая книга е за начинаещи, не за топ-експерти кат нас JoyJoyJoy

И мерси много за хубавия преразказ на книгата! Hug

# 86
Цитат
Ама, Роца, бееее Joy Не бъди толкоз критична, тя тая книга е за начинаещи, не за топ-експерти кат нас JoyJoyJoy
JoyJoyJoy  И аз си помислих абсолютно същото Joy
Та отдавайки се на абсолютен мързел и аз, като Роца , под чадърчето съм подхванала книжки да чета и да гледам
драми и слушайки прибоя. Nature Sunrise

# 87
Извинете,виноват Close
Явно не разбирам нищо от мъже, фенки и рамьон, приготвен за 3 минути. Sad
Слава на боговете, че хареса секс символа на ОИ, че щях да се съмнявам🤗

Роца на мен ми беше полезно резюмето за книгата. Все си мислех, че фаталния мъж е различен за всеки сериал ( например в един е Ji Chang Wook, в друг е Lee Dong Wook, в трети пък So Ji Sub и т.н.), а фаталната голяма бяла птица ( Animal Chicken)  е винаги един архетип.

Моарейн,  героите на Zhang Ling He защо толкова обичат да се забъркват с бъдещи императрици?
 Story of Kunning Palace и в The Princess Royal все се оказваха на трона.
С него в момента върви Love’s Rebellion.

# 88
  • вятърничава
Не знаем, в петъчните ти има и жена, та се обърквам.
Абе, ей, МоарейнД, Tuon, има жени да, да не ни обвиняват после в нищо.
Красив ви е китаеца, признавам. Но няма да го гледам, то много драма в тоя клип.

Последна редакция: сб, 17 авг 2024, 09:27 от bb6

# 89
  • България
А аз не обичам драма, обаче как да пропусна сериал с такива актьори.
Че и актрисите красиви.
За декорите хич да не казвам нищо.
И аз пускам жени, пък ако ще да ме обвиняват в нещо.
За красотата няма пол. Не ме спира и възрастта, аз само гледам. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт